Bana lisansını göster!

0
anonim
Eğer bir işletim sistemi (misal GNU/Linux) kullanıyor ya da pazarlıyorsanız GPL doğal olarak çok uygun bir seçim olarak gözükmekte ama aynı şeyi kullandığımız uygulamalar için de söylemek mümkün müdür?

Ünlü Berkeley DB geliştiricilerinden Mike Olson son makalesinde lisans modellerine farklı bir açıdan yaklaşıyor.
gnu

Görüşler

0
ahmetaa
Kendi is yerimizdeki projede GPL lisansli kutuphane ve urunleri kullanamiyoruz. Berkeley DB'yi yoksa cok kullanmak istiyorduk. projenin tabiati geregi ticari olarak cok fazla lisans alma sansimiz da yok. sirket politikasi geregi projenin acik kodlu olamiyor.
Neyseki acik kodlu kutuphane tipi java projelerinde GPL cok yaygin degil, Apache , LGPL, BSD lisansli yaklasik 30'a yakin kutuphaneyi kullanabildik. GPL'li projeler bu tur durumlarda kullanici kaybediyorlar. Ote yandan bu yapilan, yani acik kodlu projeyi kullanip kapali, ticari urun olusturmak adil olmayan bir tavir gibi gotunebilir, ama bu kullanilan projeyi yayginlastiracagindan projenin hayatta kalma sansini arttiriyor. Arti ortaya cikan urun kullanilan urunler ile rekabet eden bir sey degil.
0
sundance
Bence burada bakış açısı önemli.

Yani amaç projeyi yaygınlaştırmak mı, yoksa toplumun daha geniş kullanacağı ve özgür olarak müdahale edebileceği yazılımların oluşturulması mı ?

Bir de "acaba GPL'li projeler geliştiricileri (kullanıcıları kaybetmedikleri kesin) mi kaybediyor, yoksa geliştiriciler 'ben bu kodu kapatamayacağım' diyerek sözkonusu proje/kütüphaneleri kullanma şansını mı kaybediyorlar ?" diye sormak lazım.

Bence kesinlikle ikincisi.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Muhasebeci 0.3a Kullanıma Hazır

muhasebeci

Yaklaşık 1 yıldır gelişimi devam eden GNU/Linux için GPL lisanslı muhasebe programı muhasebeci´nin 0.3a sürümü hizmete sunulmuştur.

FreeBSD 5.0

sundance

Birçoklarının sandığının aksine Linux´un yegane kayda değer rakibi (ve dostu:) Free BSD'nin yeni versionu canavar gibi özellikleri ile ortalığı ısıtmak üzere geldi.

Bayanlar baylar, huzurlarınızda uzun süredir beklenen FreeBSD 5.0

- UFS2, ikinci jenerasyon dosya sistemi; 1TB sınırı tarih oldu
- Arkaplanda dosya sistemi kontrolü ve snapshotlar
- GEOM, (genişletilebilir depolama ağı)

Bu Bilgiyi Barkodlasak da mı Saklasak, Barkodlamasak da mı Saklasak?

barbaros

Arkadaşlarınızla gezerken bir pastaneye uğradınız. Yediğiniz pasta o kadar lezizdi ki, aşçıdan tarifini isteme gafletinde bulundunuz. O da haklı olarak bu işten para kazandığını, tarifi size verirse aç kalacağını söyledi. Damak zevkinize bir yenilik daha katacaktınız, ama olmadı.

Günümüzde bilginin en büyük dağılım kanallarından biri, şüphesiz internet. İnternet ile bir şekilde ilişkisi olan herkes, reklam amacıyla ücretsiz sağlanan e-posta adresleri, ücretsiz web alanları gibi birkaç istisna alan dışında bir çok hizmetin, bilgisayarda kişisel ya da ticari kullanım amacıyla edinilen programların, fotoğraf ve haber arşivi gibi "aslî" bilgi kaynaklarının ücrete tabî olduğunu bilmektedir. Okumakta olduğunuz yazı, bu örnekler arasında yer alan "ücret karşılığı kullanılan program"ı kendisine konu edindi. İnternet üzerinde, her ay çıkan bilgisayar dergilerinin cd eklerinde, çeşitli kitapların yanında verilen cdlerde bir çok program bulunmakta, ancak bu programların yaklaşık %95'i, aslında belli bir ücret karşılığı satılmakta olup, bu ücret ödenip programın kaydı yapılana kadar belirli sayıda, belirli gün kısıtlamasıyla, belirli fonksiyonların devre dışı kalması zorunluluğuyla kullanılabilme gibi kısıtlamalarla dağıtılan reklam sürümleridir.

Açık Kaynak Bildirgesi

loker

Açık kaynak kod bildirgesi imzalanmayı bekliyor. Karar mekanizmalarında özgür yazılımlarla ilgili kamuoyu baskısı oluşturabilmek açısından önemi büyük olan bildirge, üniversiteler, şirketler, gerçek kişiler tarafından imzalanmaya başladı...

Hindistan Parlementosu Yazılım Patentlerini Reddetti

darkhunter

Hindistan Parlementosu yazılım patentlerini reddetti. Hindistan'ın bilgisayar endüstrisine dair politikalarını hep takdir etmiş biri olarak, bu haberi duyurmaktan zevk duyuyorum :)
Bilgi İçin (Slashdot)