Yapay Zeka Üstadı Sizlere Ömür

0
FZ
Klasik bir YZ programı olan "Parry"nin yaratıcısı Dr. Kenneth Mark Colby 81 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Yale Üniversitesi'de tıp eğitimini tamamlayan, Amerikan Ulusal Zihin Sağlığı Enstitüsü'nde araştırmacı olarak çalışan ve Stanford Üniversitesi'nde de bilgisayar bilimleri profesörü olarak çalışan Colby, "Parry"yi, 1971 yılında Joseph Weizenbaum'un öncü diyalog programı "Eliza"dan yola çıkarak hazırlamıştı. Eliza sisteminden farklı olarak Colby'nin yazılımı kendi konularını önerebiliyor ve diyalog esnasında karmaşık kişilik kalıplar sergileyebiliyordu.

Parry aldığı girdiyi parçalamak için kalıp eşleştirme (pattern matching) kullanıyor, konuşma ilerledikçe geçmişi hatırlıyor, KORKU, KIZGINLIK, GÜVENSIZLIK gibi değişkenleri kullanarak kişilik değişimlerine yol açıyordu. Aslında Parry paranoyak bir şizofrenik gibi davranıyor ve bunu o kadar iyi beceriyordu ki Turing testinin bir versiyonunu geçmeyi başarmıştı (Hani şu bilgisayarla yazışıyorsunuz ama bilgisayar mı yoksa bilgisayarı kullanan bir insan mı yazıyor bilemiyorsunuz çünkü bilgisayar çıktısı diğer odadaki bir kaynaktan geliyor, işte o test).

Bu yazılımın orjinalini merak edenler bu adrese başvurabilirler.

İlgili Yazılar

Java ve .NET : Derin Rekabet

FZ

Son günlerdeki anketleri inceleyen, yazışmalara,sorulara kulak ve göz misafiri olan FZ dayanamadı ve bulduğu bir röportajı tercüme ederek FM camiası ile paylaşmaya karar verdi. Söz konusu röportaj Java dünyasındaki en kıvrak ve yetkin firmalardan biri olma özelliğini halen koruyan BEA'nın Baş Teknoloji Sorumlusu (Chief Technology Officer - CTO) Dr. Scott Dietzen ile 13 Aralık tarihinde gerçekleştirilmiş. Dr. Dietzen Java camiasında, sunucu tarafındaki Java standartlarının geliştirilmesinde yani J2EE (Java 2 Enterprise Edition) teknolojisinin olgulaşmasındaki öncü rolü ile saygı duyulan bir isim. Kendisi aynı zamanda Java Community Process kurucularından. Bu röportajın ana konusu: Java, .NET, web servisleri, vs.

Geleceğin [Net-Enabled] Yazılımları - Bölüm I

anonim

Birkaç haftadır kafamda çözümünü aradığım (bu mesajı yazarken Sundance ile de tartıştığım) bir soru var: Geleceğin net-enabled yani internet üzerinde çalışan uygulamalarının geleceği, hangi temellerin üzerine oturacağı ve yazılım dünyasını nasıl etkileyeceği, tabii bilişim devlerinin (Microsoft, Sun, IBM vs.) bu gelişmenin neresinde duracağı. Ya da başka bir açıdan, böyle bir gelişim olacak mı?

Açık Squeak Kitabı Yayınlandı

zekzekus

Geçtiğimiz günlerde burada haberini verdiğimiz açık Squeak kitabı yayınlandı.

NVU - web tasarım aracı

anonim

Artık Linux için de Frontpage ve Dreamwever gibi WYSIWYG web sitesi hazırlamayı sağlayan bir program var. Kahramanımızın adı NVU.
Her ne kadar henüz download aşamasına bile gelememiş olsa da GPL olması açısından önemli bir adım.

Not: Ben yine de Quanta'yı öneririm. :)

Nanoweb, PHP ile web sunucusu

butch

Niye sorusuna "Ağırlıklı olarak web uygulamaları için geliştirilmiş bir programlama diliyle web sunucusu yazma fikri çok komik" diye cevap vermiş programın yaratıcısı. Evet, Nanoweb PHP ile yazılmış, PHP, CGI, SSL, Mysql destekleyen bir web sunucusu. Fikrin komikliği kadar aslında programın gayet ilgi görmesi ve modüler yapısı sayesinde hızla gelişiyor olması da komik. Bir inceleyin derim.