alpera

alpera


0 takip ediyor | 0 takip ediliyor


Bilgi alanları


İlgi alanları

Gelecek A.Ş.'den Her İhtiyaca Yönelik Kolay Linux ( 31)

Pazarlama konusu bahsettiğiniz sonucu doğurmuştur. Bu gayet doğru bir tespit olmuş ki bence bu bilinen bir şey. Piyasada şu anda son kullanıcıya Linux masaüstü işletim sistemi satan, destek veren kaç firma var bence bir bakın. Bu taklit ürünler sayesinde kaç kişi Linux ile tanışmış bunada bir bakın derim.

Chip OS adında bir dağıtım var ortada tamamen MS Windows XP arayüzüne sahip ve gayet güzel çalışıyor. Bu dağıtım kaç insana ücretsiz gitti kaç insan bununla linux a başlangıç yaptı bilseniz bence yorumunuz bu kadar sert olmazdı.

Türkiye'de linux ve açık kaynak kullanımının artması için bilinçlenme çok önemli, ancak unutmayınki insanları linux a çekmek için önünüzde aşmanız gereken büyük bir engel olarak duran alışkanlıklar var. Ben MS kullanmıyorum her işimide rahatlıkla yapıyorum, ama benim kullandığım masaüstüne bakan ve hayatında linux kullanmamış birisi asla linux kullanmak istemiyor. Bu örneklemelere fazla girmeyeceğim. Sizde bu konuda gayet güzel bir örnek vermişsiniz.

Türkiye'de bilgisayarla tanışanların ilk gördüğü şey MS ne yazık ki. Bunu kırmanın yolları konusunda ayrılık yaşasakta amaç aynı. Fazla uzatmayayım Gelecek'in yaptığı işi daha güzel yapmasını isterdim ama KDE, Kbfx, XGL ve daha pek çok varolan uygulama ile göz boyama yolunu seçmişler.

Dün televizyon taklidi yapan Vestel bugün anakart tasarlayıp İntel ODM'i olarak notebook üretiyor. Biz ne yazık ki teknolojide geride kaldık, bunu aşmak için yapılmışları örnek alıp, kullanıp yeni tasarımlar yaparak ilerleyebilir veya her seferinde Amerika'yı yeniden keşfedebiliriz.

Bu iki yolda birilerine hitap eder. İdealist yaklaşımlar güzel ama her zaman sonuca götürmüyor. Türkiye'nin ticari gerçeklerini göz ardı etmemek lazım, dünyada ticari olarak başarısız birçok MS taklidi olabilir ama bunu gelip Türkiye'ye uyarlamakta hata olur. Bugün Türkiye'de birileri (armador) çıkıp bir yılda 30.000 tane linux lisansı satıyorsa ve bunu sizin beğenmediğiniz metotla ürettiği ürünle yapıyorsa sizin beğenmediğiniz yollar sonuç veriyor demektir.

Amacım fikirlerinizi çürütmek veya fikirlerim konusunda baskınlık kurmak değil, ticari olarak bu işe para harcayıp onlarca insana iş vererek açık kaynak kodlu teknolojiler üzerinden para kazanan firmalara destek olunmasıdır. Bu örnekleri sadece bu firmaları bilesiniz ve ne yaptıkları hakkında fikir sahibi olasınız diye verdim. Bu firmlara destek olalım ancak Gelecek Desktop Vision gibi en ufak bir inovasyon içermeyen tüketiciyi kandırmaya yönelik, zaten dar olan pazarı doğru dürüst çalışan firmalar için iyice zorlaştıran firmalarada sesimizi çıkaralım. Geçmişi parlak, geleceği karanlık Gelecek A.Ş. para kazanmak için çakallık yapmayı mübah saymışsa bize kınamak düşer.

Cevabınız için teşekkürler, yazdıklarımı kişisel olarak değerlendirmeyin lütfen.

Gelecek A.Ş.'den Her İhtiyaca Yönelik Kolay Linux ( 31)

Bu haber için yapılan yorumlar esasında Türkiye'de açık kaynakla ilgili neden bi şeyler yapılamadığının kaynağını çok açık ve net ortaya koyuyor.

Gözüken o ki bizler bazı kavramları hala ticari gerçekler içinde değerlendiremiyor, hala kendi sığ görüşlerimizi bu tip ürünleri değerlendirmek için yeterli görüyoruz.

Bu ürün esasen Linux'un Türkiye'de son kullanıcıya inmesi naoktasında çok faydalı olacaktır. Yiğidi öldür hakkını ver; MS'in günümüzde kendi adına yaptığı en iyi iş son kullanıcıyı kendi sunduğu kullanım sistemine alıştırmak oldu. Bugün dünyada kullanılan tüm işlemciler üstünde MS sistemlerin payı %6 dır. (kaynak:intel Corp). Ancak şu değişmeyen bir gerçektir ki son kullanıcılar desktop os denildiği zaman MS Windows'u bilir. Bu noktada insanları MS''ten kurtarmak istiyorsanız onların yolunu bir müddet takip etmek zorundasınız.

Bence Çin, Tayvan ve Kore gibi ülkelerin taklitçilik olarak nitelendirip kızdığınız işi yaparak geldikleri noktayı iyice bir inceleyin. Bugün taklit ederek başladığınız iş ile yarın teknoloji üretir hale gelmeniz çok mümkün. MS kullanıcı alışkanlıklarının taklit edilmesi bir çok kullanıcının Linux'a geçmesi için fırsat yaratabilir. Şu sözüde unutmayalım; "en zor değişen şey alışkanlıklardır"

Bu ürün ile ilgili benim itiraz ettiğim nokta ise Ali Kızıl'ında bahsettiği bir Türk firmasının taklit edilmesi ve bu firmanın yarattığı piyasaya göz dikilmesi. Gelecek Türkiye'de kurulan ilk Linux firması ve bugün geldiği noktada bir başka Türk firmasını taklit edecek ve bunuda beceremeyecek kadar kötü bir duruma gelmiş olması. Gelecek belkide kendi beceremedikleri işi beceren bir firmaya çelme takar duruma gelmiş.

Sözün özü; yapılan iş ticari olarak ve Linux'a hizmet açısından doğru olsada Ali Kızıl'ın bahsettiği ve benim burda tekrarlama gereği duymadığım tüm sebebler nedeni ile ticareten etik olmayan ve Gelecek firmasına uzun vadede bir şeyler kazandıracağına inanmadığım bir iş olmuş.

Bence Datron firmasının verdiği notebooklar ile dağıtılan ve 7*8 telefon desteği hizmeti verilen Armador'un ürününü görün ve Gelecek firmasının yaptığı ürünü bu iki ürün arasındaki kıyaslamayı yaparak değerlendirin.

Birde burda yorum yapan arkadaşlara inceleme yapmadan ve bilgi sahibi olmadan değerlendirme yapmamalarını ve yorum yazmamalarını tavsiye ederim. Lütfen Ali Kızıl ve Koray Peksayar gibi donanımlı ve bilgili arkadaşlar bişeyler karalasında bizde okumaya değer birşeyler görelim.