Bilgisayar Bilimlerinin Sonu!

0
anonim
Sevgili Doruk Fişek'in blogu sayesinde dikkatimi çeken bu ilginç habere göre SCIgen adlı bu program bilgisayar bilimleri alanında otomatik olarak makale üretiyor. Hatta ürettiği bir makale WMSCI 2005 konferansına kabul edilmiş.
Programın yazarları topladıkları bağışlarla konferansa katılmayı planlıyorlar. Bilimsel üretimin sonucunun günümüzde yayımlanan makaleler ile değerlendirildiğini düşünürsek sanırım bilgisayar bilimlerinin sonu geldi :)

Ülkemizde üretmek yerine çalmanın ne kadar popüler olduğunu düşünürsek bu tip makalelerle bilimsel yayın yapan çok saygıdeğer pek çok hocanın türeyeceği bir geleceği çok uzak görmüyorum.

Kendime başka bir çalışma alanı arasam iyi olacak galiba... Fazlamesai.net e soralım : "Tanıdığınız bilge bir marangoz var mı ? "

Görüşler

0
FZ
Bu hareketin kralını Alan Sokal ve Jean Bricmont isimli fizikçiler yapmıştır, tamamen zırvalık olan bir makale yazıp post-modern tartışmaların olduğu bir sosyal bilimler dergisine yollayıp kabul edilmesini sağlayarak. Bu durumda sonu gelen bir şey yok tabii, olsa olsa ilgili hakem kurullarının kalitesinin düşüklüğünü gösteriyor diyebiliriz.

Sokal vakası ile ilgili detaylı bilgi "Son Moda Saçmalar - Postmodern Aydınların Bilimi Kötüye Kullanmaları" başlıklı kitapta epey detaylı olarak ele alınmıştır:

http://www.iletisim.com.tr/iletisim/kitap.aspx?kitap_id=919

Ek bilgi: Asıl skandal ne zaman çıkar diyeyim, söz konusu otomatik üretilen sözde bilgisayar bilimleri makalesi bir sürü atıf alırsa yani bir sürü insan bu makaleye atıfta bulunup makalenin atıf değerini yükseltirse... işte o zaman skandal diye haber geçebiliriz ;-)
0
bm
Sokal'in marifet arsivi:

http://www.physics.nyu.edu/faculty/sokal/

Yanlis hatirlamiyorsam Sokal bir alani tamamen rezil etmek icin yapmisti bu denemeyi. Ortaya cikan savunmalarin bir kismi da o alani savunmaya yonelikti. Yani sacmaliga fikir dendigine delil olan bir deneme ile alan olarak o sacmaliktan ekmek yiyip adamiz diye ortada dolasanlarin savunmasi mevzu bahis.

WMSCI oyle bilinen bir konferans degil, ustelik ayni siteden spamle reklami yapilan konferanslar da var (FOSSTEC mesela). Komik komik de sartlari var:

"Each registration fee entitles publication and presentation of one paper only; each additional paper incurs an additional fee. If two or more authors of the same paper attend the Conference, each one of them must pay his/her respective registration fee. Extra page fee would be paid once for each paper."
(http://www.iiisci.org/sci2005/website/fees.asp)

Akademik islerle ugrasmayali cok oldu ama boyle sunum yapanlar icin sunum basina katilim ucreti alinmasi duzgun konferanslarda yapilan bir is degildi diye hatirliyorum. Bu konferans CV'im kabarsin diye hakemli yayin yapmak isteyenlerin paralarini almak icin duzenlenmis konferanslara benziyor.
0
bm
Bunu biraz daha calistim:

http://goanna.cs.rmit.edu.au/~jz/sci/

ve mesela

http://lists.village.virginia.edu/lists_archive/Humanist/v18/0633.html

0
FZ
Markov Zincirleri yöntemini kullanarak anlamlı gibi görünen saçma metinler üretmeye dair Kerninghan ve Pike üstadların bir yazısının çevirisini merak eden olursa:

- Markov Zinciri Algoritması - Anlamlı bir metinden anlamlı gibi görünen saçma bir metin üretme...

http://ileriseviye.org/arasayfa.php?inode=markov.html
0
malkocoglu_2
Yanliz su kelimelere dikkat cekerim:

"aim is to submit papers to "fake" conferences; that is, conferences with no quality standards"

Hic kalite standarti olmayan konferanslara makale gazlamak icin iyi bir arac bu yani, bir saka yontemi. Ciddi bir konferansa makale kabul ettirebilme sanslarinin oldugunu zannetmiyorum.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sonsuz Enerji?!

Zebani

"Erke Araştırmaları ve Mühendislik A.Ş adlı şirket tarafından “yakıt gerektirmeyen bir kuvvet makinesi” icat edildiği bildirildi. Swissotel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Şirketin Yönetim Kurulu Danışmanı emekli Tümgeneral Çetin Uğural, bir süredir gazetelerde yer alan “Erke Bilimsel Düşüncenin Gücü” başlıklı ilanların nedeninin bir buluş olduğunu açıkladı."

Bu haber hemen her gazete ve yayın organında var. İlgimi çekti, sizlerle paylaşayım dedim. Bir fizikçi olarak ben de mümkün olamayacağını düşünüyorum ama varsa ellerinde bir kanıt göreceğiz. Yoksa ne yapalım. Dünyada şarlatanlıkta sınır mı var? :) Bir de bunların yabancı versiyounu "Steorn" var. Bakalım ne çıkacak bu yumurtadan?

Bilim Teknik´den haberler -4- Hava Yastıklı Disk

anonim

IBM firmasının geliştirdiği yeni teknoloji sayesinde yeni IBM Thinkpad notebook bilgisayarların sabit diskleri.arabalardaki hava yastıklarına benzer bir mekanizmaile darbelere karşı korunuyor.IBM Aktif Koruma Sistemi (Active Protection System) adlı güvenlik teknolojisi,ilk olarak yeni ThinkPad R50 ve T41 modellerinde kullanılmayabaşlandı.Bu teknoloji bilgisayarın anakartı üzerinde bulunan küçük bir işlemciye dayanıyor.İşlemci düşme ve çarpma sırasında hareketi anında algılıyor ve Disk'in okuma-yazma kafasını geçici olarak yuvasına park ediyor.
Kaynak: Cumhuriyet gazetesinin 15/11/2003 tarihli Bilim Teknik Eki

Yüzyılın Fizik Deneyi

FZ

Merkezi İsviçre'de bulunan Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü (CERN) 36 ülke ve 2 binden fazla fizikçinin katılımıyla tarihin en büyük fizik deneyini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Yerin 100 metre altında gerçekleştirilecek olan zamanın en büyük fizik deneyinde Türkiye de üç ayrı ekiple yer alıyor. Bilim dünyasının 10 yıldan fazla bir süredir hazırlandığı ve yarım milyar İsviçre Frangı'na (580 milyon YTL) mal olan deneyin temel amacı maddeyi oluşturan parçacıkları inceleyerek, evrenin işleyişi hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak. Türk bilim insanları Compact Muon Solenoid (CMS) isimli projenin, doğanın şifresini deşifre edeceği yorumunu yapıyor. İnsanlık adına, evrenin oluşumu, işleyişi ve geleceği adına büyük keşifler yapacak olan deneye Türkiye'den Çukurova Üniversitesi, ODTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi fizik bölümlerinden öğretim görevlileri ve doktora öğrencileri katılıyor.

Profesörün Son Dersi

vst

Arkasında hüzün verici bir hikaye, ama o kadar etkileyici ki...

Uzatmadan; Atlatamadığı kanser hastalığının son aşamasına giren Carnegie Mellon Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü profesörlerinden sanal gerçeklik uzmanı Randy Pausch'un son dersi Çocukluk Rüyalarına Gerçekten Ulaşmak...

Neşeli, çarpıcı, düşündürücü olduğu kadar, uzun bir video olsa da insan "Hiç bitmese!" diyor. Herkesin izlemesi için ne yapsak?

Slashdot haberi: http://slashdot.org/articles/07/09/21/1448229.shtml

ODTÜ Robot Günleri : 6-7 Mayıs 2005

anonim

Türk Robotçular ve Robotları ODTÜ'de Buluşuyor! Türkiye'nin ilk ve tek robot organizasyonu olan ODTÜ Robot günleri'nin ikincisi, ODTÜ Robot Topluluğu ve Türkiye Zeka Vakfı işbirliği ile 6-7 Mayıs 2005 tarihlerinde ODTÜ Kültür Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecektir.