Google AI Yarışması Birincisi: Gábor Melis (ve Common Lisp)

0
FZ
Bir süreliğine dünyanın çeşitli yerlerindeki programcılara uykusuz ve adrenalin dolu geceler geçirten, eğlendirirken öğreten ve sosyal içerikli mesajlar içeren Google AI yani Google Yapay Zeka programlama yarışmasının birincisi Macar programcı Gábor Melis oldu. Melis yarışmayı Common Lisp dilinde geliştirdiği sistem ile kazandı.
Konuyla ilgili haberler:

http://ai-contest.com/rankings.php
Hungarian Lisp developer walks away with Google AI contest

Kazanan sistemin kaynak kodu: http://quotenil.com/git/?p=planet-wars.git;a=tree

Melis'in probleme yaklaşımı:

http://quotenil.com/Planet-Wars-Post-Mortem.html
http://quotenil.com/Google-AI-Challange-2010-Results.html

Not: FM'deki Lisp ile ilgili diger yazilar: http://www.fazlamesai.net/?topic=52

İlgili Yazılar

R6RS Yayınlandı

tongucyumruk

1970'lerin sonunda özellikle eğitim alanında rahatça kullanılması ve o dönemde Lisp ailesindeki (daha sonra Common Lisp olarak standartlaşan) benzer dillerin karmaşıklığından uzak durması planlanarak tasarlanan Scheme dilinin yeni standardı R6RS resmileşti. 1998 yılında duyurulan R5RS'in ardından birçok güncelleme geçiren dil standardı buna karşılık temel tasarım hedeflerini aynen koruyor.

Hepimize hayırlı, uğurlu olsun.

Not: Slashdot'tan, Google News'ten, hatta Schemers.org'dan önce fazlamesaide!

More Lisp—For Free ve Birkaç Lisp Makalesi

FZ

O'Reilly her ne kadar Lisp kitabı basmak istemese de O'Reilly yazarları Lisp'ten daha sık bahsetmeye başladı. En son Christopher Roach, More Lisp—For Free başlıklı bir yazı yazmış.

Lisp ile ilgili bir başka makale: Generating HTML with Lisp - a tutorial for new programmers. Gene Michael Stover'ın diğer Lisp makaleleri de okunmaya değer.

Barack Obama'yı Semantik Web Üzerinden Lisp ile Sorgulamak

FZ

Öyle bir veri tabanı düşünün ki şu sorunuza doğru cevaplar veriyor: "Barack Obama nerede doğmuştu? (Nerede dünyaya gelmişti diye de yazabilirsiniz) Doğduğu yere 15 km uzaklıktaki şehirler ve kasabalar hangileri idi? 2000 yılında bu yerleşim yerlerindeki ortalama fakirlik seviyesi ne idi?"

Bunu tek bir ilişkisel veri tabanı ile kolayca yapabilir misiniz? Yahut daha doğru soru: Neden tek bir veri tabanı olsun ve bu neden ilişkisel olsun? Buyrun semantik web ve RDF kullanın. Nasıl mı?

Enterprise Uygulamalarda Common Lisp Faktörü

FZ

cs-lisp grubunca geçen sene Eylül ayında başlatılmış olan Lisp toplantıları serisi uzunca bir aradan sonra Ekim ayında yeni bir toplantı ile devam ediyor.

31 Ekim 2006, Salı akşamı 18:00'da İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsünde düzenlenecek olan toplantının başlığı Enterprise Uygulamalarda Common Lisp Faktörü.

Toplantının detayları şöyle:

Jolt Awards - Productivity Winner: Practical Common Lisp

FZ

Daha önce yine bu sayfalarda meşhur JOLT ödülleri ile ilgili duyurularımız olmuştu. Biraz geç de olsa fark ettiğimiz bir bilgi: Teknik Kitaplar kategorisinde Üretkenlik Ödüllerinden birini kazanan üç kitaptan biri: Practical Common Lisp.