Windows 2000 ve Perl

0
darkness
Perl CGI öğrenmek istiyorsanız ya da sitelerinizi güçlendirmek istiyorsanız ille de UNIX bir sunucuya ihtiyacınız olmadığını söylemek isterim. Her işe bulaşmayı çok seven Microsoft Co. yine yapacağını yapmiş durumda hemde uzun bir süredir.
Benim tavsiyem CGI koşturmak İçin windows 2000 server ve beraberinde üçretsiz olarak kurulabilen IIS 5.0‘ı bir denemenizdir.

Eski versiyona göre oldukca hızlı ve kuvvetli. Fakat sakın güvenlik packini kurmayı unutmayın çünkü Windows 2000’in en çiddi buglarından birisi ISS 5.0 üzerinde bulunmakta. IIS kurulumuyla gelen Default Site‘ın güvenliği hak getire herhangi bir kullanıcı direk bu site’a bağlanarak istediği Administratif işleri yapar ve ruhunuz bile duymaz. Gülümsediğinizin farkındayım fakat security Fix’ ten sonra herşey yoluna girmiş durumda panik yapmanıza gerek yok. Sistem yöneticisi arkadaşlara önerim eğer kullanmıyorlar ise ISS servislerini durdurmaları yada bir restartı göze alıp security fix’i geçmeleridir.

Yukarıdaki açıklamalardan sonra halen windows ortamında Perll CGI koşturmayı düşünüyorsanız okumaya devam ediniz. Öncelikle Perl ifadeleri anlayabilmesi için ISS’ inize Bir Perl derleyicisi yüklemeniz gerekir. Şimdi bu nerden çıktı demeyin ve http://reference.perl.com , http://www.apache.org veya http://activestate.org adreslerinden win32 sürümü Active Perll yorumlayıcılarından birini indirin ve Windows 2000 serverınıza kurun.

Örnek olması açısından c:Perl şeklinde bir dizinde asıl yorumlama işini yapan perl.exe olduğunu varsayalım. Sıra registry ‘de birkaç yeri düzeltmeye geldi.

HKEY_LOCAL_MACHINEsystemCurrentControlSetserviceW3SVCPrametersScript Map kısmına aşağıdaki string value değerlerini girin.

.pl c:Perlperl.exe %s %s ( % lerin parametre alacağını gözterdigini söylememe gerek yok sanırım) ve .cgi c:Perlperl.exe %s %s bu işlemden sonra ISS üzerinden Computer MIME Typelara gelin ve .pl ve .cgi associated extension larını ve gene aynı şekilde yanı c:perl`in .. şeklinde Content type(MIME) değerlerini girin. Evet sistem tarafından yapılması gereken herşey bu kadar. Bundan sonrası sizin programcılık yeteneğinize kalmış.

Kemal Karadağ.

İlgili Yazılar

JPEG Dosyasına Ayrılmış Aygıt Adı :-)

murat09

WindowsXP'de bir ekran görüntüsü aldım. Tema kullanmıyorum bu yüzden 9x veya NT düşünülmesin. 'con.jpg'nin hangi aygıtı temsil ettiğini bilen biri varsa FM aşkına açıklayabilir mi ? Hadi Micros~1'çular, bekliyorum :-)
murat

Bilgisayar Konusundaki Batıl İnançlar!

anonim

Murat Yıldırımoğlu'nun sitesinde gördüğüm bu yazının bir bölümünü burada paylaşmak istedim. Amacım yeni bir "flame war" a sebep olmak değil. Yalnızca farklı bakış açılarına da bu sitede yer vermek ve tanımak.

"Ne kendini ne karşındakini tanımıyorsan her zaman kayberdersin. Kendini tanıyor karşındakini tanımıyorsan, bir kazanır bir kaybedersin. Hem kendin, hem de karşındakini tanıyorsan, her zaman kazanırsın."
Sun-Tzu; Savaş Sanatı

Bill Gates´in Spam E-Posta İle Mücadele İçin Önerisi

cayfer

Bill Gates spam ile başa çıkabilmek için bir öneride bulunmuş. Temel olarak e-posta göndermenin bedava olmaması gerektiği fikri üzerine kurulu bu öneride, Gates, e-posta gönderenlerin, bilgisayarlarının işlem gücünün SETI@home projesine benzer bir mantıkla başkaları tarafından kullanılmasına izin vermelerini önermiş.

Ben bu önerinin nasıl olup da B. Gates gibi akıllı bir adamdan geldiğini anlayamadım.

"Acaba başka bir hesabı mı var?" diye düşünmekten kendimi alamıyorum.

Spam hepimizin başının belası ama çözüm için neden böyle uçuk bir fikirle ortaya çıktı acaba? Bir yerlere bilgisayarımın kullanılabileceğine ilişkin kayıt girmemi ve birilerinin bilgisayarımı kullanmasına izin vermemi nasıl bekleyebiliyor?

Hadi diyelim verdim.... Windows işletim sistemi altında bu nasıl olacak? rexec, rsh benzeri bir olanak var da benim mi haberim yok! Yoksa www.microsoft.com'dan bir program indirip yüklememi mi bekliyor? Yoksa insanların e-posta gönderebilmek için WinX işletim sistemlerini örneğin Windows MP'ye upgrade etmeleri mi gerekecek?

Bu işte bir bit yeniği var ama ne?

Bilgi'den Geçti Bill Hilf

sundance

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz hafta Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nün davetlisi olarak, MS'un Platform Teknolojileri Strateji Müdürü Bill Hilf bir seminer verdi. Bu seminerde konuşulanların bir kısmı gerçekten önemliydi. Seminer ve hakkındaki izlenimleri şöyle bir güzel toparlayabilmek için haftasonundan yararlandım. Umarım sizler için de bilgilendirici olur.

MSH (Microsoft Shell) Rehberi

tongucyumruk

Microsoft Windows'un yeni sürümü Vista'da Microsoft özellikle sistem yöneticilerinin uzun süredir beklediği kullanılabilir, işe yarayan, "gerçek" bir komut satırını kullanıcılarına sunuyor. MSH sayesinde sistem yöneticileri uzun zamandır UNIX ortamlarında kullanılan betik yazma, betikler yardımıyla sistem işlerini otomatikleştirme gibi imkanlara kavuşyorlar. MSH hakkında birçok dedikodu ortalıkta dolaşırken, sonunda Ars Technica'da yayınlanan detaylı bir inceleme sayesinde MSH'ın özellikleri gün ışığına çıktı.