Vikipedi: Silinmeye aday maddeler ve Fazlamesai.net

0
butch
Bir sebeple Wikipedia fazlamesai.net maddesine göz atmak istedim az önce. Silindiğini biliyordum ancak birçok kullanıcının katkısıyla oluşturulmuş bu maddeye sistemin derinliklerinde de olsa ulaşabileceğimi umuyordum. Fakat öyle olmadı. Bu vesile ile de iki konuyu tartışmaya açmak istiyorum.
  • Önemli bir Türkçe bilişim kaynağı niteliği taşıyan ve uzun süredir büyük bir özveri ile yayın yapmakta bir sitenin buradaki ilginç bahanelerle (üstelik benzer nitelikteki web sitelerinin maddeleri dururken) silinmiş olmasını nasıl karşılıyorsunuz?
  • Sizce silinmiş olsa da birçok insanın emek verdiği arşiv niteliği olan bir maddenin ulaşılamaz olması yanlış değil mi?

Görüşler

0
Tarık
Bu olay tam bir ahmaklık örneğidir. Ne mantıktır kavramış değilim. Yazık!
0
Tarık
hayırlı işler...

bunlar nedir pekey?:

örnek1 örnek2
0
anonim
Site beklenen çıkışını yapamamış :) Daha nereye kadar çıkması lazım, çıkışın kriterleri nedir çok merak ettim.
0
FZ
Ya bırak allah aşkına, daha web 2.0'ı bile yakalayamadık, moralim bozuk zaten! Böhühahaha :(

(Koşarak uzaklaşır, kendini /dev/null'a atar, O'Reilly kayalıklarına çakılır ve nalları "digg"er.) :)
0
anonim
Wikipedia'nin EN surumunde yer alan Mininova maddesi, TR surumde ansiklopedik olmadigi icin siliniyor [1].

[1] http://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=%C3%96zel%3ALog&type=delete&user=&page=Mininova

Niyeyse Turklerin herseyi Wikipedia'si bile farkli olmak zorunda. Fazlamesai TR Wikipedia'dan silinmis silinmemis umurumda degil, EN de boyle bisey olsaydi o zaman tartismaya gerek duyardim.
0
devmach
silindikçe biz yeniden eklesek ??
0
Tarık
Şimdi biraz düşününce bazı şeyler yerine oturdu sanki. Bu adamlar((Vikipedia Türkiye)' de silme işlerinden sorumlu ahali) hiçbir halttan anlamayan insanlardan oluşuyor. Hani her zaman şikayet ettiğimiz şu gerzek basın vardırya. Bilmeden etmeden saçma sapan bilişim, gnu/linux haberleri falan yaparlar, işi bilenlere danışma gibi birşeyleri kesinlikle olmaz. Bu (Vikipedia Türkiye)' de aynen bu şekilde sanırım. Bu amcalar bir şekilde (Vikipedia Türkiye)' de mekan tutmuşlar vikipedia aslında nedir? nasıl bir kavramdır, fazlamesai.net Türkiye bilgisayarcı camiası için ne ifade eder, bunlardan bihaber orada kendi çaplarında e-ansiklopedicilik oynamaktadırlar. Yazık tekrar ve günah ek olarak.
0
siyrik
merhaba,

ben de bir süredir kafama takık olan ve bununla uzaktan alakalı bir konuya dikkat çekmek için yer arıyordum. umarım burası yararlı olur. wikiversity'nin nihayet türkçe'si beta sürüm olarak çıktı ve bunu öğrenince çok sevinmiştim, taa ki sitenin ana sayfasındaki türkçe'yi görene kadar... ben bir türk olarak oradaki yazıları anlamak için orijinal (ingilizce) sayfasına bakarak yardım aldım. o ne rezalet bir tasarım! ingilizce sayfasını babylon tarzı bir programa çevirtsem daha anlaşılır olurdu herhalde. resmen robot-vari birşey olmuş. sitenin de amacı insanlara eğitim vermek(!)


oradan alıntı:

"Not: Aşağıdakı bütün bağlantılar (birinci hariç) İngilizce sayfalara gidiyorlar.

Bu site bütün dil-spesifik Vikiversite projeleri ayarlamak bir önemli merkezdir. Bu birçok dilin koordinasyonu Vikiversitesinin görevin ve Vikiversite proje teklifin üstlerine kuruluyor. Bu site orijinal araştırmalar için Vikiversite politikayla ilgili tartışmalara sahiptir.

Vikiversite beta yine de daha ayrı projeler olmayan başka dillerde olan Vikiversitler için bir kuluçka. Şimdiye kadar, İngilizce, Almanca, İspanyolca ve Fransızca Vikiversiteler ayrı projelerdir. Lütfen "ayrı projelerden haberler" sayfasına bakınız.

Eğer yeni bir Vikiversite kurmak isterseniz, o dil projeyle çalışmak isteyen on tane aktif katılımcı olması gerekiyor. Bu kadar katılımcı bulduğunuz zaman yeni bir domain kurulması için meta'dan arzu ediniz. Bu arada, lütfen projenizin ana sayfasını Template:Main page'e ekleyiniz.

Sıkça Sorulan Sorular sayfasından sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz."


http://beta.wikiversity.org/wiki/Main_Page
http://beta.wikiversity.org/wiki/Ana_Sayfa


(anlamadığım konu; makaleler yalnızca ingilizce olmak zorunda olup da, diğer dillere mi tercüme ediliyor, yoksa herbir dilde birbirinden bağımsız makaleler mi yayınlıyor? (gerçi bu sitede, türkçe kısmı için fikir yürütmem gerekirse bunların her ikisi de yok sanırım))
0
Tarık
Vikiversite tasarısının(projesinin) beta olması denemelerin ya da olası geliştirmelerin devam ediyor olabileceğini mi gösteriyor acaba? Belki kötü çeviriler dediğiniz gibi babylon ya da babelfish türü şeylerle çevriliyor sonra bir düzenleyici(editör) tarafından daha anlaşılır kılınacak.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Ve bir gün baktık ki ICQ`a reklam gelmiş...

sundance

ICQ'dan devamlı gelen "Eğer bu mesajı ben dahil herkese forwardlamazsanız, ICQ`a reklam gelecek" mesajlarından daha çok illet olduğum bir şey varsa o da ICQ'a reklam gelmesi.
Hem de öylesine biranda...
Fakat sanırım buna seyirci kalmayacağız...

Fazlamesai.net'e soralım: Google'ın bu seferki bombası ne?

cbc

Google, GMail'ı 1 Nisan'da duyurduğunda, herkesin şaka olarak algılamasını sağlamıştı. Peki ya bu sefer?

Başarılı bir açık kod programcısının maddi durumu

FZ

"I didn't have the money to buy a new laptop"
Yukarıdaki cümle genç bir çocuğa ait değil. Yukarıdaki cümle genç bir üniversite öğrencisine de ait değil. Yukarıdaki cümle sıradan bir programcıya ait değil. Yukarıdaki cümle başarısız ya da meşhur olmayan bir programcıya da ait değil.

Cümle, yaklaşık 15 yıl önce Perl programlama dilini yaratan karizmatik programcı ve dilbilimci Larry Wall´a ait. Bu programcının geliştirdiği Perl programlama dili sözlük hazırlama esnasında yine bu programlama dilinden faydalanan Oxford resmi İngilizce sözlüğe girdi. Onbinlerce sistem yönetim yazılımında kullanıldı. Yüzbinlerce web sitesi Perl kullanarak iş güç yaptı ve yapmaya devam ediyor. Perl son zamanlarda moleküler biyoloji alanında veri işleme için de kullanılıyor. Söz konusu adam işte bu dili geliştirmiş ve Linus Torvalds henüz lisede okurken insanlık kültürüne armağan etmiş olan adam. Bu adam şimdi yeni bir efsaneye, Perl 6´ya imza atmaya çalışıyor. Geliştirdiği Perl açık kodlu, karşılığında 5 kuruş istenmiyor ve aklınıza gelen hemen her işletim sisteminde çalışıyor. Böyle bir adamdan bahsediyoruz yani.

Bu adam, yeni bir dizüstü bilgisayar alacak kadar parası olmadığını söylüyor.

Şaşırdım mı? Evet. Şaşırdım mı? Hayır.

Larry Wall, efsanevi State of The Onion sunularının sonuncusunda, 4. sayfada bu yazının açılış cümlesini sarf ediyor.

Ne dersiniz? Sizce bu adam zor durumda mı? ;-)

Hani gündemdeki popüler konulardandır, "ya hoca biz şimdi bu kodları açarsak aç kalmaz mıyız yaa?" falan denir. Bunu diyenler muhtemelen Larry Wall kadar çok ve kaliteli kod üretmemişlerdir. Acaba diyorum şimdi Larry Wall gerçekten de acınası durumda mı? Başka bir perspektif: Daha çok kazanmak varken neden daha az kazanalım? Sahi, Larry Wall, bir dönem NASA için çalışmak dururken acaba daha bol paralı bir işe mi girseydi? Aklıma Once Upon A Time In China filmindeki bir sahne geliyor. Yağmurlu bir ortamda canını dişine takarak gösteri yapan ve sonra yere atılan paraları toplayan bir kung-fu, demir gömlek ustası. Bir süre sonra aynı usta çetin bir kavgada kılıçlı bir adamı silah kullanmadan yendikten sonra bir genç yanına gelip "usta bana da öğret, zor durumdayım, bana saldırıyorlar, artık para bile kazanamıyorum," der. Usta önce biraz ilerideki lokantadaki lezzetli yemeklere yutkunarak bakar, acı acı gülümseyip cevap verir: "Kung-fu ustası olsan ne olur ki, ben de pek para kazanamıyorum".

Sanırım en temel kavramların yeniden düşünülmeye ve irdelenmeye ihtiyacı var; sanırım felsefeye keyfi yerinde, sadece entelektüel olarak huzursuz olan insanların değil asıl ciddi anlamda zor durumda olan insanların ve belki de en çok gençlerin ihtiyacı var. Sanırım büyük adamlar küçük adamların bazı temel kavramları yeniden düşünmelerini istemiyor. Sanırım bu isteklerini gerçekleştirmeleri sahip oldukları muhteşem güce rağmen yine de kolay olmayacak. Ne dersiniz? Şimdi biz bu kodları kapayıp da mı saklasak yoksa açıp da mı saklasak? ;-)

Sundance de Apple'a geçti - 1

sundance

Geçtiğimiz haftalarda Linus Tornvalds'ın artık Apple tabanlı bir laptop kullanmaya başladığını haber yapmıştık. Bu ayın başında meşhur Lisp hackerı Paul Graham da Mac'in Dönüşü makalesinde ibook ve powerbookların hacker camiasında popülaritesinin artmasından bahsetmişti.

Uzun zamandır 12inch ufak tefek bir laptop almayı planlıyordum, i386'mı olsun yoksa powerpc'mi diye düşünürken, bir arkadaşımın G3 ibook'unu satmaya karar verdiğini duyunca harekete geçtim. Bu makale i386'dan powerpc'e geçişde ne gibi kolaylıklar ve zorluklar yaşadığımın iki bölümlük hikayesidir.

Linux Tabanlı Mobil Telefonlar

gunebakan

Montavista yazılım firması ile PalmSource firması gelecek nesil Linux tabanlı mobil telefonlar üretmek için birlikte çalışma kararı aldılar. Bu iki firma bundan sonra Linux tabanlı mobil çözümler için birlikte çalışacaklar. PalmSource iş geliştirme başkanı Albert Chu "MontaVista Mobilinux Açık Altyapı programına katılarak mobil endüstrinin önde gelen altyapısı olan Palm OS u Linux üzerinde çalıştırma kararlılığını gösteriyor" dedi.