CUSP - development environment for Lisp built on top of the Eclipse platform

0
eevrim

2007 LKD şenliklerinde Core-Server sunumunda Emacs'ı beğenmeyip (?), "Bunun grafik arabirimi yok mu?" gibi sorularla karşılaşmıştık. Reddit'te gezerken CUSP'a rastladım.

Programming In Lisp With Cusp

Görüşler

0
kamilbas

Aynı sunumda:

"XML, insanlar tarafından okunması ve yazılması mümkün olmayan bir teknoloji. Zaten bilgisayarlar arasındaki iletişimin okunabilir olması gerekmiyor ki? Bu yüzden XML bir çözüm olmayacaktır, insanların üzerinden rant sağladığı birşey olduğuna inanıyoruz biz

demiştiniz, bunun ile ilgili bir link verebilir misiniz peki?

¹ Core-Server sunumu sn: 9:30
0
eevrim
Tabii, asagidaki baglantida lisp icinden nasil html/css cikarabileceginize dair ornekler mevcut. Buradaki onemli konu xml'in sadece bir format olmasi disinda semantik olarak hicbirsey kazandirmadigi aksine, insanlarin formatla ugrasmaktan, mantik uzerine kafa yoramadiklari tezi. JSP'ye bilenler ne demek istedigimi anlayacaklardir diye umuyorum.

Ornegin, firmanizin iki subesi arasinda veri iletisimini XML ile yapmak istediniz, bunun icn bir DTD yada XML Schema yazmalisiniz. Peki bu veri yapisi icin size herhangi bir dilde otomatik parser/renderer cikartacak bir yapi gordugunuz mu? Haskell'de Happy var gordugum, CL ile de benim uzerinde calistigim kod parcalari var. Java'daki JAXB ve turevleri asla bu isler icin uygun/yeterli degil. Dolayisi ile XML kullanmanin size ve karsinizdakine olan faydasi sizin butun bu parser/rendererlari yazma isteginizle orantili. Bu islerin de basit olmadigini dusunuyorum, etrafta yazabilen cok az sayida insan tanidim. Son olarak, bunlari yazsaniz bile CL size bu kod parcalarini mantik ile birlestirme olanagi sunuyor, diger dillerde bunu acikcasi hic gormedim. Bunun reel ornegi XSLT'dir mesela, tamamiyle fonksiyonel calisir ancak, mantik akisini XML yazmak zorunda olgunuz icin surekli noktalama isaretleriyle ve XSLT'nin sundugu yetersiz yapi ile ugrasmak zorunda kalirsiniz. Hic dusunduz mu neden XSLT 2.0'u implement etmis sadece 1 adet (saxon) Java kutuphanesi var?

Saglicakla,
Evrim.

http://people.core.gen.tr/~aycan.irican/web/publish/WebGelistirme.html
0
auselen
başlık CUPS, içerik CUSP. malum CUPS "Common UNIX Printing System" olarak algılanıyor.
0
FZ
Teşekkürler, düzeltildi.
0
eevrim
ah, ozur dilerim, yine algida secicilik yapmisim, FZ'ye tesekkur ederim duzelttigi icin (: Ek olarak, bu CUSP'un acilimini aradigim halde bulamadim, cok ilginc.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Video: Second Episode - 20 dakika ve 100 satırda Reddit

FZ

Video çılgınlığı devam ediyor. Bu gidişle HOW-TO belgelerinin yerini HOW-TO videoları mı alacak? İnsanlar "öğret bana usta, adım adım göster" yaklaşımını daha mı çok seviyorlar? Daha önce duyurduğumuz videoyu yapan Sven Van Caekenberghe'nin Episode 2: (Re)writing Reddit in Lisp is 20 minutes and 100 lines videosu taze taze, sıcak sıcak kamuya sunuldu.

eXtreme Programming ve Bir Başarı Öyküsü

FZ

Bill Clementson son blog girdilerinden birinde birkaç gün önce gerçekleştirdikleri etkinlikte sunum yapan ve bir başarı öyküsü aktaran Ken Dickey'e yer vermiş.

Avustralya kökenli başarılı bir start-up olan Memetrics'in öyküsünü çarpıcı bir dille anlatan Dickey, eXtreme Programming metodolojisi ve Common Lisp'ten faydalanarak geliştirdikleri sistemi anlatan güzel bir sunum hazırlamış.

Keskin rekabetten ve gizli silahların gücünden hoşlananlar için incelenesi bir örnek. Afiyet olsun.

Lisp'i Anlamak

anonim

Fazlamesai'deki Lisp hayranları bunu nasıl atladı bilmiyorum ama digg.com'da rastladığım, biz ölümlülerin kullandığı sıradan programlama dilleriyle uğraşanların da anlayacağı bir dille yazılmış The Nature of Lisp başlıklı bu yazı, Lisp hakkında şimdiye kadar okuduklarımın toplamından daha fazla şeyi anlamamı sağladı.

Ruhan İkeda ile Müzik ve Lisp Üstüne

FZ

Bir sonraki Lisp toplantısının konuşmacısı Bilgi Üniversitesi'nde Müzik ve Linux dersini veren Ruhan İkeda.

Ruhan İkeda, gerçekleştirdiği müzik araştırmalarından ve bunlarla bağlantılı olarak kullandığı Common Lisp tabanlı araçlardan bahsedecek.

Düzeltme: Etkinlik 14 Ekim'de değil, 14 Kasım'da gerçekleşecek.

Core Uygulama Sunucusu Kurulumu

anonim

Common Lisp tabanlı uygulama sunucumuzu ücretsiz olarak deneyebilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenlerin anlatıldığı belgeye göz atabilirsiniz.

Günümüzde üretilen yazılımların çoğu web uygulamaları şeklinde ya da web servisleri olarak hizmet vermektedir. Web uygulamaları, erişilebilir, birden fazla kişinin kullanımına elverişli ve merkezi olarak güncellenebilir servislerdir.

Gelecekte oldukça fazla web uygulaması ve web servisi yazacağımız düşünüldüğünde bu konuda bize yardımcı olacak araçlar üretmek iyi bir yatırım olacaktır. Bu nedenle yazımda sizlere Common Lisp dili ile yazılmış bir web uygulama sunucusu olan Kor Web Uygulama Sunucusu'nu tanıtacağım.