E-Bergi : Odtü Bilgisayar Topluluğu Dergisi

0
anonim
ODTÜ Bilgisayar Topluluğu Elektronik Dergisi E-Bergi Nisan 2008'de bir yaşına giriyor. Peki nedir bu e-bergi?

Hakkında

e-bergi, ODTÜ Bilgisayar Topluluğu tarafından hazırlanmaktadır. Amacımız, bilgisayar bilimleri ve uygulama alanları hakkında detaylı bilgi sahibi olmayan insanlara kaliteli Türkçe içerik sağlamaktır. İlk sayımız, 1 Nisan 2007'de yayınlanmıştır. Bundan sonraki sayılarımızın da her ayın 1'inde çıkması hedeflenmektedir.

Yazarlarımız

Dergi yazılarımız, topluluk üyelerimiz tarafından yazılmaktadır. Ancak dergimiz misafir yazarların yazılarını da kabul etmektedir. Siz de bizimle bilgilerinizi paylaşmak isterseniz yazı taslaklarınızı bize gönderebilirsiniz. Elimize ulaşan yazılar yazı havuzumuza eklenir ve her ay, yazı havuzundan dergi formatına uygun görülen belli sayıda yazı seçilerek o ayın sayısı yayınlanır. Göndereceğiniz yazıların daha önce herhangi bir kaynakta yayınlanmamış olması gerekir.

e-bergi Adı Nereden Geliyor?

İngilizce'deki "compute" teriminin Türkçe'de tam bir karşılığı yoktur. Bu eksikliği gidermek amacıyla, ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği öğretim görevlileri tarafından yeni bir Türkçe kök kullanılmaya başlanmıştır. "bermek" olarak düşünülen bu sözcüğün çıkış öyküsü ilk olarak Şubat 1998'de ODTÜ Bilgisayar Topluluğu Bülteni'nde yayınlanmıştır. "e-bergi" adı da, "bermek" kökünden türetilmiştir. Dergimize bu ismi seçmemizin nedenlerinden biri de "e-dergi" sözcüğünü çağrıştırmasıdır.

Yazıların Lisansı

Dergimizin yazıları, Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 lisansı ile korunmaktadır.

Bu lisansa göre, kaynak göstermek koşuluyla yazılarımızı kullanabilir ve alıntı yapabilirsiniz. Yapacağınız alıntıların altında

Yazar: Adı Soyadı - ODTÜ Bilgisayar Topluluğu
Bu yazı, e-bergi / Nisan 2007 sayısından alınmıştır.

İfadesi (gerekli kısımları düzelterek) linkleriyle beraber yer almalıdır. Gösterdiğiniz duyarlılık için teşekkür ederiz.


ODTÜ Bilgisayar Topluluğu

Görüşler

0
cnsnyldz

http://e-bergi.com/

--
Cansın YILDIZ
ODTÜ Bilgisayar Topluluğu
0
cnsnyldz

http://e-bergi.com/

--
Cansın YILDIZ
ODTÜ Bilgisayar Topluluğu
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Matematik Dünyası dergisi

anonim

Sayın Meslektaşlarım,

Türk Matematik Derneği’nin on iki yıldan beri çıkarmakta olduğu Matematik Dünyası dergisinin tüm sorumluluğunu 2003 başından itibaren üstlendim. Dergi tepeden tırnağa değişti. Diliyle, biçemiyle, biçimiyle, konularıyla, derinliğiyle, her şeyiyle son derece heyecanlı ve albenili bir dergi oldu. Ilk iki sayımız çıktı ve çok beğeni topladı, çok övgü aldı. Üçüncü sayımız da pek yakında çıkacak.

Okur kitlemizi lise ve üniversite öğrencileri olarak belirledik. Ancak matematiğin evrenselliği sayesinde, profesyonel matematikçilerin de ilgiyle okuduğu bir dergi ortaya çıktı.

belgeler.org 1.3.1

yalcink01

belgeler.org sitesi güncellendi. Man sayfaları çevirilerine http://www.belgeler.org/man/manpages.html adresinden erişebilirsiniz. Sisteminize kurmak için gerekli paketleri http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=61526 adresinden elde edebilirsiniz. Dağıtımlar içinden çıkacak Türkçe kılavuz sayfaları dileğiyle.

`How to Become A Hacker´ Türkçe Çevirisi

Challenger

Ülkemizde ve dünyada, hackerlar; bilgisayar sistemlerine giren, bilgi çalan, sistemleri bozmak için saldırılar düzenleyen kötü niyetli kişiler olarak bilinmekte. Hackerlık konusunda birçok yazı yazılıp çizilmekte ve hackerların ne kadar büyük bir tehlike olduğu anlatılmakta. Oysa hackerlar, sanıldığı gibi bir şeyler bozmaktan ziyade problem çözmek, yeni bir şeyler icad etmek gibi yararlı işlerle uğraşan insanlardır. Üstelik hackerlığın 1960´lı yıllara dayanan bir geçmişi ve bu süreç içerisinde gelişen bir kültürü vardır.

Port Tarayıcıların Tehlikeleri, Yöntemleri, Karşı Savunma Stratejileri

FZ

Bilindiği gibi internet üzerindeki cihazların birbirleriyle konuşmasını sağlayan protokol ailesi TCP/IP'dir. Bu protokol grubunu düşündüğünüzde, asla herkese açık bir ağ üzerinden gizli bilgiyi gönderilmek amacıyla tasarlanmadığını görülür. Tasarlandığı dönemde, her zaman iletişimin özel ve güvenli hatlar üzerinde olacağı düşünüldüğünden bu yönden her hangi bir geliştirme düşünülmemiştir.

Serbülent ``Nightwalker´´ Ünsal´ın bu çalışmasında, bu gerçeği en ustaca kullanan araçlardan biri, port tarayıcılar incelenmiştir. Ancak burada şunu belirtmek gerekir ki; konun çok geniş bir kapsamı olması sebebiyle makalede büyük ağların ve ana bilgisayarların değil, genel olarak son kullanıcıların ve kişisel sistemler ile küçük ağların bu tehdit karşısındaki durumları incelenmiştir.

Kod Kitabı: Eski Mısır'dan Kuantum Kriptolojisine Gizlilik Bilimi

SHiBuMi

"The Code Book: The Secret History of Codes and Code-Breaking" ya da Türkçe bulabileceğiniz ismiyle "Kod Kitabı: Eski Mısır'dan Kuantum Kriptolojisine Gizlilik Bilimi", bir bulmaca ve zeka oyunları yaratıcısı / yayıncısı olan ablam tarafından yaklaşık bir ay önce masama bırakıldığında, okunmak için bende fazla bir istek uyandırmamıştı. Tümü şifreleme ile ilgili 400 küsür sayfalık bir kitabın sıkıcı olmadan sonuna kadar okunabilirliğinin çok düşük olacağını düşünüyordum ama yanılmışım.