Donanımda yeni madde antimon-tellür

0
Soulblighter
Royal Philips Electronics araştırmacıları, mevcut belleklerin yerine geçebilecek yeni bir maddenin oluşturulduğunu açıkladı. Bu maddenin kullanıldığı teknik sayesinde DRAM ve flaş bellekler tarihe karışacak.

Philips laboratuvarlarında geliştirilen yeni madde antimon ve tellürün (tellurium) bileşiminden oluşuyor. CD’lerdeki düzeneğe benzer bir şekilde çalışan yöntemde, lazer, maddenin üzerinde bir noktaya yönlendiriliyor ve maddenin yüzeyi ışını geri yansıtıyor. Geri yansıma, lazerin değdiği yüzey noktasındaki moleküllerin dağılımına göre farklılık arzediyor. Molekül dağılımındaki farklar, bu yansımada da çeşitlilik yaratıyor. Lazer yansıması daha sonra, dijital dilde sıfır ve bire dönüştürülüyor.
DRAM'ler Tarihe Karışacak

Yeni maddenin ticarileşmesi, antimon-tellürden yapılan çiplerin, bilgisayardaki DRAM belleklerinin, flaş belleklerin, hatta sabit disklerin yerini alabileceği belirtiliyor. Bilim insanlarının önündeki en büyük engel, karmaşık ve düzensiz bitleri dijitalize etmek. Normal şartlarda evre dönüşümü için bir maddenin birkaç nanosaniye gibi kısa bir zamanda birkaç yüz derece ısıtılması gerekiyor. Evre dönüşümleri normal şartlar altında 30 nanosaniyede gerçekleşiyor. Bu işlem yüksek miktarda elektrik enerjisi gerektiriyor. Örneğin, sadece tellür 988 derecede kaynıyor.

Philips yeni geliştirilen antimon-tellür maddesinin evre dönüşümü 0.7 volt ile çözdüğünü duyurdu. Bu rakam, silikonla yapılabilenin çok altında bir performans.

30 Yıllık Araştırma

Çip üreticileri yaklaşık 30 yıldır benzer teknikler üzerinde çalışıyorlardı. Birçok araştırma merkezi Moore Kanunu’nun öngördüğü gibi çipleri hızlandırmanın peşinde; bu mücadelenin başlıca alanı da çiplerin şimdiki ana maddesi silikondan başka materyallere geçiş. Silikondan başka maddeler, hem üretimi ucuzlatacak ve enerji tüketimini düşürecek, hem de ebatların ufalmasını sağlayacak. Philips uzmanları, antimon ve tellürden oluşan yeni maddenin en erken 20 yılda ticarileşebileceğini ifade ediyor. Araştırma ile ilgili makale Nature dergisinde yayımlandı.

Kaynak: NTV

İlgili Yazılar

İTÜ'de Süperbilgisayar Merkezi Kuruldu

FZ

İTÜ Ortadoğu'nun en büyük süper bilgisayarını geliştirmek için proje başlattı. Halen 300 işlemcili ve saniyede bir trilyon işlem yapabilen süper bilgisayara sahip olan İTÜ, Devlet Planlama Teşkilatı'ndan ayrılan ödenekle 22 milyon dolarlık bir proje yürütüyor. Bu ödeneğin 10 milyon dolarını Avrupa Yatırım Bankası karşılayacak. Yeni süper bilgisayar, 2500 merkezi işlemciden oluşacak ve Ortadoğu'nun en büyüğü olacak. Projenin 2007 yılında tamamlanması öngürülüyor.

22 Milyon Dolarlık Proje

Proje kapsamında 27-30 Haziran 2005 tarihleri arasında İTÜ'de gerçekleştirilen Uluslararası Hesaplamalı Bilim ve Mühendislik Konferansı'yla ilgili bilgi veren Bilişim Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Dağ, konferansın sonunda yüksek başarımlı hesaplamanın bilimin ilerlemesi için kaçınılmaz olduğu sonucunun bir kez daha vurgulandığını söyledi. İTÜ'nün süper bilgisayar çalışmalarında DPT'nin desteğinin önemli olduğunu belirten Dağ, "Yeni bir süper bilgisayar geliştirilmesi için de 22 milyon dolarlık bir proje yürütülüyor. Bunun 10 milyon doları Avrupa Yatırım Bankası'ndan geliyor. Şu anda ihalesi yapılıyor. 2000-2500 civarında merkezi işlemciden oluşacak bir süper bilgisayar kurulacak. Şu an 300 bilgisayarlı sistemimiz de Ortadoğu'nun en büyüğü. 2007'de 2500 merkezi işlemciden oluşan süper bilgisayara ulaşılacak" diye konuştu.

Bamya boyutunda 1 GB`lık flash disk

larweda

Netac adında bir çin firması, 4,5x1,7x0.9 cm boyutunda USB arayüzlü flash diskler üretiyor. Bu ufacık şirin aletler, ki firma bunlara Onlydisk diyor, 8 MB - 1 GB arası kapasitede olabiliyor ve USB driver`ı yüklendikten sonra Windows ve MacOS ortamları için plug and play hale gelebiliyorlar. Linux için herhangi bir bilgiye rastlamadım ama eminim çok yakında linux desteği de çıkacaktır. Veri transfer hızının pek süper olmaması (750 KB/S okuma, 450 KB/S yazma) belki dayanılabilir bi kısıtlama, ama fiyatlar gözönüne alınırsa pek de o kadar ulaşılabilir olmuyor. 32 MB`lığı 120$, 64 MB`lığı 217$, 128 MB`lığı 361$, 256 MB`lığı 438$, 256 MB`lığı 810$ 1 GB`lığı da 1415$ fiyatında. Kimbilir, belki bigün fiyatları düşer de biz de hayallerini kurmaya başlarız.

Nokia Sonunda iPhone'a Darbeyi Tube ile Vurdu

anonim

Bu ay çıkan Nokia Express Music 5800 (Tube) cihazında iPhone'dan daha fazla özellik var ve daha ucuz fiyattan piyasaya çıkıyor. Nokia pazara oldukça iddialı giriyor. iPhone almak için acele etmeyin: http://www.nokia.com.tr/A41301058

Nokia 770: GNU/Linux + GNOME + Debian

roktas

Sihirli bir birleşim :-) Telekomünikasyon devi Nokia®'nın[1] yeni niche'i: Nokia 770. Bu cihaz bir İnternet Tableti: İnternet'te dolaşabiliyor, epostalarınızı okuyor, PDF başta olmak üzere çeşitli dosyalara bakabiliyorsunuz (evet, Flash® v6 desteği de mevcut).

HP Hatalı Dizüstü Bilgisayar Pillerini Toplatıyor

vst

HP 2004 yılında üretilen bir grup dizüstü bilgisayar pilinde görülen hata nedeniyle geri toplama kampanyası başlattı. HP'nin web sitesinde yer alan formu doldurarak sizde de bu hatanın olup olmadığını öğrenebilirsiniz.