Turkix Datron Özel

0
anonim
Türkiye'nin lider dizüstü üreticilerinden Datron, Intel Sonoma tabanlı yeni nesil bilgisayarlarında, işletim sistemi olarak Turkix tarafından optimize edilmiş Linux kullanmayı tercih etti.
Turkix Datron Özel olarak adlandırılan bu yeni sürüm, Windows ve Turkix'in tek makine üzerinde kolaylıkla yüklenmesini sağlıyor. Turkix tarafından uygulanan çekirdek yamaları sayesinde, Linux kernelinin stack boyutu MS Windows'da olduğu gibi 16KB'a çıkartılmış ve bu sayede, ndiswrapper aracılığıyla açılabilen ancak sistemde stack şişmelerine sebep olan Windows kablosuz ağ sürücüleri, artık düzgün bir biçimde çalışabiliyor.

Bunun yanısıra, Turkix'in klasik masaüstü görsellik iyileştirmelerini içeren bu özel sürüm, kusursuz Türkçe klavye tanımlaması ve masaüstüne entegre edilmiş Zemberek Türkçe imla denetimi sistemi ile geliyor.

Sistem hakkında daha ayrıntılı bilgi yarın (30.06.2005) Sky Turk'de canlı yayınlanacak olan Teknoloji Parkı adlı programda, Turkix Proje Yöneticisi Emre Sokullu tarafından aktarılacak.

Görüşler

0
tongucyumruk
Acaba bu özel Turkix sürümü Turkix'i geliştiren ekip tarfından mı, yoksa Datron tarafından mı geliştirildi? Turkix ekibi tarafından geliştirildiyse ekip bu işi gönüllü olarak mı yoksa bir ücret karşılığında mı üstlendi?

Hayır, bunları sormamın sebebi "ne para yemişlerdir, kimbilir ne dolaplar dönmüştür" gibi şeyler söylemek değil. Sadece eğer memleketimde insanlar özgür yazılımların geliştirilmesi ve uyarlanmasından gelir elde etmeye başlamışlarsa buna çok sevineceğim de...

Bİr de Turkix'in bu özel sürümü herkese açık mı olacak?
0
turkix
Geliştirme Turkix tarafından üstlenildi. Ancak ortada hiçbirimizi ekstradan sevinderecek bir durum yok; açık kaynak ekonomisinin kuralları her yerde aynı işliyor..

Turkix Datron Özel, diğer Turkix'lere çok benziyor; eklentilerde önümüzdeki Turkix sürümünde yer alacak. Artı, henüz stabilleşmediği için Datron'a eklenmeyen özellikler de kamu sürümümüzde yer alacak. Yalnız, kurulum sihirbazımızı dağıtabileceğimizden emin değilim.
0
FZ
Turkix ekibinin başarılarının devamını dilerim. Tabii aynı zamanda Datron kullanıcılarına da sorunsuz bir dizüstü bilgisayar deneyimi. Umarım söz konusu Datron bilgisayarlar çok satar ve böylece GNU/Linux makinalara teknik destek verme yetileri de gelişmiş olur.

Merak ettiğim bir iki şey. Turkix GNU/Linux yüklü makina üzerindeki default kullanıcı (root olmadığını var sayıyorum) nedir? Yani bilgisayarı ilk kez kullanacak olan kişi nasıl yönlendiriliyor? Sistemde default olarak bazı temel güvenlik duvarı ayarları geliyor mu ve bunları yönetecek görsel bir arayüz filan? Bir başka merak ettiğim şey bilgisayarla birlikte gelen kullanım kılavuzları. Onlarda Turkix GNU/Linux'a ve temel işlemlere dair nasıl bilgi verilmiş, vs.?

Bir de ben programı merak ediyorum:

http://www.skyturkonline.com/yayinakisi_0.html

adresine baktım. Hangi saatte çıkacak program? 12:40 civarı Teknoloji Hattı diye bir program görünüyor acaba orada mı? Eğer öyle ise üzüldüm, gündüz saatlerinde ofisteyim, TV seyretmem zor olabilir ama yine de deneyeceğim. Acaba o esnada Sky Turk izleyebilecek olan arkadaşlar izleyip programla ilgili izlenimlerini buraya aktarabilirler mi?
0
turkix
Evet öntanımlı kullanıcı bu sefer root değil; kontrol sistemimiz öncekiler gibi; kılavuzumuz ise açıkçası çok bilgilendirici değil, çok özet..
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

fazlamesai.net'e soralım: Mahremiyetimiz pamuk ipliğine mi polise mi bağlı?

FZ

Son günlerde bazı haberler Türkiye'de Internet ve özellikle Internet kafeler ile ilgili gelişmelere işaret ediyor. Bugün bir Internet kafe işletmecisinden aldığımız bilgiler ise hayli enteresan. Kafesi polisler tarafından ziyaret edilen işletmeci emniyet genel müdürlüğüne çağrılıyor ve tüm bilgisayarlardaki tüm iletişimin "sniffer" tabir edilen programlarla dinlenip kaydedilip bunun emniyete raporlanması gerektiği söyleniyor.

Fazlamesai.net Globus´da

butch

Aylık ekonomi ve finans dergisi Globus'un bu ayki sayısında bizlerle yapılan bir röportaj yayınlandı. İlgilenenler için Sayfa 88 (125 KB), Sayfa 89 (146KB). Küçük bir hatırlatma; dergi ABD, Almanya, Avusturya, Fransa, Hollanda ve KKTC'de de satılıyormuş.

İkinci El Bilgisayarlarınızı İstiyoruz. Hemen, Şimdi

butch

Fazlamesai.net TV programının bu haftaki bölümünde The Free Linux CD Project, Second Strings Project hareketlerinden bahsederken, neden biz de ikinci el bilgisayarlarımızı ihtiyacı olan öğrencilere ulaştırmıyoruz dedik ve bunu FM camiası ile tartışmaya karar verdik.

Bilgi İşlem, Matematik, Kriptografi ve Kadınlar

FZ

Yer: İTÜ Fen Edebiyat Fakültesi, Mühendislik Bilimleri. Bir Doç. Dr.un odası.
Kişiler: Doc. Dr. ve bir öğrenci.
Diyalog:
Hoca: Vakti zamanında tıpkı senin gibi kriptografi ile ilgilenen bir kız vardı, bitirme projesine ben danışmanlık etmiştim. Sene 1995. Ben daha o zaman Yrd. Doçentim.

Fazlamesai'nin en genç üyesi!

sundance

Fazlamesai.net bugün saat altı civarlarında en genç üyesine kavuştu!
Deniz bebeğe hoş geldin derken, Boran(Butch) ve Aylin'e (Mayli) mutluluklar dileriz.

Fazlamesai Ailesi