Eşeği Kafese Sokmak

0
tongucyumruk
Tamam kabul ediyorum biraz saçma bir başlık oldu ama Türkçe yazınca böyle bir hal aldı. Aslında konuya uygun bir başlık. Konumuz Linux altındaki en popüler P2P dosya paylaşım programı mlDonkey'i chroot ortamında çalıştırarak sistemimizi güvenceye almak...
P2P tarzdaki programların en büyük sorunlarından biri sisteminizi dışarıya açmalarıdır. Dosyalarınızı paylaşırken dışarıdaki insanlara da sisteminize biraz olsun gözatma şansı vermiş olursunuz.Bu da özellikle güvenlik konusunda paranoyak olan insanlar için hiç hoş bir durum değildir. Özellikle bu tarz dosya paylaşımı programlarının henüz yeterince olgunlaşmadığını (yani en azından bir Apache, QMail vs. seviyesine gelmediğini) düşünürsek güvenlik açıklarının bulunması olasıdır. Böylece kötü niyetli insanlar paylaştığınız dizinden daha yukarılara çıkabilir, tüm dosyalarınıza ulaşabilirler (Kazaa'yı hatırlayın). Peki bu programlar yeterince olgunlaşmamış diye ne yapacağız? Oturup EnGüvenliP2PProgramı 1.0.0'ın çıkmasını mı bekleyeceğiz. Unix sistemleri yıllar yılı gelişirken bize güvenliğimizi sağlamak için bir çok araç sunuyorken niye bekleyelim ki?

Bir programı güvenli bir ortamda çalıştırmanın yolu nedir?

1- Programı yetkileri azaltılmış bir kullanıcı hesabıyla çalıştırmak
2- Programı chroot ortamında çalıştırmak

Şimdi, sorunumuz şu: Bu iki önlem bir anlamda birbirini imkansız kılarlar. Bir programı chroot ortamında çalıştırmak için root olmanız gerekir. Root olarak chroot ortamında çalıştırdığınız bir program ise root yetkileriyle çalışır. Neyseki bu sorunun çözümü ilk bakışta oldukça kolaydır.

root@Serafettin:~# chroot /chroot/dizini su - -c "chrootortamindacalistirilacakkomut"

Bu cozumun sorunu su komutunu da chroot ortamimizin icine tasimamizi gerektirmesidir. Hem su tehlikeli bir komut olduğundan, hemde tembellikten bununla uğraşmak yerine chroot'un yerine geçip "su" işini bizim yerimize halledecek chrootuid adlı programı kullanabiliriz. Ne yazıkki apt-get chrootuid yazarak kullanamıyoruz, çünkü Debian stable için henüz yok, ama testing'den indirip dpkg -i ile kurmanız mümkün, dependency problemi yaşatmıyor. Chrootuid programının tek yaptığı "su" yükünü sırtımızdan almak. Programın kullanımı ise daha anlaşılır:

root@Serafettin:~# chrootuid /chroot/dizini yetkisiazaltilmiskullanici chrootortamindacalisacakkomut

Peki, buraya kadar geldik şimdi işi biraz pratiğe dökelim. önce sistemimize mlDonkey'i çalıştıracak kullanıcıyı ekleyelim

root@Serafettin:~# adduser essek

Sonra www.mldonkey.net adresinden mlDenkey'nin en son versiyonunu indirelim. Burada dikkat etmemiz gereken nokta programı chroot ortamında çalıştıracağımızdan dolayı statik olarak derlenmiş sürümünü indirmek (isminde static geçen sürüm).

root@Serafettin:~# su essek
essek@Serafettin:/root$ cd ~
essek@Serafettin:~$ wget http://savannah.nongnu.org/download/mldonkey/stable/mldonkey-2.02-0.static.i586-Linux.tar.bz2
essek@Serafettin:~$ tar -jxvf mldonkey-2.02-0.static.i586-Linux.tar.bz2
essek@Serafettin:~$ mv mldonkey-distrib-2.02-0 mldonkey


Böylece mlDonkey çalışmaya hazır hale geldi. Şimdi bir defa çalıştırıp gerekli ayar dosyalarını yaratmasını sağlıyoruz.

essek@Serafettin:~$ ./mldonkey/mldonkey

İlk defa çalıştıktan sonra Ctrl+C tuşlarına basarak programı durduralım. Şimdi root kullanıcısına dönerek mldonkey'i bu sefer chroot ortamında çalıştıracağız.

essek@Serafettin:~$ exit
root@Serafettin:~# chrootuid /home/essek essek /mldonkey/mldonkey


Şu anda mlDonkey'nin chroot ortamında essek kullanıcısıyla çalışıyor olması lazım bunu doğrulamak için aşağıdaki yöntemi uyguluyoruz:

root@Serafettin:~# ps -u essek

Karşımıza mldonkey sürecinin (prosesinin) çıkması lazım. Eğer çıktıysa bir de chroot olup olmadığını kontrol etmekte fayda var. Gelen listede en baştaki sütun, sürecin Process ID'sini (pid'ini) belirtir. mlDonkey'in pid'inin 333 olduğunu varsayarsak:

root@Serafettin:~# ls /proc/333/root

Bu komutun bize chroot dizinimizin (Örnekte /home/essek) içeriğini döndürmesi gerekir. Eğer bu sonucu aldıysak hayırlı uğurlu olsun. Artık güvenli olarak çalışan bir mlDonkey'miz var.

Ben bir de daemon olsun istiyorum

Eğer bir dosya paylaşımı fanatiğiyseniz mlDonkey'nin sadece bir terminalde öylece durması hoşunuza gitmeyebilir. Bu durumda yapılabilecek en iyi şey onu bir Daemon olarak çalıştırmak, hatta bir init scripti ile her sistem açılışında çalışmasını sağlamak olacaktır. Bunun için ben Debian ile gelen start-stop-daemon adlı ufak programcığı kullandım. Debian dışı dağıtımlar kullananlar için bu işin D. J. Berntein'ın daemontools'u kullanılarak nasıl yapılacağı burada anlatılmış.

Aslında yukarıda yazılanlardan sonra start-stop-daemon'ın man sayfasına bir göz atmak yeterli olacaktır. Aslında start-stop-daemon kendi içerisinde chuid ve chroot seçenekleri sunsa da ben chroot olarak çalıştırmayı beceremedim, beceren varsa buyursun. mlDonkey'yi start-stop-daemon kullanarak çalıştırmak oldukça kolay:

root@Serafettin:~$ start-stop-daemon --start --background --quiet --exec /usr/bin/chrootuid -- /home/essek essek /mldonkey/mldonkey

Bu komutu masaya yatırıp parça parça incelersek:

--start: açıklama gereği duymuyorum, programın başlatılacağını gösteriyor

--background: Çalıştırdığınız program eğer kendiliğinden fork() ile kendini arkaplana atmazsa zorla arkaplanda çalıştırmayı sağlıyor.

--quiet: stat-stop-daemon'a bir hata olmadıkça ekranı doldurmamasını söylüyor.

--exec: Çalıştıracağımız komut, dikkat etmemiz gereken nokta komutun sadece adını değil tam yolunu yazmak gerektiği.

-- : Boş "-- " parametresinden sonra yazdıklarımız --exec bölümünde verdiğimiz komuta parametre olarak geçiriliyor

Çalıştırdığımız mlDonkey sürecini durdurmak içinse aşağıdaki komutu veriyoruz:

root@Serafettin:~#start-stop-daemon --stop --exec /home/essek/mldonkey/mldonkey

Aslında bu yöntemin performansının oldukça düşük olduğunu itiraf etmem lazım. Bunun yerine start-stop-daemon'ın --pidfile seçeneğini kullanabilirdik ancak bu seçenek gerçekte çalışıtrğımız komut chrootuid olduğundan ve mldonkey onun dışında çalıştığından işe yaramıyor.

Pekiala buraya kadar geldiğimize göre bir de init scripti yazarak programı sistem açılışında çalıştırmamızı kimse engelleyemez. Aşağıdaki scripti /etc/init.d dizininize kopyalayıp gerekli sembolik linkleri oluşturduğunuzda program sistem açılırken çalışacaktır. Tabii onun yerine sadece ./mldonkeyd start şeklinde de kullanmanız mümkün.

#!/bin/sh

set -e

MLDONKEY_BIN=/mldonkey/mldonkey
CHROOTUID_BIN=/usr/bin/chrootuid
CHROOT_DIR=/home/essek
MLDONKEY_USER=essek

test -f ${CHROOT_DIR}${MLDONKEY_BIN} || exit 1
test -f $CHROOTUID_BIN || exit 1
test -d $CHROOT_DIR || mkdir -p ${CHROOT_DIR}

case "$1" in	
	start)
		echo "MLDonkey Deamon Başlatılıyor"
		start-stop-daemon --start
 --background --exec ${CHROOTUID_BIN} -- 
${CHROOT_DIR} ${MLDONKEY_USER} ${MLDONKEY_BIN}
		;;
	stop)
		echo "MLDonkey Daemon Durduruluyor"
		start-stop-daemon --stop --exec 
${CHROOT_DIR}${MLDONKEY_BIN}
		;;
	restart)
		echo "MLDonkey Daemon Durduruluyor"
		start-stop-daemon --stop --exec 
${CHROOT_DIR}${MLDONKEY_BIN}
		echo "MLDonkey Deamon Başlatılıyor"
		start-stop-daemon --start 
--background --exec ${CHROOTUID_BIN} -- 
${CHROOT_DIR} ${MLDONKEY_USER} ${MLDONKEY_BIN}
		;;
	*)
		echo "Kullanımı: 
/etc/init.d/mldonkeyd {start|stop|restart}"
		;;
esac

Hepinize hayırlı paylaşımlar.

Görüşler

0
sundance
Valla eline, koluna, networküne, bilgine sağlık. Süper bir makale olmuş. Haydin mldonkeyciler gün bizim günümüzdür.

Bu arada FZ`nin gönderdiği programlama dili karşılaştırma sitesinde, C`di Perl`dü birçok dili yayan bırakan bir dil var OCML. mldonkey`in yazıldığı dildir kendisi birara gözatın derim. Özellikle de Perl`e okuması zor diyenler :))
0
FZ
Allah her editöre böyle güzel, detaylı, vizyon açıcı makale düzenleme, onaylama, yayınlama fırsatı bahşetsin gani gani. Amin! :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yazılım Yalan Söyler Mi? Adobe Acrobat Reader Vakası

FZ

Language Blog isimli ve genellikle dilbilimcilerin yazdığı bir kolektif blog'da Adobe Acrobat Reader ile ilgili bir girdi dikkatimi çekti.

Yazara göre Acrobat Reader'in Preferences kısmına gelir ve JavaScript'i kaldırmaya çalışırsanız baktığınız belgede JavaScript kullanıldığına ve bu özellik kaldırılırsa düzgün görüntüleme yapılamayacağına dair bir uyarı geliyor. Blog girdisinin yazarı Acrobat Reader 6.0.3'ü Mac üzerinde kullanırken böyle bir deneme yaptığında benzer bir şeyle karşılaştığını ancak işin garibi söz konusu belgenin kendi hazırladığı ve LaTeX'ten PDF'ye dönüştürdüğü bir belge olduğunu dolayısı ile JavaScript filan içermediğini belirtiyor! Dolayısı ile programın yalan söylemesi söz konusu.

Belgelerde JavaScript kullanılmasının sebebi ise Remote Approach isimli bir şirketin PDF okunduğu zaman bunun okundu bilgisini Internet üzerinden başka bir yere iletecek bir sistem geliştirmiş olması. "Web bug"lardan sonra başımıza bir de bu çıktı ;-) Neyse ki Acrobat Reader'daki JavaScript uyarılara rağmen iptal edilebiliyor.

Debian Sunucularına Saldırı!

tongucyumruk

James Troup'un debian-devel-announce listesinde yaptığı duyuruya göre Debian projesinin ana geliştirme sunucularından olan gluck.debian.org makinesinin 12 Temmuz 2006, sabah saatlerinde başarılı bir saldırı ile ele geçirildiği tespit edildi. Ağ bağlantısı hemen kesilen makine durumun incelenmesi ve sistemin yeniden yüklenmesi için bakıma alındı. Bakım süreci boyunce Debian projesinin CVS sunucusu başta olmak üzere Planet Debian, Lintian ve Debian geliştiricilerinin web sayfaları gibi bazı servislerin kesintiye uğrayacağı açıklandı.

Güvenlik incelemesi devam ederken diğer Debian sunucularının da erişim hakları saldırının kaynağı tespit edilip ortadan akldırılıncaya kadar kısıtlanmış durumda. Debian sunucularına benzer bir saldırı Kasım 2003'te gerçekleşmiş, sunucuya yapılan saldırı bir dosya sistemi bütünlük tespit aracı kullanılarak yakalanmıştı.

GnuPG Sisteminde Kullanılan El-Gamal İmza Anahtarlarında Problem

FZ

(FM kurucu editörlerinden sundance´in uyarısına göre:) Phong Nguyen isimli uzmanın tespitine göre GnuPG sayısal şifreleme ve belge imzalama sisteminde kullanılan ve sistemin belge imzalama kısmını ilgilendiren ElGamal anahtar oluşturma kısmında ciddi bir problem mevcut. Bu ciddi açıktan yola çıkarak ElGamal imzalı belgelerde değişiklik yapmak ve daha da önemlisi bunlardan yola çıkarak belgeyi imzalayan kişinin sahip olduğu özel (private) sayısal anahtarı birkaç saniyede öğrenmek mümkün.

Konu ile ilgili ilk resmi yazışmalardan birini bu adreste okuyabilirsiniz.

Microsoft Olası JPEG Saldırısına Karşı Araç Yayınladı

anonim

Güvenlik uzmanlarının, çok büyük bir kurtçuk saldırısının yaklaştığı öngürüsünde bulunduğu bugünlerde Microsoft JPEG işleme sistemindeki GDI kütüphanesinin açıklarını tanımlayan bir "tarayıcı alet" yayınladı.

Tarama aracı MS04-028 yaması ile birlikte yayınlandı. Bu yama JPEG imaj dosyalarının işlenmesi sırasında ortaya çıkan kritik bir açığı kapatıyor. Internet Fırtına Merkezi (The Internet Storm Center - ISC) de windows kullanıcısı olmayan kullanıcılar için bir tarayıcı yayınladı.

Kötü adamlar ve arka kapılar

sundance

Uzun bir süreden beri (Truvalılardan bu yana ;) hileli oyuncaklar hep güncelliğini korumuşlardır. Truva şehrinin düşmesinden, James Bond numaraları ile çeşitli sırları ele geçiren casuslara kadar tarih boyunca, asıl amacını gizleyen aletler hep büyük avantaj olmuştur.

Son yirmi yılda ise, bilgisayarın ve ağların yaygınlaşması ile, bu eski hileli savaş araçlarının yerini sistemdeki zayıflıklar, belli bir işi görüyormuş gibi davranan ama arka planda başka numaralar çeviren programlar almıştır. Tacettin Karadeniz arkadaşımız da, sözkonusu zayıflıkları sağlayan Arkakapıları [Backdoor] anlatan enfes bir makale yazmış, ilgi ile okuyoruz.