Durdurun Torrentleri, Hapse Girmeyesüz!

0
realist
Vatan Gazetesi'nden Levent İçgen'in haberi. Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Doç.Dr.Abdurrahman Çelik aynen şöyle demiş:

"Alacağımız önlemle internet ortamındaki korsan indirimin yüzde 70 oranında önüne geçmeyi hedefliyoruz. Bu konuda ABD ve Avrupa’da uygulanan yöntemler var. Doğrudan internet ortamında MP3 ve video formatındaki dosyaların paylaşımı kontrol ediliyor.

Sistem yasal olmayan indirimleri otomatik olarak seçiyor. İlkinde doğrudan kanunla ilgili madde yazılarak, ’yasal bir indirim yapmadınız’ uyarısı yapılıyor. Korsan indirim devam ederse yasal işlem başlatılıyor. Yasada bir ceza maddesi olmadığı için bu işlemi yapanlara nasıl bir ceza verileceği henüz net değil. Ancak yapılacak yasal düzenlemeyle para cezası, işin yoğunluğuna göre de hapis cezası verilmesi hedefleniyor. Adalet Bakanlığı ve Telekominikasyon Üst Kurulu’yla yapılacak görüşmelerin ardından bu netlik kazanacak. Yasal düzenlemenin sağlanmasının ardından proje hayata geçecek."

Görüşler

0
sz
"Kullanıcıların bilgisayarlarından hangi şarkı, film veya elektronik kitabı indirdikleri dakika dakika tespit edilecek. Sisteme korsan olarak düşecek olan kullanıcıların IP numaraları belirlenecek. Sonra hangi kullanıcının hangi eseri indirdiği görülecek."

Özel hayatı izlemek bir yana... dakika dakika indirilen dosyaların içeriğini tanıyıp, bunun telif hakkı durumunu, varsa lisansını denetlemeleri ona göre de kullanıcının korsan bir iş yapıp yapmadığına karar verecek sistemi kelimenin saf anlamıyla gerçekten yapmış olmaları, bence biraz masal.

Basitçe sadece HTTP ile dakika başına ne kadar müzik ve görüntü dosyaları indiriliyor? p2p aktarımlarından bahsetmeye ihtiyaç bile duymuyorum.

Ama 19 aydır saçma bir olay gibi, indirdiğin, özgür dağıtılan şarkı dosyasının etiketinde telif hakkı ile sadece yayıncısının kendisine dinleme hakkı verdiği bir dosyayı indirdin gerekçesi ile hapse girebülürüz, bu gidişle...

Böyle şeyler, alnımızda "amele" yazıyor demek gibi. :)
0
sami
Almanya'da oturan kuzenlerden birisi yasal olmayan bir iki şey indirdiği için uyarı aldığını söylemişti. Özel hayata müdahele olsa da yapılabiliniyormuş.
Mantıken bakıldığında kanunların halkın hayatını kolaylaştırması gerekirken fikir ve sanat eserleri kanunu ve sanatçı ya da yayıncının uyguladıkları fiyat politikası tam tersi bir etki yaratmakta. Yakın zamanda Radiohead'in uyguladığı "ne verirsen abi" politikası gayet başarılı olmuştu. Gnctrcell, halk günü vs ayağına sinema biletleri 2-6 lira arasında değişirken bir filmin DVDsine 30 lira vermek insanın zoruna gidiyor açıkçası.
0
akrepmd
bizde çare tükenmez.Belki rastlamışsınızdır bir ara web sitelerinde forumlarda vs ".mp3" dosyalarının uzantılarını ".jpg" vs yaparak yayınlıyorlardı.Bizlerde rahatça indirip dosyayı tekrar ".mp3" uzantısına çevirip dinlemeye başlıyorduk.Bunun gibi bir sürü aldatma yöntemleri var.Bunlarıda kontrol edebilecekler mi acaba.Bence de masal gibi geliyor.İnsan isterse her şeyi yapar.Önüne geçmek çok zor.Özelliklede bu kadar büyük bir internet trafiğini incelemek imksansız gibi birşey.Saniye içerisinde milyarlarca kişi download ediyor.Hangi Bilgisayarlarla hangilerini izleyebilecekler.Saniyede Kaç dosyanın yasal olup olmadığına bakabilirlerki.Ayrıca nasıl bakabilecekler.Bildiğiniz gibi bir sürü yasal mp3 indirme siteleri mevcut.Bazı mp3lerin ise böyle bir yasal derdi yok.Bu yasal mp3leri isteyen istediği kadar çoğaltıp dağıtabiliyor.

Örnek olarak ben bir filmin adını "Linux_x86_64.iso" olarak belirleyip paylaşırsam kim anlayabilirki bunun ne olduğunu.Türk telekom mu?Anlayabilmesi için indirmesi lazım.Sizce indirebilir mi?

Neyse, Allah hepimiz hakkında hayırlısını nasip etsin.
İki video için youtube ı kapatan bir ülkede yaşıyoruz.
Asıl komik olan şu ki : youtube ı kapatmak çin elinden geleni yapan sayın başbakanımız şimdi de "ben giriyorum,sizde girin" diyor.Resmen suça teşvik ediyor.Bu sözleri duyupta dinlememek çok zor.
Belkide iki film için de internetimizi kapatmayı planlıyorlardır.:)Sonrada "ben giriryorum,sizde girin" derlerse hiç şaşırmam valla.:)
0
anonim
Bu kadar teferruata gerek yok. Her internet kullanıcısının başına bir adam koysunlar nereye girilmiş çıkılmış denetlesin. İşsizliğe de çare bulunmuş olur.
0
muhuk

Benim aklıma yatmayan; uyarıyı nasıl yapacaklar?

Bu her indirdiğinizden haberimiz olacak ve yanlış yapanı uyaracağız ifadeleri sanki bu uygulama sadece Windows kullananları kapsayacakmış gibi bir izlenim uyandırıyor.

Lisedeki bir hocamız bir benzetme yapmıştı; dünyayı çok büyük, uçak gemisi gibi, bir gemiye benzetmişti. Türk milleti de onun güvertesinde kıç tarafına doğru koşturuyor demişti. Ben bu uygulamayı geliştiren yetkilileri tebrik etmek istiyorum.

0
dtemarti
Önce windowsu lisanssız kullanan veya kullandığından bile habersiz olan vatandaşları tespit etsinler. Buradan başlanmalı.
0
sametc
O zaman devletin fikri mülkiyet içeren ürünlerden vergi oranınını neredeyse sıfırlaması. akabinde bu ürünlerin türk insanının alabilceği fiyata düşmesi lazım ki torrent'in popularitesi düşsün.

Ama lütfen buna diziler hariç tutulsun... Çünkü yeni sezonu izlemek için kimse 1 sene sabredemez kusura bakmayın. :D
0
realist
Denetim Sayın Müdür'ün ifade ettiği şekilde yapılamaz. Mesele bu değil.

Mahremiyet hakkı ihlâl edilmeden de yapılamaz. Kimsenin umrunda değil.

"Sallandıracaksın üç beş tanesini, bak bi'daha yapıyorlar mı?" İşte bu kadar basit.

İki kişi içeri atılsın yeter; film ve müzik paylaşımı şimdikinin yirmide birine düşer. Düzenlemeyi talep eden lobi amacına ulaşmış olur.
0
gilan
konunun başlığı neden Osmanlı aksanıyla açılmış? Amerika'da da korsan film paylaşmak yasak.

Atalarıyla bu kadar dalga geçen bir millet yoktur herhalde. İlginç
0
realist
Atalarımla değil, temel hürriyetlerden haberi olmayan bürokratla dalga geçiyorum.
0
gilan
Orasını anladım, orada sorun yok zaten. Benim takıldığım nokta "girmeyesüz" kelimesiydi. Yanlış anlamış olabilirim. Kusura bakmayın.
0
demirnazim
Yazıda şöyle denmiş : "MP3 ve video formatındaki dosyaların paylaşımı kontrol ediliyor."

İyide dosya MP3 ve video formatında değilse... Mesela winrar ile sıkıştırıp uzantısı .rar olmuşsa nasıl kontrol edilecek ?
0
robertosmix
Internette alanında yarı-komünizm bile işe yaramaz. Youtube daki gibi deneyip "fail" olma fırsatı serbest tabii.

Torrent çekerken Protocol Encryption'ı aktif hale getirirseniz hiçbirşey anlamazlar.
0
mach
Hepimiz gelip geçiciyiz bu dünyadan, bir nevi kiracıyız bize verilen mal ve mülk geçicidir aslında..

İnsanlar neyin kavgasında..
0
FZ
Danny DeVito'nun bir filmde hırslı bir borsacıyı canlandırırken dediği gibi: "Öldüğünde en çok kimin parası varsa o kazanır." Haydi bu oyunu oynamaya devam. Ölümüne.
0
mach
Stephen W. Hawking'nin "Zamanın Kısa tarihi" eserinde şu şekilde geçiyordu:

"...But what would happen if and when the universe stopped expanding and began to contract? Would the thermodynamic arrow reverse and disorder begin to decrease with time? This would lead to all sorts of science-fiction-like possibilities for people who survived from the expanding to the contracting phase. Would they see broken cups gathering themselves together off the floor and jumping back onto the table? Would they be able to remember tomorrow’s prices and make a fortune on the stock market?..."


Evrenin genişlemesinin durması ve büzülmeye başlaması sırasında yarın ki borsa verilerini tahmin edebildikleri(hatırlayacakları) sırada ki iş işten geçmiş olacaktır...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

FATİH projesinde neden PARDUS kullanılmıyor?

anonim

FATİH projesinde PARDUS'un neden kullanılmadığına dair bir bilgi bulabilsek ne iyi olurdu. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar varsa yorum yazarsa iyi olur. Sabah gazetesinin haberine göre proje çok kapsamlı ve büyük. Bu kadar kapsamlı bir projede eğer PARDUS kullanılsa idi ne olurdu? Veya kullanıyor da biz mi bilmiyoruz?

Özgür Ansiklopedi Vikipedi

dfisek

Vikipedi açık kaynaklı olan ve dünyanın her yerinden gönüllü olarak katılımcıların yazdıkları ile oluşturdukları Wikipedia ansiklopedisi projesinin Türkçe kolunun geliştirilmesi için gönüllü katılımcılara ihtiyaç duyuluyor.

Türkçe kolu yöneticilerinden Ahmet Özgür Erdemli'nin açık mektubu aşağıda :

AB, Bilgisayar Güvenliği ve Diger Konular...

anonim

Bir haberi FM'ye yazmadan önce en az bir kez düşünürüm. Bu haberi yollamadan önce iki kez düşündüm. Sebebi haberin yalnızca bilgisayar güvenliğini değil aynı zamanda siyasi bazı konuları da içermesiydi. Ancak sonuç olarak FM camiasının bu haberi görmesi gerektiğine karar verdim.

Aşağıdaki linkte AB Türkiye temsilcisi Karen Fogg'un e-postalarını ele geçiren şahıs ile yapilan röportajı bulacaksınız. Aslında konu ile ilgili söylenebilecek pek çok sey olmasına rağmen ben yazıdan şu alıntıyı yapmak istedi:

Dijital Ayrımın Önüne Geçebilmek...

FZ

Bilgisayarsız bir hayatı düşünmek zor ancak ABD gibi bir ülkede bile halen teknolojiye erişip onun nimetlerinden faydalanabilenlerle buna sahip olamayanlar arasında büyük bir boşluk var. Annie E. Casey Vakfı tarafından son zamanlarda yapılan bir araştırmaya göre düşük gelirli bölgelerdeki ailelerin %84'ünün çocukları bilgisayar sahibi değil. Bundan ötürü bilgiye erişim ve diğerleri ile kolayca iletişim sonucunda edinecekleri bilgisayar becerileri ve bunların getireceği fırsatlardan mahrum kalıyorlar.

Teknoloji hızla yaygınlaşsa da kütüphaneler ve okullardaki bilgisayarların sayısı bu açığı kapatmak için yeterli değil. Yapılan çalışmalara göre kendi evinde bilgisayara ve Internet'e erişebilen bir çocuğun kendine güveni artıyor, yeni beceriler kazanıyor ve öğrenme konusunda proaktif yaklaşım geliştirmesi, keşfetmeyi öğrenmesi mümkün olabiliyor.

Yukarıdaki sözler yabancı bir siteden çevrildi. ABD'deki durumun çok iyi olmadığına bir işaret. Böyle bir durumda, Türkiye gibi gelir dağılımı çok daha dengesiz bir ülkenin durumunun da bu bakımdan pek parlak olmadığı su götürmez. Biz ne yapabiliriz bilgisayarı ve Internet erişimi olmayan çocuklarımız, gençlerimiz için? Bu konuda çalışan organizasyonlar kimlerdir ve şimdiye dek ne tür çalışmalar yapılmıştır? Çocukların evlerinden Internet'e erişmeleri ve ufuklarının genişlemesi için, bu ülkenin en sağlam hazinesi olan genç beyin çokluğundan faydalanması için ne tür adımlar atılabilir somut olarak?

EMO'dan Telekomünikasyon Kurumuna Çağrı: Zammı Onaylamayın

anonim

Elektrik Mühendisleri Odası, bugün (12 Ocak 2007) bir basın açıklaması yaparak, Telekomünikasyon Kurumu'nu Türk Telekom’un şehir içi görüşmelere zam yapma talebini onaylamamaya çağırdı. Türk Telekom’un zam talebinin yasal olmadığının altının çizildiği basın açıklamasının tam metnine http://www.emo.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.