Çift işlemcili XEON, ikili AMD? Kalsın, bende 12 işlemcili masaüstü PC var!

0
FZ
Çift işlemcili bilgisayar mı? Son teknoloji ha? "Dual-processor"? Hmm, evet belki sıradan insanlar, oyun oynayan ve ciddi işlerle uğraşmayan gençler için "idare edebilir". Ama gerçek hesap gücüne ihtiyaç duyan gerçek mühendisler ve gerçek bilimadamalarını "kesmez".

Masaüstü PC büyüklüğünde. Tam randımanla çalışırken 220 watt güç harcıyor. 12 işlemcili. 36 Gflop performansında. 24 GB DDR SDRAM ana hafıza ve 1 terabyte kapasitesinde hard diski var. Fiyatı 10.000$'ın biraz altından başlıyor. Optimize edilmiş sürücüleri barındıran bir GNU/Linux dağıtımı ile yüklü olarak geliyor. MPI ve benzeri yöntemlerle paralel programlama yapmanızı sağlayan araçlar da yanında.

Tabii eğer biraz daha sofistike işlerle uğraşan bir analist, mühendis ya da bilimadamı iseniz o zaman 96 işlemcili 300 Gflop kapasitesinde olan model de var. O da bir masaüstü PC büyüklüğünde. 192 GB ana hafıza ve 96 terabyte hard disk depolama alanı.

Eylül'ün sonuna doğru Orion Multisystems tarafından satışa sunulacak ve bir hayli fırtına koparacağa benzeyen bu sistemlerle ilgili detaylar için buraya bakabilirsiniz.

Görüşler

0
abakana
Beni 96 da kesmez bunlari birbirine baglamanin yolu yokmu soyle bi kac bin duzinesini? :-P
0
simor
Yalnız anladığım kadarı ile bunların içinde okadar işlemci yok. Node olarak belirtmiş. Bide böyle kapalı gizli lansmanlardan nefret ediyorum bir reklamcı olarak. Tam kokuşmuş amerikan tarzı. Yanında karşılaştırılacak bir obje yok. BU boyda bişeye sıkıştırmanın tek yolu işlemcilerin küçük olması. 36/12=3 gflop şu an ortalama olarak işlemciler 4 gflop civarı. Hatta çift işlemciyle 11 gflop hıza ulaşan makineler var. Şİmdi bu cihaz fiyat olarak 10.000 dolar ediyor diyelim ama aynı hızda başka bişey daha ucuza alınamıyormu?? Çünkü sadece hız önplana çıkıyor bu cihazda. Bana başka bişey veriyomu bu makine.
0
bm
Kullandiklari islemcinin adindan utandiklari icin soylememislerdir herhalde. Evet kucuk. Pek de verimli. Aptalin biri ona Efficeon [investor.transmeta.com] adini takmis. Siz olsaniniz bunu kullaniyorum der miydiniz?
0
mentat
ya tamamen sacmaliyor olabilirim de, transmeta Linus Torvalds'in eski calistigi sirket degil miydi?
0
bm
Yoo dogru, o sirket.
0
simor
İşte hesaplayınca çok verimli gözükmüyor bana.
reklam kısmını geçtim sonuçta. Yazımın başında o konudaki kişisel fikrimi belirtim zaten.
Neyse..
0
bm
Ben hesaplamadim (nasil hesaplanacagini da bilmiyorum galiba?), sadece soytarilik yapiyordum orada. Hakikaten begenmedim o ismi ama tabi milyonla CPU satin alanlardan degilim, begensem n'olacak.

ABD'de pazartesi tatil, insanlar kayboldular ancak sali gunu ortaya cikarlar, hafta ici comp.arch'da millet birbirini yiyerek nasil olsa nedir ne degildir konusur eger heyancanlanilacak birseyse. Ben onu bekliyorum.
0
cea
Aslinda icinde 12 islemci var gercekten (pdf datasheet'de daha fazla ayrinti bulabilirsiniz). Bu bilgisayari icinde gigabit ethernet ile bagli 12 kucuk bilgisayar (islemci+chipset+ram) barindiran bir kutu olarak dusunebilirsiniz. Normal SMP (symmetric multi processor) yapisi olmadigi icin multithreaded programlari hizlandirma gibi bir faydasi olmayacaktir. Bu nedenle de gunluk/desktop kullanim icin pek pratik bir cozum degil.

Peki avantaji ne?

Eger yuksek islem gucu ve bellek kapasitesi istiyorsaniz ve elinizdeki problemi birden fazla bilgisayara paylastirabiliyorsaniz (bilimsel hesaplamalar, analizler, simulasyonlar vb) cok isinize yarayacaktir. (Tek bir x86 islemci normal sartlarda en fazla 4G bellek adresleyebilir)

Kendinize bir sunucu kumesi kurabilir, kutu icinde bagimsiz calisan bu sunuculara load balancing/failover yaptirabilirsiniz.

Animasyon filmi yaparken, her kareyi ayri bir islemcide cizdirebilirsiniz

Counter strike oynarken her node uzerinde ayri bir bot calistirabilirsiniz ;)

Hesaplama clusterlarlari ile ilgili daha fazla bilgi icin Beowulf MPI PVM gibi anahtar kelimeler yardimci olacaktir
0
simor
Hmm bi kutu içine küme yapısı oluşturmak ..
Akıllıca tabi
Bu kadar küçük biyerdebaşka türlü düşünemiyorum zaten.

Pdf lere biraz bakmıştım ama anlayamamışım demekki.
Gerçi dediğiniz gibi smp olsaydı bambaşka bişey olurdu zaten.

Ama bu tür makineler mantıklı. Saralel işlemcilerin hızda iyi fakat yer katili yapısından kurtuluruz.
Tabi bm nin dediği gibi bu makinenin performans durumu ne çıkacak bakalım.

0
eyeQ
256bitlik islemci kullaniliyor diyorlar. Fedora Core 2 de nasil calistirabiliyorlar meraklandim simdik. XSI daki satellite rendererimi calistirir mi ki acep? Allah derim Nirvanaya ererim Tibete ziplarim :P
0
hak76
bu tarz donanıma gerek kalmadan yerel ağdaki mevcut bilgisayarların işlemcilerini kullanarak işlem süresini kısaltan software için bkz.

http://www.altair.com/software/pbspro.htm
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Türk gider krize, gavur gider tersine

sundance

Biz makinaları nasıl upgrade edecez diye kasalım, bir cd-writer daha alıp seri DivX imalatına mı geçsek diye cebelleşelim, bütün donanımların fiyatı olmuş iki kat, aldığımız maaş yarıya inmiş, off da off... (iki aydır işsizim, pardon kendimin patronuyum)

Ne diyordum biz bu sıkıntıları yaşayalım elin gavuru otursun `Ulaaa bunun kasası magnezyumdan, ben lise de gördüydüm magnezyum süper yanıyordu ` diyip keyif diye canım NeXT CUBE`u asetilen kaynağı ile yaksın. Yok kardeşim yok, bu gavurlardan özellikle de Amerika`lılardan adam olmaz, neyse, ne de olsa kaça kaça Hindistan ve Türkiye`de adam kalmadı, yakında istila edecez koca ABD`i de görecekler israf ne demekmiş :)

Parity Mucidi de Sizlere Ömür...

FZ

Sayısal bilgisayarların geliştirilmesinde büyük katkıları olan Richard Bloch 78 yaşında yakalandiğı kanser hastalığından ötürü öldü.

Her çocuğa bir dizüstü

cbc

Daha önce bahsettiğimiz laptop sonunda hazır. Prototipini görüp incelemiş birinin hazırladığı bu yazıdan cihaz üzerinde Red Hat çalışacağını, Squeak ve Logo barındıracağını öğrenebilirsiniz.

Ayrıca bu cihazı satın almak mümkün olmayacak, sadece öğrencilere dağıtılmak şartı ile piyasaya verilecek.

Kaynak: /.

Sizin anahtarlığınız kaç MB`lik?

FZ

Anahtarlık gibi görünüyor ama değil, yani o boyutlarda, dışarıdan bakılınca minik bir çakmağı ya da feneri andırıyor.

Arkadaşlarınız böyle düşüne dursun, siz bu şirin aletin kapağını açıyor ve şaşkınlık dolu bakışlar altında soğukkanlı bir şekilde (fonda Mission Impossible müzikleri çalıyor) aleti PC'nizin USB portuna sokuyorsunuz, 128 MB'lık veriyi içine kopyalıyorsunuz. Sonra çekip çıkarıyor ve anahtarlarınızla birlikte arka cebinize yerleştiriyorsunuz. Görev tamamlandı!

Fantazi yaptığımı düşünenler, Targus Go-Anywhere USB Drive adlı garip alete bir göz atsınlar ;-) Geek forever!

Donanımda yeni madde antimon-tellür

Soulblighter

Royal Philips Electronics araştırmacıları, mevcut belleklerin yerine geçebilecek yeni bir maddenin oluşturulduğunu açıkladı. Bu maddenin kullanıldığı teknik sayesinde DRAM ve flaş bellekler tarihe karışacak.

Philips laboratuvarlarında geliştirilen yeni madde antimon ve tellürün (tellurium) bileşiminden oluşuyor. CD’lerdeki düzeneğe benzer bir şekilde çalışan yöntemde, lazer, maddenin üzerinde bir noktaya yönlendiriliyor ve maddenin yüzeyi ışını geri yansıtıyor. Geri yansıma, lazerin değdiği yüzey noktasındaki moleküllerin dağılımına göre farklılık arzediyor. Molekül dağılımındaki farklar, bu yansımada da çeşitlilik yaratıyor. Lazer yansıması daha sonra, dijital dilde sıfır ve bire dönüştürülüyor.