Wikipedia'nın Babası İstanbul'daydı

0
FZ
İçeriğini internet kullanıcılarının oluşturduğu bir ansiklopedi yaratmak fikriyle yedi yıl önce faaliyete geçen Wikipedia'nın kurucusu Jimmy Wales, 'Altivi ile Sınırsız Dünya Liderleri' seminerleri kapsamında dün İstanbul'daydı.

1966 yılında doğan Amerikalı internet girişimcisi Jimmy Wales, Wikipedia fikrinin insanların internette bir araya gelerek açık kaynak kodlu yazılımlar ortaya çıkarmaya başlamasından sonra aklına geldiğini söylüyor. "Yazılımları neden içeriğe taşımayalım?" diye düşünen Wales, yedi yıl içinde dünyanın en büyük ansiklopedisini oluşturmayı başardı. Hem de kendisini hiç yormadan...
Kâr amacı gütmeden, doğru bilgiyi demokratik bir şekilde toplayarak paylaşan Wikipedia, üçte biri İngilizce olan, 247 dilden milyonlarca makaleye ev sahipliği yapıyor. Türkçe, makale sayısı da hiç fena değil; 98 bin. İnsanlar bu kadar dev bir siteyi milyonlarca dolar para kazanıyor zannediyor ama Wikipedia sadece bağışlarla ayakta duruyor. 2006 yılında 1 milyon dolar bağış almışlar ve merkez ofislerinde sadece 12 çalışan var.

Kaynak: Radikal

Görüşler

0
dilencikahin
Bir yıl önce falandı sanıyorum myspace,youtube ve Wikipeaid'nın insanları aptallaştırığı ile ilgili bir yazı okumuştum diğer ikisine bir sözüm yok fakat Wikipedia gibi bir ansiklopedinin nasıl böyle bir sonucu olabilir hala merak ediyorum.Bu konu ile ilgili fikri olan yazabilir mi acaba?
0
tuncaytuncer
Bilgi alan insan aptaldır diye bir deyişe inan var ise, herhalde onlar söylemiştir wikipeida'nın insanı aptallaştırdığını... Okuduğunuz metni bulma şansınız varsa paylaşırsanız veya nerden yola çıkarak bu kanıya vardıklarını hatırlıyorsanız ona cevap vermek daha kolay olacaktır..

Bu arada Google'ın Knol projesini büyük bir heyecanla bekliyorum. Wikipedia'ya bir alternatif hatta rakip olarak konumlandırabilecekleri bir proje ve iddialı hazırlanıyorlar. Bakalım nasıl sonuçları olacak...
0
FZ
Radikal'den bir yorum: Enteresan bir Türkiye kesiti
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Uzun Yaşamak İsteyen Okula Gitsin

FZ

Başlık, ARITeknokent grubundan Memduh Karakullukçu'nun bir e-postasına ait. Konu kısaca uzun ömür ile eğitim süresi arasındaki ilişki:

Karakullukçu'nun alıntıladığı habere göre "ortalama ömür analizlerine bakıldığında, ülkeler arasında en tutarlı pozitif etki yapan faktörun eğitim olduğu sonucu ortaya çıkıyor. Okulda daha çok zaman geçiren insanların ömürleri daha uzun oluyor ve bu çok sağlam bir ampirik sonuç. Başka hiçbir faktör bu kadar tutarlı pozitif etki göstermiyor.

FreeBSD ile Tanışmanın Kolay Yolu: PC-BSD

anonim

PC-BSD yeni BSD dağıtımı ve FreeBSD'yi örnek alarak oluşturulmuş bir dağıtımdır.

PC-BSD bir Live CD'le gelen ve CD'sinde Red Hat'ın Anaconda'sına benzer bir installer ile size FreeBSD'yi kolay ve hızlı bir sekilde kurmanıza ve ayarlamanıza yardımcı oluyor.
FreeBSD ile tanışmanın daha kolay bir yolu var artık. Diskimiz de yer mi açsak acaba ?

Ayrıntılı bilgi için

Dağıtımın resmi adresi
PC-BSD'nin son versiyonunu indirmek için

Yeni ve Tek Dünya Şampiyonu: V.Kramnik

sefalet

Yirmi yıla yakın zamandır satranç dünyası iki ayrı kuruluş ile temsil ediliyordu.Birden fazla dünya satranç şampiyonunun ortalarda gezdiği bu süreçte, Klasik Satranç Dünya şampiyonu ve FIDE Dünya Şampiyonu vardı.

Türkiye İnternetinin Babası ve LKD'nin Başkanı Mustafa Akgül rahatsızlandı.

zahter

LKD dernek listesinde gecen habere gore :
"Dernegimizin baskani Mustafa Akgul dun bir rahatsizligi nedeniyle
hastaneye yatti. Bugun yapilan anjiyosunda, kalbe giden damarlarindan birinde tikaniklik oldugu belirlendi. Onumuzdeki gunlerde bir by-pass
ameliyati gecirmesi bekleniyor."

>

Be Inc. topu attı...

SHiBuMi

Aynı isimli işletim sisteminin (BeOS) yaratıcısı Be Inc, 15 Mart itibariyle dağılacağını ve hisselerinin Nasdaq piyasasından çekileceğini duyurdu. Karar halihazırda ekim ayında hissedarlar tarafından alınmış. Geçtiğimiz sene işletim sistemini Palm Inc.`e satan Be, Şubat ayında Microsofta karşı rekabete aykırı fiyat kırmak suçlamasıyla dava açmıştı.

Kaynak: Reuters Be sitesi: www.be.com