fazlamesai.net'e soralım: Reklamları yakalayabilecek açık kodlu bir yazılım?

0
FZ
Bir dostumun sorusu üstüne FM'nin kolektif zekasından, bilgisinden ve deneyiminden yararlanalım dedim, kendisi de kabul etti ve meseleyi FM camiası ile paylaşalım dedik. Kısaca:

"Radyo ve televizyon programlarını kaydedip reklamlar ne zaman başlamış, ne zaman bitmiş şeklinde ses ve görüntü işleme yapabilen, faydalanabileceğim bir API, open source uygulama, vs. var mı ya da daha doğrusu genel olarak bu konuda bir fikrin var mı?
Açık konuşmak gerekirse bu tip bir konuda open source kodlar bulmanın çok zor olduğunu düşünüyorum çünkü bu işlerden para kazanılıyor ve daha 'niche' bir piyasaya hitap ediyor. Bir arkadaşım bana bu konuda danışmıştı ama konunun tam olarak nasıl cerayan ettiğini bilmiyorum. FFT (Fast Fourier Transform) ile ilgili olduğunu baştan beri düşünmüş ve kendisine söylemiştim ki kendisi de bir yerlerden bu tip bir cevap almış fakat sonrası hakkında herhangi bir fikrim yok. "

Evet, FM'nin bilgisayarcıları, matematiçileri, elektronikçileri, yapay zekâcıları, sinyal işlemecileri ne diyor bu mevzulara?

Görüşler

0
pismikrop
efenim hali hazırda böyle bir program olduğunu zannetmiyorum. Fakat dediğiniz gibi FFT kullanarak "Sound recogniton" (Ses tanıma) yapabilen bir uygulama mevcut açık kaynak TV kartı yazılımlarına bir eklenti olarak eklenebilir. Bu sayede reklam kuşağının giriş ve bitiş müziği kaydedilir. ve sonuca ulaşılabilir..

FFT ile frekans dokusu oluşturulup TV ile karşılaştırma
yapılmalıdır. Bundan master tezi çıkar yapana Allah kolaylık versin diyorum.
0
y0rk
internet radyolarindan mp3 riplemek için kullanilan sürü program var. örnegin station ripper [www.stationripper.com] ama malesef açık kaynak kodlu degil. bide şu var streamripper [streamripper.sourceforge.net].her ikiside reklam vs.. ayırt edebiliyor bildigim kadarıyla. tv bazinda bişey hatırlamiyorum. ancak digital yayinlarda reklamlardan once bir sinyal gonderiliyor olabilir. Aynı maçı yayınlayan yuzlerce kanal aynı anda reklam kusagina giriyor mesela. pismikrop a katiliyorum. yapacak olana allah kolaylik versin.
0
Geryon
FFT aynı zamanda bir resmin içindeki bir x 'in yerinin belirlenmesinde de çok faydalı ses ve görüntü beraber olmalı bence...
http://www.gamedev.net'de 1-2 yazı vardı bununla ilgili
0
skoylu
OpenCV gibi bir şeyle, reklamın jenerik logosu yakalanabilir. OpenCV bu işlerde bir hayli iyidir.

Belli süreler için belli bölgelerde OCR usülleriyle "BU BİR REKLAMDIR" gibi yazılar aranabilir. Bunu becermek nispeten mümkündür.

Eğer alış koşulları iyiyse (Kablo, Digital TV vs.) son derece isabetli neticeler alınabilir sanıyorum.

Ama ne kadar etkil olur ayrı bir husus.

Bir denemek uğraşmak lazım. Evdeki kartın Tuneri bozuk, iyi göstermiyor. Bir ara el atıp tamir edebilirsem, bir uğraşayım bakalım ne çıkacak?
0
mentat
Yanılmıyorsam Tubitak-Bilten'de 4 sene kadar önce bu işle uğraşan bir grup vardı. Ben tam da bunu yapmişlardı diye hatırlıyorum. Multimedya grubu diye geçer idi eskiden isimleri.

TV reklamları için bence en mantıklı yöntem, kanal logolarına bakmak olmalı, reklam kuşağında değişip kayboluyorlar, onu kontrol etmek çok basit, fft falan değil, direk yeri belli, minik bölgede bir korelasyon.. zaten fft ne kadar fast olsa da normal pc'ler ile realtime onca kare/saniye fft almak falan yemez kolay kolay..
0
demolish
bu meselelerden hiç anlamam fakat emacs a w3 yüklemek için kpackage içinde w3 diye aratıp paketi bulmaya çalışırken gözüme "fftw3" diye bir kütüphane çarptı. belki yardımıcı olur.

Library for computing Fast Fourier Transforms This library computes Fast Fourier Transforms (FFT) in one or more dimensions. It is extremely fast.

http://www.fftw.org/
http://www.fftw.org/links.html

http://www.dspguide.com
http://www.dspguide.com/pdfbook.htm

http://www.dspdimension.com/
http://www.dspdimension.com/html/tutorials.html
http://www.dspdimension.com/html/dftapied.html

http://www.dspguru.com/
http://www.dspguru.com/sw/opendsp/index.htm
http://www.dspguru.com/sw/tools/index.htm

http://www.bores.com/
http://www.bores.com/courses/intro/index.htm
0
mturker
Maksat illaki reklam süresini hesaplamaksa yukardaki arkadaşın dediği gibi, logonun orda olup olmadığını kontrol etmekten başka çözüm yok gibi. Çünkü reklamlar başlarken çıkan reklam cıngılı veya görüntüsü vesaire reklamlar biterken çıkmıyor. Reklamın başladığını anlayıp bittiğini anlıyamayınca da hiç bir anlamı kalmıyor.
Ama köşedeki televizyon kanalının logosu herzaman dikkatli biçimde reklamlar çıkınca ya kaldırılıyor ya da değiştiriliyor. (Yoksa ceza alıyorlar sanırım)
0
junkie
Bence bu konuya tek bir kanaLI inceLeyerek bakmamakta fayda var. logo yakaLamak, her inceLenecek TV kanaLI icin uyguLamanIn yeniden konfigure ediLmesini gerektirecektir.

Benim onerim, e$ zamanLI oLarak N tane kanaLIn goruntuLerinin parmak izLerini cIkartmak yonunde. Daha sonra kanaLLar arasI cakI$an parmak izi biLgiLeri rekLamLar oLacaktIr.

Cunku bir rekLam sadece tek kanaLda gosteriLmez. Bir program da birden fazLa kanaLda gosteriLmez. Fazlamesai.net izLemek istiyorsak acacagImIz kanaL beLLidir.

Bu uyguLama sanIrIm binLerce vektor i$Lemekten ve bunLarI yakaLamaktan daha da koLay oLacaktIr.

biLemiyorum.. sadece bir fikir..
0
mentat
logo yakalamak da basit aslen, aralıklarla 50 tane (attım sayıyı) tüm ekran görüntü al ve XOR'la onları, elinde tahminen kalan şey direk logo sana.. sonra da o maske gibi kalan naneyi git normal görüntü ile AND'le dur.. olmaz mı?
0
oktay
Türkiyede uygulama nasıldır bilmiyorum ama tahmin edebiliyorum ki benzerdir. Reklamların jenerikle başlaması, başında cingıl çıkması falan gibi şeyler biraz mazide kaldı gibi geliyor bana. Dolayısıyla bunlarla yakalamak zor.

Fakat en azından ABD'de izleyicinin dikkatini çekmek için reklam başladığı zaman ses seviyesi bariz farkedilecek derecede artıyor. Anladığım bir konu değildir, fakat mp3'lerin vs ses seviyelerinin birbirleriyle aynı seviyede olacak şekilde düzenlenebildiğine göre, ses seviyesinde meydana gelen ani bir değişikliği de bir şekilde yakalamak mümkün olmalı diye düşünüyorum. Tabi ki bu ses yükseltme numarasının tutarlı olarak kullanıldığını varsayarsak.

Oktay
0
simor
Evet bu Türkiye'deki yayınlarda da böyle şu anda. Ses seviyesi nerdeyse her kanalda (çok dandikler hariç), reklama girdiği zaman normal yayın seviyesine göre farkedilir hatta kumandaya atlamayı gerektirecek seviyede yükseliyor. Hatta bazı televizyonların bunları önleyen fonksiyonları bile var.
0
pirx
yeni gözlemlediğim bir olay da , artık bazı reklamlarda logoyu da kaldırmayıp sağ üst köşeye "bu bir reklamdır" yazıyorlar , eskiden "advertisement" tabir edilen ve reklamdan farklı olsa da benim tam olarak ne farkı olduğunu bilmediğim reklamlarda bu olurdu , o da genelde haber kanallarında falan. ama artık diğer kanallarda da bildiğimiz reklamlarda (adv. değil yani) logo kalıp sağ üstte dediğim gibi bu bir reklamdır ibaresi olabiliyor , işin teknik yanını hepten karıştırır sanırım.
0
numb
Reklamlar televizyondaki diğer programlara göre daha "renkli", yani o kare için renk dağılımı çıkardığınızda (her pixel için gri-dönüşümü yaptığımızı varsayalım) reklam kareleri ile reklam olmayan kareleri ayırt edebilirsiniz. Logo konusu ise çok tartışılan bir kavram, TRECVID2004 datası üzerinde çalışırken ABC ve BBC haber videolarında çalışıyordum ve background subtraction yapsam bile özellikle ABC videolarında belirli bir alfa (saydamlık) değeri olduğu için temiz sonuç alamıyordum.

Kısacası renk ayırdedici bir özellik olarak kullanılabilir, kullanılıyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Fazlamesai Zirve! 25 Şubat 2006

sundance

Beş yılı aşkın bir sürede iyisiyle kötüsüyle birçok şey paylaştık. İpe sapa gelmez tartışmalarda kaybolduğumuz da oldu, çok faydalı eğitici makaleler yazdığımız da.

Bu sürenin sonunda inanıyoruz ki Fazlamesai'ye katkıda bulunanlar artık belli bir bilgi seviyesinde, bazı hareketleri önceden tahmin edilebilir bir grup, kısaca bir topluluk olarak adlandırılabilir hale geldi.

Projeleri Yarım Kaldı!

parsifal

Dünya biliminde "yeşil polimer"i bularak büyük yankı yaratan bilim insanı Gürsel Sönmez'i 37 yaşında trafik kazasında yitirdik. Buluşu dünyanın önde gelen dergilerine kapak olan, Sönmez'in yeni projeleri de vardı: Biri "süper kapasitörler" ile ilgili, diğeri, elektrokromik polimerlerin (elektrik akımı ile renk değiştirebilen polimerler) veri saklama kapasitesi ile ilgili.
Kaynak: O. Bursalı, Cumhuriyet Gazetesi, 18 Ocak 2005, s.1, s.7

Başarılı bir açık kod programcısının maddi durumu

FZ

"I didn't have the money to buy a new laptop"
Yukarıdaki cümle genç bir çocuğa ait değil. Yukarıdaki cümle genç bir üniversite öğrencisine de ait değil. Yukarıdaki cümle sıradan bir programcıya ait değil. Yukarıdaki cümle başarısız ya da meşhur olmayan bir programcıya da ait değil.

Cümle, yaklaşık 15 yıl önce Perl programlama dilini yaratan karizmatik programcı ve dilbilimci Larry Wall´a ait. Bu programcının geliştirdiği Perl programlama dili sözlük hazırlama esnasında yine bu programlama dilinden faydalanan Oxford resmi İngilizce sözlüğe girdi. Onbinlerce sistem yönetim yazılımında kullanıldı. Yüzbinlerce web sitesi Perl kullanarak iş güç yaptı ve yapmaya devam ediyor. Perl son zamanlarda moleküler biyoloji alanında veri işleme için de kullanılıyor. Söz konusu adam işte bu dili geliştirmiş ve Linus Torvalds henüz lisede okurken insanlık kültürüne armağan etmiş olan adam. Bu adam şimdi yeni bir efsaneye, Perl 6´ya imza atmaya çalışıyor. Geliştirdiği Perl açık kodlu, karşılığında 5 kuruş istenmiyor ve aklınıza gelen hemen her işletim sisteminde çalışıyor. Böyle bir adamdan bahsediyoruz yani.

Bu adam, yeni bir dizüstü bilgisayar alacak kadar parası olmadığını söylüyor.

Şaşırdım mı? Evet. Şaşırdım mı? Hayır.

Larry Wall, efsanevi State of The Onion sunularının sonuncusunda, 4. sayfada bu yazının açılış cümlesini sarf ediyor.

Ne dersiniz? Sizce bu adam zor durumda mı? ;-)

Hani gündemdeki popüler konulardandır, "ya hoca biz şimdi bu kodları açarsak aç kalmaz mıyız yaa?" falan denir. Bunu diyenler muhtemelen Larry Wall kadar çok ve kaliteli kod üretmemişlerdir. Acaba diyorum şimdi Larry Wall gerçekten de acınası durumda mı? Başka bir perspektif: Daha çok kazanmak varken neden daha az kazanalım? Sahi, Larry Wall, bir dönem NASA için çalışmak dururken acaba daha bol paralı bir işe mi girseydi? Aklıma Once Upon A Time In China filmindeki bir sahne geliyor. Yağmurlu bir ortamda canını dişine takarak gösteri yapan ve sonra yere atılan paraları toplayan bir kung-fu, demir gömlek ustası. Bir süre sonra aynı usta çetin bir kavgada kılıçlı bir adamı silah kullanmadan yendikten sonra bir genç yanına gelip "usta bana da öğret, zor durumdayım, bana saldırıyorlar, artık para bile kazanamıyorum," der. Usta önce biraz ilerideki lokantadaki lezzetli yemeklere yutkunarak bakar, acı acı gülümseyip cevap verir: "Kung-fu ustası olsan ne olur ki, ben de pek para kazanamıyorum".

Sanırım en temel kavramların yeniden düşünülmeye ve irdelenmeye ihtiyacı var; sanırım felsefeye keyfi yerinde, sadece entelektüel olarak huzursuz olan insanların değil asıl ciddi anlamda zor durumda olan insanların ve belki de en çok gençlerin ihtiyacı var. Sanırım büyük adamlar küçük adamların bazı temel kavramları yeniden düşünmelerini istemiyor. Sanırım bu isteklerini gerçekleştirmeleri sahip oldukları muhteşem güce rağmen yine de kolay olmayacak. Ne dersiniz? Şimdi biz bu kodları kapayıp da mı saklasak yoksa açıp da mı saklasak? ;-)

Google toolbardan öte: Google Puffin

sundance

Pandia.com'da yeralan habere göre Google, kullanıcılarını daha da sadık kılmak için yaptığı Google toolbardan sonra şimdi de masaüstünde çalışacak ve hem harddiskinizi hem de Internet'i aynı anda tarayacak bir uygulama üzerinde çalışıyor.
İlginçtir, Microsoft ise Outlook ile uyumlu olarak çalışabilen Lookout programını ve şirketini satın almış :) Ve dahası bedava olarak downloada açmış. Heveslenenler için hem Outlook hem de .Net 1.1 gerektirdiğini belirtelim .

''C/C++ Öğrenmeli Miyim Acaba?'' Sorusuna Bir Yanıt

GenesisCOX

Az önce Öğrenme Psikolojisi baslikli yaziyi okuyunca; C ve Sistem Programcıları Derneğinin kurucusu ve şu an başkanlık görevini yürüten Kaan Aslan'ın 2002 yılında anet haber grubuna verdiği yanıtlardan birini burada paylasmak gerektiğini düşündüm.