WriteBoard: Ortaklaşa Belge Üretimi

0
sefalet
Web tabanlı araçlar yaygınlaşıyor ve aralarında ilginç olanları da yok değil. Writeboard onlardan biri.Arkadaşları "Basecamp" yönetim aracı geliştirmek gibi faliyetlerinden tanıyor olabilirsiniz.

Bu web tabanlı aracın özellikle FM'nin gönüllü bilgi paylaşımcılarının, birlik beraberlik sevdalılarının hatta çeviri bağımlılığı olanların çok işine yarayacağını düşündüm.Kısaca anlatmak gerekirse, web üstünde yazı yazmanızı sağlıyor.Bu yazıyı birden fazla kişi aynı anda veya farklı zamanlarda yazabiliyor.Yapılan değişiklikler RSS ya da e-posta yoluyla öğrenilebiliyor.Uygulama yüzde yüz bedelsiz. (Bizim bakanın adsl tarifesinde belirttiği yüzde yüz indirim gibi değildir, uyarılır)

Daha fazla bilgi ve diğer araçları görmek için:

http://www.37signals.com/

Görüşler

0
jai
Whiteboardu bu yazıdan yönlenip gördüm. Güzel bir hizmet gibi geldi başta. Ama sonra bi eksiklik biraz canımı sıktı. Yaratılan belge şifre korumalı. belge üzerinde çalışma yürütecekleri e-posta ile davet etmeniz gerekiyor. ben bu noktada çalışmaya gelenlerin farklı şifreler ya da kullanıcı isimlerinin olacağını düşünmüştüm ama yanılmışım. daveti gonderdiginizde e-posta ile belgeye atadıgınız ortak şifre gonderiliyor. Hal boyleyken değişiklikleri hangi kullanıcının yaptıgını kontrol etmeniz imkansızlaşıyor. Kullanıcılardan biri belgeyi silmeye kalkarsa ne olur bilmiyorum, sanırım önceki sürümle kurtarılabilir. mail attım, kullanıcılarla ilgili extra bir yenilik düşünülüyor mu diye. sağolsunlar cevap verdiler, düşünmüyorlarmış. haliyle en azından kendi açımdan kullnım dışı kalmış oluyor whiteboard. begendigim NOKTA ozelligini de belirtmeden edemeyecegim. belge uzerinde yapilan degisikliklerin buyuklugunu belirten bir nokta koyuluyor degisiklik bilgisinin soluna. bu vesileyle birşey sormak istiyorum, özellikle döküman çevirisi konusunda whiteboarddan daha fazla özelliğe sahip bir uygulama bulmak mumkun mu? elbette ki ucretsiz olanlardan.
0
jai
cevabin format ozurlulugunden oturu uzgunum. tagleri yeni farkettim.

saygilar
0
sefalet
Her kullanıcı, değişiklik yaptığında değişiklik yaptığı sürüm kullanıcının adı ile kaydediliyor.Yazı penceresinin altında değişikliği yapanın adını yazmısı için kutucuk bulunuyor.Yalnız tek sorun (ki pek sorun oacağını sanmıyorum) değişikliği yapınca değişikliği yapan başka birinin ismini yazabiliyor.

Biri gelse hepsini silse her yapılan değişiklik kaydedildiği için "show older versions" a tıkladığınızda silinmemiş tüm hallerini görebiliyorsunuz.

Bunun dışında e-posta yolu ile katılan bir diğer kullanıcı, hesabı açan ile aynı yönetici haklarına sahip.Yani isterse tümden belgeyi ve hesabı kaldırabilir.Ama o zaman hesabı açan kullanıcıya e-posta gönderilerek 7 gün içinde tüm belgeyi tekrar açma imkanı tanınıyor.

Bunların ışığında makul bir güvenlik söz konusu diyebiliriz.Farklı şifrelerin olmasının pek bir yararı olacağını zannetmiyorum.
0
sefalet
Her kullanıcı, değişiklik yaptığında değişiklik yaptığı sürüm kullanıcının adı ile kaydediliyor.Yazı penceresinin altında değişikliği yapanın adını yazmısı için kutucuk bulunuyor.Yalnız tek sorun (ki pek sorun olacağını sanmıyorum) değişikliği yapınca değişikliği yapan başka birinin ismini yazabiliyor.

Biri gelse hepsini silse her yapılan değişiklik kaydedildiği için "show older versions" a tıkladığınızda silinmeden önceki tüm hallerini görebiliyorsunuz.

Bunun dışında e-posta yolu ile katılan bir diğer kullanıcı, hesabı açan ile aynı yönetici haklarına sahip.Yani isterse tümden belgeyi ve hesabı kaldırabilir.Ama o zaman hesabı açan kullanıcıya e-posta gönderilerek 7 gün içinde tüm belgeyi tekrar açma imkanı tanınıyor.

Bunların ışığında makul bir güvenlik söz konusu diyebiliriz.Farklı şifrelerin olmasının pek bir yararı olacağını zannetmiyorum.
0
jai
"Minor edit, don't save a new version" Son versiyonun üzerine yazıyor. Bu kaldırılsa sanırım problem de kalmaz.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

First Monday: Derinlemesine Web 2.0 Eleştirisi

FZ

Yaklaşık 12 yıldır Internet ile ilgili makaleleri yayınlayan ve hakemli dergi statüsünde bulunan First Monday'in 3 Mart 2008 tarihli güncel sayısının kapak konusu "Critical Perspectives on Web 2.0" (Web 2.0'a Eleştirel Bakış). İçindekiler bölümünde epey kışkırtıcı başlıklar içeren bu sayı, belki tam da bir şeyleri yapmanın hızını ara sıra dahi olsa yavaşlatıp "neyi neden yapıyoruz ve arkasında ne var?" diye sormayı, eleştirmeyi sevenler için:

Internet mi, o da ne ?

sundance

Cezayir depreminde 2000'e yakın insan ölmüşken, Telekom sayesinde biz depreme Internet Depremi ismini bile koyduk :(

Geçen haftaki deprem sırasında Türkiye'nin de toplam 1Gbit'lik bağlantısının geçtiği sualtı hatları kopmuş ve KabloNet aboneleri başta olmak üzere yurt genelinde ciddi bir Internet sıkıntısı başgöstermişti.

Son alınan haberlere göre problemin giderilmesi için bir gemi yola çıkmış. Bu geminin problemi çözmesi bir miktar zaman alabilirmiş, bu sebeple en azından Yunanistan üzerinden 622Mbitlik bir hattın devreye girmesi için bir hareket başlatılmış.
Mevcut hat kullanımını buradan takip edebilirsiniz.
Not: Çöl Fırtınası harekatı sırasında Irak'ın Internet'i kesilmemişti.

Bu Sitede Tıklamak Yasak: dontclick.it

FZ

Hiç fareye tıklamadan bir siteyi güzel güzel gezebilir ve işaret parmağınızı dinlendirebilir misiniz? Başlangıçta saçma ve zormuş gibi geliyor ancak bazılar böyle düşünmüyor: http://dontclick.it/

Çok kısa süren bir alışma süresinden sonra tüm siteyi çok daha sükunet içinde, sürekli bir fare çıtırtı sesi olmadan gezebileceğinizi fark ettiğinizde epey şaşıracaksınız.

Internet B*ktur!

FZ

Siber yaşam yeni bir kültür yarattı ama herkes için aynı sonucu doğurduğunu söylemek mümkün değil. İşte 11 alternatif bakış açışı. Bakalım bu garip ve radikal manifestoya ne tür tepkiler gelecek:

İşyerinde maksimum verimsizlik için

sundance

Online video siteleri çıktı mertlik bozuldu diye mi düşünüyorsunuz? Zaten digg ve reddit ile başedemiyordum, şimdi de bütün gün videoya mı dalıyorum diyorsunuz?

O zaman bu haber size göre değil. Zira Video Bomb isimli bir site, digg ile youtube'ü çok fena melezlemiş. All your bases are belong to them.