Yerli malı böcek robot hazır

0
FZ
Türk araştırmacılar, zor arazi koşullarında böceklerdeki gibi yüksek hareket kabiliyeti ve hayatta kalma becerisine sahip altı bacaklı robot "SensoRHex"in tasarım ve üretimini tamamladı. TÜBİTAK desteğiyle ODTܒlü ve Bilkent’li araştırmacılar tarafından Türkiye’de ilk kez üretimi gerçekleştirilen robot, böceklerdeki gibi merdivene tırmanma, seri şekilde zıplama, çok hızlı koşma ve takla atma gibi hareketleri yapabiliyor. Uzmanlar, robotun bu özellikleri ile mayın arama ve afet durumlarında başarıyla kullanılabileceğini belirtiyor.

Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Uluç Saranlı, ODTÜ öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Afşar Saranlı ve Yrd. Doç. Dr. Yiğit Yazıcıoğlu’nun ortaklığında geliştirilen çok bacaklı robot "SensoRHex"in temel tasarımını ve prototip üretimini tamamladıklarını bildirdi.

Kaynak: Radikal

Görüşler

0
ZZombie
Başlangıç olarak güzel çalışmalar.
Fakat robotik konusundaki asıl gelişmeler birilerinin bunu hobi olarak edinmesi ile artacaktır.

Zira saçma sapan bir parçanın yurtdışından gelmesi için 2 ay beklediğimizde insanda pek heves kalmıyor.

Umarım bu türde çalışmalar artar.
Ve de üniversitlerde değil de ortaokul - lise dönemlerinde uygulamalı robotik dersleri verilir.

Yoksa "Abi bilgisayar mühendisliği, veya finansal analiz okuyucam, 5 bin tl ile işe başlıyormusun." şeklindeki bir zihniyet ile okula gelen adama ne versen boş.
0
wime77
Türkiye her konuda söz sahibi olmak zorunda değil ama bazı konularda da söz sahibi olmak zorunda.Şu anakadar Türkiye birçok konuda dışa bağımlı ve kendi kaynaklarınıda ytönetemez durumda.

Dışa bağımlılığı azaltan araştırmaların yapılması taraftarıyım.Biz tarım ülkesi olalım.Bilişimi ve yazılım teknolojilerimizi buna endeksleyelim.Tohum eken toprak analizi yapan böcekler yapalım.Hatta diğer zararlıları etkisiz hale getiren böcekler.

Güzel bir gelişme.Umalımda RASAT gibi olmasın sonu.
0
desenturk
gazeteye de yorum yaptim. her ne kadar haberin sonunu okumadan fikir beyan ettim ama ozellikle profesyonel duzeyde robotik konusunda pekte basarili oldugumuzu, su ana kadar, gormuyordum. Bize robot lazim su robota benzesin denilerek ne tur garabetlerin ortaya ciktiginin canli sahidiyim. Ancak yinede bu konuda icimdeki his, oh guzel seylerde oluyordan cok, bakalim ne kadar sure bu isi yurutebileceksiniz, seklinde... cunku maalesef ulkemde ciddi anlamda butce ve arastirma gerektiren bu sektore yatirim yapabilecek ne ozel sektor ne de kamu kurumu goruyorum. Belki akademik olarak bu tur calismalar olacaktir ancak sonucunun husran olacagini gorecegim korkarim ki...

Neyse, yazacak, konusacak cok sey var bu konuda, ben simdiden gelecegin "insansiz" oldugu konusunu benimsedim bile, umarim bircok insan bunun farkina, gec sayilmaz hala, varabilir.
0
gentoo
süper :) ! diğer arkadaşların da belirttiği gibi bende bu konuda profesyonel çalışmaların amatör çalışmaların artmasına paralel olarak artacağı kanaatindeyim. tabi profesyonel çalışmalar için önemli ölçüde AR-GE için kaynak ayrılmalı. tek bir kişinin finanse edebileceği işler değil bu. hatta özel şirketler bu işe sponsor olsun nasıl Sony'nin, Honda'nın robotları varsa Arçelik de kendi reklamlarda kullandığı Çelik için sponsor olsun.

bu arada profesyonel olarak bu konuda uğraşmak isteyenler için Standford üniversitesi ücretsiz olarak robotiğe giriş derslerini yayınlıyor. bu arada dersi anlatan profesör Oussama Khatib'i çok beğendim. adamın ders anlatma şekli, vücut dili, mimikleri esprileri bir harika :) ! hiç o konuyla ilginiz olmasa bile kendini dinlettiriyor. bizim (bazı) üniversite hocalarımız görsün de ders alsın.. bazen bilgisayar mühendisliğinde okuyan arkadaşların c++ ile ilgili forumlarda sorduğu soruları görüyoruz. sorunun kendisinde ve çözüm yönteminde buglar (programlama hataları) var ki öğrenci nasıl buna cevap yazsın. ilkönce bu durumda eğitmen durumunda olan kişilerin kendilerini eğitmeleri konunun özünü anlamaları sonra anlatmaları gerekiyor.

Hz. Mevlana ne güzel söylemiş: ne kadar bilirsen bil, söylediklerin karşındakinin anladığı kadardır ..
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

GnuPG Yeni Logo Yarışması!

BatoR

8 yıllık logolarından sıkıldıklarını dile getiren GnuPG, bir logo yarışması düzenlemiş. Yarışma süresi 31 Ekim' e kadar. Elde edilen bağışların %50'sini ödemeyi taahüt ediyorlar. Bu arada sonsor olmak isterseniz de Paypal aracılığı ile ödeme yapabiliyorsunuz. Sponsorların listesi 1. gelen logo belli olduktan sonra yayımlanacakmış. E hadi ne duruyorsunuz, davranın :)

Nokia Trolltech'i Satın Aldı

erika

Küçük Open Source üreten yazılım firmaları çok başarılı olunca hemen büyükler tarafından satın alınıyor: Nokia Buys Trolltech

Haberde de belirtildiği gibi Trolltech şirketi Skype, Gogle Earth, Adobe Photoshop Elements, ve daha başka pek çok ürünün grafik arayüzlerinin geliştirilmesinde kullanılan dünyaca meşhur Qt kütüphanesini geliştiren firma.

Bir kahraman

ganzo66

Hyoichi Kohno Dünya vatandaşı. Gezgin. Bisikletle dünyayı dolaştı, Yukon Nehri'nde rafting yaptı, McKinley Dağı'na tırmandı, Los Angeles'tan New York'a yürüdü. Amacı Kuzey Kutbu'ndan ülkesi Japonya'ya ulaşmaktı. 'Küresel Isınma'nın etkisiyle incelen buzlar geri dönmesine izin vermedi. 43 yaşında, yolculuğunun 670. kilometresinde buzun kırılması sonucunda düştüğü kutup sularında öldü. "Macera, kişinin hayatını savurup atması değil, olduğu yerden bir adım ileriye gidebilme cesaretini göstermesidir." www.reachinghome.org

Plazma Çıktı

anonim

Türk Demoscene tayfası tarafından hazırlanan bir diskmag olan Plazma çıktı.

Daha fazla bilgi için Tr-demoscene forumlarına bakabilir veya diskmag'i indirmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Microsoft`un ikiye bölünmesi kararına iptal

mostra

Ve ulu Birlesik Devletler adaleti Hürriyet`te yazan habere göre kararından vaz geçti. Aslında bölünse daha iyi olmaz mıydı? Kesinlikle tartışılır bir durum. Birbirleri ile danışıklı dövüşte mi olurlardı yoksa gerçekten mükemmel bir rekabet ortamı mı ortaya çıkardı ? Keşke yaşasaydık da görseydik.. Neyse siz okuyun karar verin, atın tutun yakalayın, iş görün ;-)(unutmadan bu microsaft'a karşı olmak bir virus gibi yayılıyor mu ne {;-p)