Acaba Micros~1 UNIX'ten vazgeçmeseydi....

0
cayfer
... bugün bilişim dünyası nasıl olurdu?

Bilmem başka hatırlayanlar olacak mı ama 1980'li yıllarda ben MS-XENIX kullanmıştım. Evet... MS-XENIX. Şaka değil!

Hiç de fena değildi açıkçası. COBOL derleyicisi bile vardı.
Hele Z80 işlemcili bilgisayarlarda çalışan , "memory bank switching" diye bir teknikle 256KByte belleğe kadar çıkabilen (ama kullanıcı başına 64K max) MICRONIX isimli UNIX türevinden sonra muhteşem gelmişti.

Tabi o zamanlar grafik terminaller (sonradan bunlara X-Terminal daha sonradan da thin-client dediler) satın alınamayacak kadar pahalı olduğu için pek kullanamazdık. X-Server emülasyonu da yoktu. Ya adam gibi X; ya da hiç...

Fakat nedense MS, bir süre sonra AT&T UNIX lisansıyla geliştirdikleri bu işletim sistemini SCO'a sattı.

Eğer XENIX'i devretmeselerdi şimdi neler olurdu acaba?


... derler ki NT'nin çekirdeği aslında VMS işletim sisteminin çekirdeğidir; gene başkaları derler ki NT'nin çekirdeği aslında XENIX çekirdeğidir. Aslı nedir bilemiyorum ama MS XENIX'e devam etseydi Linus PC'ler için bir UNIX çekirdeği peşinde koşmazdı herhalde.

Kim bilir?

Görüşler

0
demolish
alsa Micros~1 gibi bir yakıştırmayı haketmeyecekti.
0
o_ozardic
o zaman "windows nt" gibi yeni bir açılım yapılmasına gerek kalmayabilirdi belki ? veya microsoft' un bir unix vendor olarak getirecegi bazi yenilikler unix dunyasini bugunkunden daha iyi bir noktaya tasimis olabilirdi. linux'a gerek kalmayabilir miydi ?
Belki evet, belki hayir.. belki de çekirdek olarak linux'u degil de Hurd'u kullanıyor olabilirdik veya linux yine olabilirdi (sonuc olarak Torvalds'ın bu cekirdegi yazma nedenleri windows'u tahtindan etmek degildi..). Kanımca Microsoft XENIX'i de iyi bir fiyatla satardı :) Belki de coktan piyasayı toplayıp daha onceden ve de daha beter bir tekel haline getirebilirlerdi...
:))
0
o_ozardic
Mark Rochkind'in yazmış olduğu "Advanced Unix Programming" (1985) kitabında Xenix'in System III tabanlı olduğunu, bunun yanında mikrobilgisayarlar dünyasındaki en popüler ürün olduğunu, en önemlisi PC AT üzerinde IBM tarafından desteklendiğini belirtiyor. Yazar buradan yola çıkarak Xenix'in diğer rakiplerinin toplamından daha fazla kullanılacağını iddia etmiş :)

Microsoft'un bir ürününün popüler olacacağını bilmiş ama adını tutturamamış sanırım
0
demolish
"EDS: Linux güvenli değildir, ölçeklenemez" haberini görünce aklıma geldi onuda söyleyeyim.

Micros~1 UNIX'ten vazgeçmeseydi iki tane bilişim güneşimiz* olurdu.

* sm+ms = smms
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Rahibin Sırrı

anonim

Anlık mesajlaşma yazılımları denince akla ilk önce MSN Messenger (yeni adıyla Live Messenger) gelir. Peki sansür denince?

Microsoft Sybari'yi aldıktan sonra Unix anti-virüs satışlarını durduruyor.

larweda

Geçen günlerde anti-virus programları üreticisi Sybari'yi satın alan ve saflarına katan Microsoft, ilk iş olarak kurumun Linux ve Unix sistemler için pazarladığı anti-virus yazılımlarının satışını durdurduğunu açıkladı. ( 1 2 )

Sybari, Kaspersky Labs, Computer Associates, Sophos, Norman gibi birden fazla anti-virüs motoru ile birlikte çalışabilen, ve multi platform (Windows, Unix, Linux, AIX vs.) desteği veren bir anti-virüs yazılımı olan Antigen Suite'i üretiyor ve pazarlıyordu.

< flame > Microsoft, ürünleri iyi olduğu için mi Sybari'yi almıştır, Unix pazarına anti-virus dağıtan bir firmayı pazardan çekmek için mi? :) < /flame >

Microsoft`dan Yeni Bir eXPerience :))

sundance

Bilindiği gibi Microsoft Whistler`da Win2000 ve WinMe`yi biraraya getiriyor. Bir başka ismi Windows XP olan bu işletim sistemi, Office XP`i de kullanmanıza imkan sağlayacak.

Peki nedir bu Microsoft eXPerience ? Basitçe güçlü bir güvenlik sisteminin arkasından sadece belli sayılarda install edilebilir yazılımlar demek.

Eee, ayda bir windows çöktüğünde ne yapacağız :)))

İsrail Hükümeti MS anlaşmalarını 2005´e kadar dondurdu!

sundance

Register.com haberine göre, İsrail Hükümeti 2004 sonuna kadar MS ile olan bütün anlaşmalarını askıya aldı. Upgrade yapılmayacak, yeni ürün alınmayacak.

Haberde belirtildiğine göre sebep, Mac'de yayınlanacak Office 2003'de -sağdan sola yazılan- israil dilinin desteklenmemesi. Dahası karar, bu kararı protesto eden Apple kullanıcılarının, İsrail anti-tröst departmanını, kanunların gereğini sağlayamamalarından dolayı dava etmekle tehdit etmesi üzerine alınmış.

Hükümet çapında Open Office'e geçiş çalışmaları da başlamış :)

Windows & .NET Magazin : Linux'u Hızlı Öğrenin

haky

Windows & .NET Magazine Türkiye'in Aralık sayısınının reklamlarında ve dergi kapağında büyük puntolarla atılan başlık : Linux'u Hızlı Öğrenin

Alt başlık ise : "Windows sistem yöneticileri için en faydalı 22 Linux komutu. Yakın bir gelecekte Linux sistemlerini de yönetmek zorunda kalabilirsiniz. Bir windows ağında bulunan Linux yüklü bilgisayarları yönetmek istiyorsanız bilmeniz gereken komutları detaylı olarak açıklıyoruz."

Bu ilan aklıma bir kaç olasılık getiriyor :
  1. Artık MS dünyası GNU/Linux'u kabul etmiş ve birlikte çalışmanın yollarını arıyor.
  2. Dergi yöneticileri bir derginin kapağında Windows ve Linux'u aynı anda anınca satışların arttığını keşfetmişler bunu deniyorlar.
  3. MS, GNU/Linux'tan da para kazanmanın yollarını düşünüyor.
Sizler ne düşünüyorsunuz?