DES Öldü! Yaşasın AES (ya da Triple DES)

0
anonim

Görüşler

0
murat09
AES yeni olmasına karşın kullanılmaya çok geniş alanlarda başlıyor gibi. FCC (Federal Communications Commission) AES in DVD kopyalanmasını imkansız hale getiren şifreleme metodunu onayladı. Artık DVD+ player olan her eve AES de girecek :) Türkçe kısa açıklama için buraya [www.videometre.com],
Ingilizce kaynak içinse buraya [www.videometre.com] bakabilirsiniz.
0
Teorisyen
Ben Bilgisayar mühendisi falan değilim (Lise Mezunuyum) ama şifreleme olaylarına bayağı meraklıyım ve o oranda seviyorum.

Şimdi kafama takılan bir soru var, bu işi bilen abilerimden (yani FM Camiası) mümkünse cevaplamalarını rica ederim.

Şimdi burada yazan belgeye göre [www.belgeler.org] anladımğım kadar elimizde bir şifrelenmesini istediğimiz bir metin (veya yazı) var, ve bir de şifreleme işleminde kullanılmak üzere 1 adet anahtarımız var...

Daha önce okuduğum yazılarda yer alan bilgiye göre;

YAZI + ANAHTAR ==DES==> (DES ile şifrelenmiş) GİZLİ YAZI

veya tam tersi

GİZLİ YAZI + ANAHTAR ==DES==> YAZI

Şimdi DES'in kullanımından vazgeçilmesi halinde Triple DES kullanılacağına ve (daha önce okumuştum galiba) Triple DES, DES te tekrarlanan işlemlerin 3 defa daha yapılması olduğuna göre, burada sadece ANAHTARI bulmak Triple DES te gizli metini çözmeye yeterli değil mi ?

Veya soruyu şöyle sorayım...

DES veya Triple DES'te Brute Force (anahtarın tüm olasılıkların denenmesi ile bulunması) ile anahtarın bulunması, her ikisinde de GİZLİ METİNİN bulunması için yeterli değil mi?
0
FZ
Triple DES algoritmasındaki anahtar daha uzun. Evet aslolan anahtarı bulmaktır ama anahtar ne kadar uzunsa saldıran tarafın işi o kadar zordur ve uzun sürer (genellikle, yani algoritma güvenli bir şifreleme algoritması ise).

Yani sorduğun sorunun cevabı evet, her türlü modern şifreleme algoritması ile şifrelenmiş verinin çözülmesi için anahtarın bulunması yeterlidir. Zaten zorluk da buradadır anahtar boyu arttıkça deneme yanılma yöntemi ile bulmaya çalışmak da çok maliyetli hale gelir.

Konu ile ilgili daha detaylı bilgi istersen:

- http://www.networkcomputing.com/1006/1006colmoskowitz.html

- http://kingkong.me.berkeley.edu/~kenneth/courses/sims250/des.html

- http://csrc.nist.gov/publications/fips/

- http://csrc.nist.gov/publications/fips/fips46-3/fips46-3.pdf
0
Teorisyen
Sayın FZ ilginiz için çok teşekkür ederim...

En başta dediğim gibi Lise mezunu olduğumdan ingilizcemizin biraz zayıf kalması nedeniyle cevabınızdaki kaynakları ne yazıkki okuyamayacağım, veya okusam bile anlayamayacağım...

Ama söz, bu sene gideceğim (AÖF ve Kamu yönetimi tabiiki ;) ) üniversite 3. sınıfımda İngilizce dersimiz var... Oradan biraz temelleri kapalım, inşallah kendimi yabancı dil konusunda geliştereceğim...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kuyruklu yalan dolmuşuna binmeyin...

ftaski

Geçen gün icq mesajlarıma bakarken boş forward yapmayacağına inandığım bir zat tarafından "Symantec 17 Nisan'da bulunan yeni bir virüsün, antivirüs programları tarafından tanınmadığı, ayrıca 1 haziranda aktif olacağını açıkladı. PC'nizde bu virüsün olup olmadığını incelemek için SULFNBK.EXE adlı dosyayı arattırın." şeklinde bir mesaj aldım. Olayın aslını merak etmeden dosyayı arattım ve bir güzel sildim (Bu dosya uzun dosya isimlerini saklamaya yarayan bir exe imiş). Kıllandığımda geçti çünkü Symantec in sayfasında konu ile ilgili linkte "Category: Hoax"(!!!) yazmaktaydı... Gerek e-maille gerek icq ile gelen her mesaja inanmayınız/inandırtmayınız; zira ben bu mesajı forward ettiğim herkese pişmanlık ve uyarı dolu yeni mesajlar attım ve bazılarına bu dosyayı bulup yolladım. Aman Dikkat. http://www.symantec.com/

Cehennem.Org´u Hatırlar Mısınız?

anonim

Aşağıda sadece konu başlıklarını ve ayrıntılı bilgiye ulaşabileceğiniz linkleri veriyorum, yorumsuz...

"İnternette şifre tuzağı
'www.cehennem.org', Türk internet kullanıcılarına e-posta yoluyla tuzak kurarak, şifrelerini alıyor. Kurban sayısı ve isimlerini yayınlayan sitenin, bu yolla 10 bine yakın internet kullanıcısının şifresini ele geçirdi.
"

"Cehennem.org'da terör bağlantısı
İnternet kullanıcılarına tuzak kurarak şifrelerini indiren cehennem.org'un kapatıldığı açıklandı. Bu açıklamayı, ABD'den gelen ve şifreleri ele geçirilenleri dehşete düşüren bir açıklama takip etti.
"

Açık Sistemler ve Güvenlik - 3

FZ

"Sana söylemem gereken çok gizli bir şey var: 934FAB9234ASFDGER345ASDF" Anonim

Açık sistemlerde serbestçe kullanabileceğiniz şifreleme yazılımı GnuPG (Gnu Privacy Guard - gpg) isimli özgür güvenlik yazılımını temel alarak anlattığım yazı dizisinin 3. ve son bölümüne hoş geldiniz.

Bu bölüm en kısa ve az detay içeren bölüm ancak burada kısaca ele alacağım konuları ve yazılımları tam olarak kavrayabilmek için 1. ve 2. bölümleri okumuş olmanız gerekiyor.

Bir ICQ hackerı ile röportaj

sundance

Hep merak etmişimdir, neden ICQ numaraları çalınır, insanlar bunu niye yapar vs. diye.

Hayal meyal hatırlıyorum Robin`in ICQ numarasının çalınmış olduğunu, bugün de onu online görünce, hemen `naber` dedim, gelen cevap ilginçti

`Ben sandığın kişi değilim onun ICQ`sunu hackledim`

Bunun üstüne de çok ilginç bir sohbet başladı... Siz hiç altı haneli bir ICQ numarasının $200 gibi paralara satılabildiğini biliyor muydunuz ? Ben bilmiyordum :) (Ed: 31/12/2001 itibariyle Robin ICQ numarasını geri almış bulunmakta :)

Hacker´lar California´nın Elektrik Şebekesindeler

PCc0d3r

Hacker'lar bu sefer ABD'nin California eyaletinin elektrik şebekesine dadandı. 25 Nisan'da şebekenin ana bilgisayarına giren sanal korsanlar 11 Mayıs'a kadar fark edilmemişler. Neyse ki sisteme önemli bir hasar verilmemiş (ki bunu yapabilecekleri noktalara dahi erişmiş hacker'lar).

FBI'ın yaptığı araştırmalara göre saldırının Çin'in Guangdong bölgesinden yapıldığı tahmin edilmekte. Ayrıca Santa Clara ve Tulsa'dan da olabileceğini söyledi yetkililer...