Yavaş Yavaş Olması Gerekenler

0
sundance
Hatırlıyorum da bundan 10 yıl kadar önce adam gibi bir C compiler almak icin $400-500 gibi paralar veriliyordu.
Şimdi ise işletim sistemleri bile bedava.

Peki oyunun başka hangi kuralları değişiyor ?
-Herşeyden önce artık IDE (Entegre Yazılım Geliştirme Ortamları) için kimse para mara isteyemez. Artık yazılım geliştirme konusunda (ki onun da çok uzun ömürlü olduğunu sanmıyorum) sadece Macromedia gibi kendi dilleri olan ve bunlarla ilgili IDE`ler geliştirmiş firmalar bu sistemleri için ücret alabilirler. Zira artık işletim sistemi üreticileri bir şekilde kendi işletim sistemlerinde daha fazla yazılım geliştirilmesi ve bu sayede diğer sistemlere karşı güç kazanmak için bu işi sübvanse etmek zorundalar. Tabi bu Linux`dan çok Windows`un problemi :)

-Bunun dışında artık inanılmaz fiyatlara satılan e-ticaret yazılımlarının zamanı da geçiyor. 2000 yılının .com yılı olması beklenirken .bomb yılı olmasının sebeplerinden biri olan astronomik fiyatlı yazılımlar ve bunların düzenlenmesi.
Örnek mi istiyorsunuz, daha geçenlerde Go.com artık yayına devam etmeyeceğini açıkladı. Yaptığı inanılmaz zararın 40 milyon dolarlık bir kısmı ise goto.com ile olan davası sonucu, logosunun değiştirilmesi ve bu yüzden de bütün portal tasarımının değişmesinin maliyeti. 40 MİLYON DOLAR

-Java`nın SUN`ın gelmiş geçmiş en büyük balonu olduğu ortaya çıkacak.(Bunun için ilerde özür dileyebilirim :)

-Kimse "Süper fikrim var, verin bana 10 milyon dolar" deyip, gidip embesil.com`u kuramayacak. Gerçeketen adam gibi Internet siteleri, gerçekten iyi fikirler fonlanacak, bissürü zırvalıktan kurtulmuş olacağız.

-Devamlı gevelenen ama bir türlü gerçekleşmeyen `İnsana yatırım` gerçekleşecek. Çünkü günümüzün net gençliği, "Al sana şu kadar maaş, üstüne de şu kadar prim" mantığıyla çalışmayı reddediyor. Kendisine yatırım yapmayan şirkete kimse çalışmak istemiyor.

Kurallaer degisti, uyan uyar, uymayan gider

gnu

Görüşler

0
FZ
Biraz ki$isel görü$, biraz da spekülasyon:


Yaklasik 12 yildir bilgisayarlarla ve progamlama dilleri ile bogu$uyorum. GW-BASIC, QuickBasic, Assembler, C (en yogun ugra$tigim dil, pek cok bilgisayarci icin gercek bir okul, bir mantalite bir ekol), C++, Prolog, VB, VBA, VBScript, JavaScript gibi pek cok dil ile ugra$tim ve bir o kadari ile ilgili de tonlarca makale ve kod okudum.



Son günlerde i$ yerimdeki bir yazilimci ekibini egitmek icin JAVA ögreniyorum.



$imdiye dek gördügüm en güzel tasarlanmi$ dillerden biri oldugunu söyleyebilir. Acikcasi JAVA ögrenme eyleminin kendisi dahi JAVA ile program yazmaktan daha zevkli gelmeye ba$ladi. Usta bir bilgisayar bilimcisinin elinden ciktigi belli oluyor.



Henüz ögrenme a$amasinda oldugum icin fanatik bir $ekilde savunuculugunu yapacak halim yok ama yani acayip bir sempati olu$maya ba$ladi bende bu Java denilen dile kar$i.



BEnim ki$isel zevklerim bir yana, biraz endüstriyi takip edecek olursak Java'nin bulundugu yeri görürüz. Ve her $ey bir yana $unu söyleyeyim, eger bilgisayar bilimi egitimlerinin temel kaynaklari olan veri yapilari ve algoritmalar kitaplari artik uygulama dili olarak Java dilini kullaniyorlarsa bazi $eyler geri dönülemeyecek $ekilde degi$meye ba$lami$ demektir. Java'nin balon olabilmesi icin artik biraz gec, cok fazla insan yeti$ti, cok fazla teknoloji bu platform üzerine kuruldu.



Gelelim süper fikir + 10 milyon dolar fikrine.
Acikcasi süper fikre degil ama o fikri uygulayabilecek ekibe 10 milyon degil 100 milyon dolar da veririm >:-) Cünkü süper kategorisindeki fikirler ancak 4-5 yilda bir ya gelir ya gelmez, yakalayan ve tabii bunu süper bir uygulama ile birlestiren de harcadiginin yüzlerce katini kazaniverir.



Ama süper var süper(!) var degil mi?



Cok calisma gerekir, saglam veritabani, profesyonel tasarim gerekir, inancli ve cok cali$an bir ekip gerekir, cok sIkI koordinasyon gerekir, biraz da zibidilik ve belki de hayalgücü gerekir. Aslinda bundan sonrasi corap sökügü gibi gelir ama bunlari gerceklestirmek hic de kolay degil (bir miktar askeri disiplin gerektiriyor diyebilirim, kolay olsaydi babam da yapardi :-)



Pek cok sitenin batmasi iyi, yani kaliteli ve akillica tasarlanmis sistemlerin ön plana cikacagi anlamina geliyor bu.



Insana yatirim lafi ile tam olarak ne kast ediliyor acaba?



Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Birleşik Devletler Hükümeti Özgür Yazılımların Kalitesini inceliyor...

phrewww

Amerikan Hükümeti bir çalışma yapmış, ve bu özgür yazılımların kalitesi hakkında bir rapor hazırlatmış. Aşağıda haberin kendisi linkinde raporu arayıp bulma çalışmaları sırasında elemanın başına gelenlerin yorumunu bayağı eğlenceli buldum. Raporu görmek isteyen arkadaşlar için raporun linkini de veriyorum.

Haberin kendisi
Raporun Kopyası (PDF)

muhasebeci'den duyuru

muhasebeci

muhasebeci projesi sessiz sedasız hızla yoluna devam ediyor.
gmtrans
mantis

Dağıtık C Derlemesi

sundance

Sabah sabah Freshmeat'de güzel bir program buldum.

\r \r Basitçe büyük bir C programını network üzerinde dağıtık olarak derlemeye imkan sağlayan bu program ne makinaların NTFS ile birbirine bağlanmasını, ne saatlerinin ayarlı olmasını, ne de aynı geliştirme kütüphanelerine sahip olmalarını gerektiriyor.

\r Wine derlerken bir deneyin derim ;)

Peru`lu bir milletvekilinden tüm dünyaya Serbest Yazılım Dersi

FZ

Peru'lu milletkvekili Dr. Edgar David Villanueva, kendisi ile yapılan bir röportajda 1609 no.lu yasa tasarısından ve bunun etkilerinden bahsediyor. Söz konusu yasa tasarısı Peru'daki tüm hükümet bilgi işlem sistemlerinde (üniversiteler de dahil) açık kodlu ve serbestçe dağıtılabilen yazılım sistemleri kullanılmasını öngörüyor (yani bunu zorunlu kılıyor tabii yapılacak işle ilgili yeterince durmuş oturmuş bir açık kodlu serbest yazılım bulunmadığı durumlar hariç).

`Open Source´ nelere kadir...

butch

Blender'ın open source olması yolunda önemli adımlar atıldığından daha önce bahsetmiştik. Amaç bir "Blender Vakfı" kurulması ve bundan sonra blender'ın açık kodlu olarak geliştirilmesiydi. Fakat bunun için 100.000 dolar toplanması gerekiyordu. 7 Eylül'de http://www.blender3d.com 'da yapılan açıklamaya göre toplanması hedeflenen miktar tamamlanmış. Yani çok yakında GPL lisanslı Blender'a kavuşacağız. Görün bakın "Open Source " nelere kadir.