ZümrüdüFramework

0
lifesdkver0_1
Java 5.0 vs C# 2.0 gibi tartışmalar alemde yapıla dursun; programlama dillerinin parlayan yeni çocuğu, Japonya'nın gururu Ruby'nin 1.8.2 preview2 sürümü ay başında duyuruldu.

Bundan öte ilgi çekici olan, tamamen Ruby ile yazılmış ilk web framework'ün duyurulması. Rails, MVC'deki her harfe düşen işi karşılayan bir framework. Kurulumu - ayarları kolay, kullanımı kolay. Proje yönetim aracı BaseCamp ve Wiki klonu Instiki bu frameworkün ilk ürünleri.

İstenilen her yapının herhangi bir programlama dilinde hazırlanması mümkün hale gelmişken bu işin sonu nereye varacak?
Sun piyasadan çekilse Java'ya ne olurdu?
C#'a ihtiyacımız var mı?
Perl rahiplerinin gizli amacı ne?
Diller arası savaş, her akşam ekranınızda. Israrla izleyiniz...

Görüşler

0
xMaster
Ben açıkçası Python dilini tercih ederim. Bence javaya iyi bir alternatif.
Ama ruby gözardı edilmeyecek bir dil. Eğer Ruby ile ilgileniyorsanız şu ideye bir göz atın derim.
http://www.widestudio.org/EE/
0
y0rk
1 saattir ruby dokumalarını okuyorum. degişkenler yapılar syntax falan.. sanırım "I KNOW RUBY"
Diller o kadar birbirine benziyor ki artık birkaç dil bilen programcılar birkaç saatte yeni bir dil ogrenebiliyor yıllardır kullanıyormuş gibi kullanabiliyorlar. savaş falan yok. hepsi Programlamanın Taosuna hizmet ediyor.:)
0
FZ
İstersen bir de birkaç saat içinde Prolog ya da O'CAML öğrenmeyi ve sonra da yıllardır kullanıyormış gibi kodlamayı dene ;-) (gelmeyin üzerime, gelmeyin dedim yoksa üzerinize brainf..k dilini salarım! http://www.muppetlabs.com/~breadbox/bf/ ;-)
0
xMaster
işte size programlama dili diğer hepsine göre birazcık daha zor.
http://compsoc.dur.ac.uk/whitespace/
0
FZ
Epey önemli bir AI ders kitabinin yazarı olan:

http://aima.cs.berkeley.edu/

ve diğer yazar Stuart Russell ile birlikte Google'da çalışmış bu üstadı yazısından feyz almakta fayda var!

Bir not: Makalenin Japonca, Çince, İspanyolca, Almanca, Fransızca çevirisi var ama Türkçe çevirisi yok! Bu güzel ve çarpıcı makaleyi çevirecek bir babayiğit, düzgün Türkçe bilgisi olan bir insan yok mudur aramızda?
0
ahmetaa
Programlama dilinin ne kadar iyi ve guzel tasarlandigi o kadar onemli degil gunumuzde kanaatimce. Onemli olan ardindaki ekonomik destek, varolan uygulamalar, gelistirme araclarinin gelismisligi, acik kodlu kutuphanelerin bollugu.. O nedenle yeni peydahlanan dillerin cogu varolan yerlesik dil ve teknolojilerin populerligine asla erisemeyecektir. Ama herkes piyasada kendine azda olsa bir yer buluyor. mesela sozu edilen Rubby'nin java karsiligi olan JRubby bugun java gelistiricileri tarafindan cesitli konularda yardimci olarak kullaniliyor. Test, kod duzenleme, konfigurasyon denetimi vs amacli olarak.
0
FZ
Doğrudan ticari uygulama geliştirirken evet ekonomik destek, camia desteği, vs. önemlidir diye düşünüyorum ancak önemli bir nokta daha var, kendi adıma diyebilirim ki: Bir programlama dili benimle problem arasına ne kadar az giriyorsa o kadar iyi! Yani zaten insanı zorlayan bir problem alanında, o problemin terimleri ile düşünerek kafa patlatıyorum, çözmeye çalışıyorum filan bir de geliştirdiğim düşüncelerini kullanacağım dilin ortamına, sözdizimine ve semantiğine uydurmak zorundayım, bu zorunda olma hali ne kadar düşük seviyede olursa o dil benim için o kadar güçlü ve esnektir.

Biz programcılar insanlar üç beş tıklama ile kolayca işlerini halletsinler ve bize para versinler diye gecemizi gündüzümüze katıyoruz ama iş kendi programlama işlerimizi kolaylaştırmaya, otomasyona sokmaya geldi mi bunu pek düşünmüyoruz, bu bakımdan hala çok geride olduğumuzu düşünüyorum. Bunda sanırım şöyle bir mantalite rol oynuyor: Programcı değil misin, teknik adam değil misin, kolaylık senin neyine, otur öğren, kurcala, sürün dur, gerekirse basit bir şeyi keşfetmek için değerli saatlerini harca, işin ne! Programlar ve programlama dilleri sadece son kullanıcının işini değil programcıların da işini, stresini azaltmalı ve verimliliğini artırmalı!
0
xMaster
bu konuda FZ nin görüşlerine katılıyorum.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Rus Hacker Serbest!

tupac

Dimitry Syklarov nihayet 50.000 dolar kefalet karşılığı serbest bırakıldı. Las Vegas`taki DefCon toplantısında yaptığı konuşmadan sonra FBI tarafından gözaltına alınmıştı. Başta Amerika olmak üzere dünyanın pek çok yerinde, aralarında Richard Stallman, Eric Raymond gibi ünlü programcıların da bulunduğu gösteriler düzenlenmişti. Ayrıntılar için http://www.ntvmsnbc.com
Bu "demokratik" ülke ne kadar demokratik?
Bu "özgürlükler" ülkesi ne kadar özgür?
Konuyla ilgili http://www.stallman.org'a bakmanızı öneririm.

OpenBSD 3.5, CARP, Ryan McBride

FZ

En güvenli işletim sistemlerinden biri olduğu iddia edilen OpenBSD´nin 3.5 numaralı son sürümü 1 Mayıs´ta kamuyouna sunulacak.

Bu bağlamdan CARP (Common Address Redundancy Protocol) ile uğraşmış ve pf (packet filter) konusunda da çalışmış OpenBSD geliştiricisi Ryan McBride ile gerçekleştirilmiş bir röportajı burada okuyabilirsiniz.

Röportajdan sonra da "oh be iyi ki böyle enteresan protokoller geliştirip bir de bir sürü abuk sabuk kurumla, bürokrasi ile kavga etmek zorunda kalmıyorum resmi bir port numarası alacağım" diye düşünerek rahatlayabilir ya da bambaşka bir bakış açısı ile niye bu tip şeylerle ugraşmadığınızı kendi kendinize sorarak hayıflanabilirsiniz. Seçim sizin.

Yeni bir işletim sistemi için 2.500.000 €

FZ

MINIX 3'ün geliştiricisi ve tüm zamanların en önemli bilgisayar bilimleri kitaplarından birkaçının yazarı Andrew Tanenbaum, sağlam ve güvenli işletim sistemleri geliştirmek için Avrupa Araştırma Konseyi İleri Seviyeli Araştırmalar fonundan 2.5 milyon € fon aldı.

Çalışmanın temel sebebi mevcut işletim sistemleri çok büyük ve kötü yapılandırılmış olmaları, bu durumun her sene daha da kötüleşmesi. Araştırma kapsamında çok daha küçük, modüler, hatalara dayanıklı, çoklu sunucu tabanlı işletim sistemleri tasarlanacak ve test edilecek. Tanenbaum kendi liderliğinde bu konuda çalışacak ve yazılım konusunda doktorasını yapmış araştırmacılara bir çağrıda bulunmuş durumda (proje ile ilgili doktora pozisyonları ve programcı pozisyonları dolmuş).

Knoppix 3.8 & UnionFS

e2e

Knoppix 3.8 CeBIT 2005'te tanıtılmış.

Yeni sürümde default kernel versiyonu 2.6.11, KDE 3.3.2. Mozilla yerine ise Firefox ve Thunderbird var.

Fakat asıl "heyecanlandırıcı" yenilik UnionFS ile gelmiş. Artık Knoppix ile boot ettiğimiz bilgisayarımıza program yükleyebileceğiz. Bu bundan önce de mümkündü, fakat epey bir uğraşmak gerekiyordu. Bundan sonra program kurulumu için "apt-get update && apt-get install x" yetecek.

UnionFS sayesinde, RAM disk üzerinde ayrı, yazılabilir bir / dizini oluşturulabiliyor.