Türk Telekom ve Mail Kara Listesi

0
redogre
Bir süredir pop3 mailimden mail atmaya çalıştığımda Recipient error [550 Message rejected because (redogre) [85.96.221.82] is blacklisted.] diye bir hata alıyordum. Sevgili Parsifal bu senin değil, Türk Telekom'un IP si diyince google'a turktelekom gmail blacklist yazdım. İşte çıkan sayfalardan biri.

Kısaca söylemek gerekirse gmail Türk Telekom'u spam konusunda yapması gerekenleri yapmadığı için kara listeye almış. Grevi de düşünürüsek uzun bir süre böyle kalmaya devam edecek sanırım.

Görüşler

0
Walleq
Komik gerçekten yaa. Teknoloji kimin umrunda :)
0
redbaron
Komik bir durum yok.
TTNet'in bu konuda uzun bir suredir makul/mantikli bir cozum aradigini biliyorum.
Konu hakkinda cesitli calismalar halihazirda yapiliyor.
Ama teknolojiyi umursayanlar olarak bir oneriniz varsa - Binlerce IP'lik bir havuzda smtp erisimini kisitlamadan - buraya yazarsaniz, ya da asagida belirtilen linke gonderirseniz seve seve dikkate alacaklardir.

Spam ile ugrasanlar bu isin cozumunun ne denli sorunlu oldugunu bilir.

Syg.
0
bestanealtcizgi
Merhaba.

TT elektronik posta sistemi 2004 ya da 2005 yazında yenilendi, şu an tam hatırlayamadım kusura bakmayın.Ben de ilgili proje dahilinde ihaleyi alan firmada çalışanlardan birisiydim.Sistemde openwave eposta sunucusu mevcut.Bu yazılımın kendi içerisinde bu konu ile ilgili modülleri mevcuttu, bunun yanında harici ürünler de alınıp uygulama ile entegre edildi diye hatırlıyorum.Bu madde ihale şartnamesinde yer almaktaydı.
Kısaca teknolojik altyapı olarak ellerinde yeterli araçlar, eğer araçlar yetersizse de gerekli maddi kaynaklar mevcut.
0
redogre
verdiği link de şubattan kalma, yani yeni bir şey değil..
0
SHiBuMiGo
eee türk telekom zamanında youtube'u kara listeye almıştı, Google'da şimdi rövanşı alıyor :)
0
everestk
http://karaliste.ttnet.net.tr/
telekomun karaliste uygulamaları hakkında bilgi verdiği bir sayfa.
0
anonim
türk telekom sadece IP aralıklarını kullanıcılara yönlendiriyor aslında. bu kullanıcıların e-mail sistemlerindeki doğru olmayan ya da eksik olan yapılandırmalardan kaynaklanıyor. kullanıcılar IP lerini relay a açarak spama neden oluyor ya da kendileri bilinçli olrak spam yapıyorlar. diğer ülkelerde IP ler ile tek tek uğraşmayarak tüm bloğu karalisteye alabiliyorlar. burda TT nin aslında çok da sorumlu olmadığını düşünüyorum. ki benim de başıma gelen bir olay bu. TT sistemlerinden geçen tüm trafiği süzerek SPAM olup olmadıklarını kontrol edemez. bu şekilde bir sorumluluğu malesef yok. ancak belki şunu yapabilir IP aralıklarını belirli zaman aralıklarında tarayarak RELAY e izin veren sistem adminlerini uyarabilir ya da kullanıcılarla irtibata geçebilir. Ancak relay olmayıp ta bilinçli spam yapanlara bir işlem yapabileceğini düşünmüyorum...
0
bio
Spam listeleri bir IP blogunu hemen kara listeye almiyor, once tek tek IP'leri bloklama yoluna gidiyorlar. Eger o IP blogundan art arda cok fazla sikayet gelirse tum araligi bloklayabiliyorlar.

TTNet (dunyadaki diger tum sorumlu ISP'ler gibi) bu kara listeleri takip etse ve bir IP bloklandigi anda IP sahibini uyarsa, gerekiyorsa erisimini engellese, tum IP araliginin kapanmasini ve komsu IP'lerin de magdur olmasini engellemis olur.
0
freestar
telekom'da arkadaşlar olduğundan biliyorum. bilinçsiz kullanıcılar "aman linux kurdum buna da bir email server çakayım da bakayım neymiş bu sonra arkadaşlara yuniks gurusuyum ben bunu yaptım şunu ettim derim" diyerek bilmedikleri yazılımları kuruyorlar. sonra birileri bunların üzerinden spam yapıyor. şikayetler olunca bir takım antispam listeleri bunları değerlendirip spam kaynağı olan telekom IP'lerini engellemeye başlıyor. ama bilenler bilir, bu spam listeleri genelde uğraşmak istemez, şikayetin geldiği C class'ı birkaç 10 tane C class ile birlikte bloklar. hatta birisi yaramaz bir kullanıcı sayesinde B class'ı (65bin küsur IP) bloklayıp yanında ttnet'in eposta sunucularını da bloklamış, başarılı(!) bir çalışmaya imza atmıştır. üstelik yine bilenler bilir, bu antispam listeleri çok nazlıdır. sizi listesinden öyle kolay çıkarmaz. mail ile yazışmak değil, telefonla konuşmak sohbet etmek falan isterler. yine bu listeler bir tane olsa bari, her aklına gelen bir liste kurmuştur. mail adminleri de aman spam gelmesin diye her gördükleri antispam sunucusuna sorgu yollayınca arap saçına dönen bu durum ttnet'i (ve benzer kuruluşları) oldukça yormakta ve meşgul etmektedir.

ama elbette bu bilgi aramızdaki "telekom ne anlar teknolojiden, oradakiler insan değildir" şeklinde yaklaşan bilinçsiz arkadaşlarımızı durdurmayacaktır. Bu haber(!)ler ve az evvel okuduğum bazı yorumlar gibi değerli yazılar döktürecek, "vurun kahpeye" yaklaşımlarını sürdüreceklerdir. kolay gelsin.
0
redogre
Haber şu, ben para verdiğim şirket email adresinden mail atamıyorum müşterilerime çünkü Türk telekom ban yemiş.

Yorum şu "Cahil adam bu işler çok zor hemen ne saldırıyorsun?"

Sayende misal ben şimdi diyorum ki, "ne güzel mail hesabıma para verip kullanamıyorum, ama olur böyle şeyler, ben de maillerimi gmail hesabımdan atarım, kartvizitimdeki mail süs olarak kalır. Aman haşa buna da şükretmek lazım en azından ttnetten gmaile girebiliyorum...."

Dünyadaki en yüksek ücreti sanki ttnet değil ben alıyorum, nasıl bir terbiyesizim ki hizmet bekliyorum.
0
koraypeksayar
Zamanında TeTeee'ye Gayrettepe'ye denemeleri için bir adet sendmail-qppoper-procmail kurulu bir makine kurmuştum.

Tabii spamassassin ve rbl black-listleri de luruluydu.

Ne oldu bilemezsiniz... Müdürlerin, müdür yardımcılarının birbirlerine ve dışarı yolladıkları hemen hemen her posta geri dönüyor.

Sebep: TeTeee IP'yi bol bulur, intranetlerinde de internet IP'si kullanır ve bu IP'lerin hepsi eski dial-up müşterilerinin IP'leridir ve bu müşteriler oldukça SPAM'e meraklıdır.

Gelişme: Intranetinize bir ipchains tabanlı masquerade firewall kuralım, bir gecede bütün makineleri internete çıkaralım, temiz bir IP'den çıksın herkes.

Cevap: "Yok gerekli değil. Bizde hiç 1 kimse Linukus bilmiyor. Biz sağ tık, özellikler, ağ yapılandırması IP değiştiririz. Tekrar tekrar deneriz. Kafamızı kırarız..."

Sonuç: Kurulan sistem beğenilmedi. Intranet IP'leri routerdan direkt içeri giren gerçek IP'ler olarak kaldı.

Yorum: TeTee Türkiye'nin en çok kar eden şirketi olmasının yanısıra en çok kabiliyetsiz müdürü bir arada barındıran ve en bilgisiz genel müdüre sahip olan şirketi olarak rekor kırmak üzeredir...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İmece Usulü Bilim Cinayeti Konferansları

FZ

Bazı suçlar vardır, o kadar büyüktürler ki, aslında ortada bir suçlu yoktur.

ABD'de doktora çalışmalarını sürdürmekte olan A. Murat Eren, Türkiye'deki akademik ortamın barındırdığı trajikomik ve içler acısı bir konferansa dair zehir zemberek eleştirlerini İmece Usulü Bilim Cinayeti Konferansları başlıklı blog girdisinde sıralamış

Yerli Açık Kaynak Kodlu Uygulama Düşmanlığı!

koraypeksayar

Bu sitede hep Özgür Yazılım'ın faydaları, kolay erişilebilirlik, yazılım kod kalitesi ve benzeri konuları yazdık/okuduk durduk.

Hepimiz Özgür Yazılım olgusunun getirilerini çok iyi biliyoruz.

Peki hiç merak ettiniz mi yurdumuzda "Açık Kaynak Kodlu Uygulama" ve "Özgür Yazılım" konusunda "3. parti" yazılımcılar veya "3. parti yazılım geliştirip satanlar" veya "kendini bilişimci sananlar" ne düşünüyor ?

Size çarpıcı bir örnek:

İTÜ´de Kayıt Rezilliği

FZ

Türkiye´nin en köklü, büyük, mühendislik ve bilim öğretim kurumlarından biri olan İTÜ´nün bir mezunu olarak bu satırları yazarken utanıyorum. Akşam Kanal D televizyonunda dumura uğratıcı görüntülere şu sözler eşlik ediyordu:

"Bu gördükleriniz ne sokak çocuğu ne de evsiz insanlar, bunlar ders kaydı yapmak isteyen İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri. Derslerine kayıt yapabilmek için ta bir gece öncesinden okula gelen öğrenciler, ateş yakarak ısınmaya çalışıyorlar. Bazıları şanslı çünkü hazırlıklı gelmişler yanlarında çadırları da var..."

Milyonlarca dolar harcanmış teknolojilerin uygulaması sonucunda insanların gelip dayandıkları rezillik bu. Gerçekten içim sızlıyor. Bu üniversitede okuyan insanlar bunu hak etmiyor, hiçbir üniversitedeki hiçbir Türk öğrencisi bunu hatk etmiyor! Ben, kendi adıma İTÜ rektörü olan hanımefendiye üsturuplu bir e-posta yazmayı ve protestomu iletmeyi düşünüyorum, siz de tepkinizi bu şekilde ve daha yaratıcı şekillerde dile getirebilirsiniz.

Kaynaklar:
- http://www.istanbul-teknik.com/default.asp?sayfa=1&yazi=36508
- Kanal D Ana Haber
- javascript:play('/anahaber/2004.01.17/universite.asf') *

* : Bu satırı tarayıcının adres çubuğuna yazmak sureti ile doğrudan ilgili görüntülere erişebilirsiniz.

Her kahveye Internet

FZ

Yalova'da köy kahvelerinde ankesörlü telefon yerine internet kiosku olacak. Dünya ülkeleri ile eşzamanlı düzenlenen e-Türkiye projesi Yalova'dan başlatılıyor. Başbakanlık tarafından pilot bölge seçilen Yalova'da 2004 yılı sonuna dek tüm köy kahvelerinde internet erişimi, merkeze bağlı ilköğretim okullarında ise bilgisayarlı eğitim amaçlanıyor. Proje çerçevesinde ilk etapta 20.000 daha sonra 68.000 kişi bilişim teknolojisi eğitiminden geçirilecek.

Kusura bakmayın, anadilinizin sözcükleri lisanslı, veremeyiz!

FZ

Birkaç hafta önce Türk Dil Kurumu sitesine gidip bilgi formunu doldurmuş ve "Türkçe Sözlük"ün veritabanını istemiş, nereden ulaşabileceğimi sormuştum. Söz konusu veritabanına erişmenin doğal hakkım olduğunu düşünüyordum çünkü TDK bir devlet kurumu idi, bizim vergilerimizle maaşlarını alan devlet memurlarını bünyesinde barındırıyordu ve ortaya konan eser de görev bağlamında yapılmıştı.

Maalesef kendilerinden hiçbir ses seda çıkmadı. Ancak öğrendim ki bir başka araştırmacı da benzer başvuruda bulunmuş ve başvurusundan 1 yıl sonra şöyle bir cevap almış: