Türk Projeleri İnternet Gündeminde

0
anonim
İnternette ülkemiz adına güzel gelişmeler yaşanıyor.San Francisco'da Web 2.0 Expo'nun gerçekleştirildiği şu günlerde başında Türklerin bulunduğu güzel projelerle internet gündemindeyiz.
İlk haber Hakia'dan geldi. Başında Dr. Riza C. Berkan'ın bulunduğu semantik arama motoru Hakia, en iyi 100 web 2.0 servisinin seçildiği "The 2008 Webware 100 Awards" organizasyonunda, Arama ve Referans kategorisinde (Search and Reference) kazanan 10 web servisi arasına girdi. Google'ın, Yahoo'nun bulunduğu kazananlar arasına Hakia'nın da girmesi, gelecekteki güzel günlerin bir habercisi...

"Bu sadece başlangıç" diyen Hakia Ekibi'nin teşekkür yazısı

İkinci haberse Emre Sokullu'nun projesi GROU.PS'tan. Alpha sürümden Beta sürüme geçen GROU.PS, Web 2.0 Expo'nun hemen öncesinde arka arkaya önemli sitelere başlık oldu. Öncelikle şu yazı ile Techcrunch'da bahsi geçen ilk Türk projesi olan GROU.PS, daha sonra RWW, VentureBeat, Web Worker Daily gibi sitelerde de tanıtıldı.

Web 2.0 Expo için San Francisco'da bulunan Arda Kutsal'ın, Emre Sokullu ile yaptığı röportaj

Sıradaki? ;)

Görüşler

0
Mingitau
sıradaki mi? Kimse MySchoolog dan bahsetmemiş.
www.myschoolog.com Henüz 1 yaşınnı biraz geçiyor ama şu anda dünyada kabul görmüş durumdaki aktif olarak 16 dilde kullanılıyor.
0
battalgazi
Turklerin boyle basarilara imza atmalari guzel - fakat bu projelerin kac tanesi Turkiye'den? ;) Basinda Turk olmasi iyi, ama yetmez.. Eger bir proje Silicon Valley'da, disarida gelistiriliyorsa, o projenin zihin yansimalari buraya degil oraya yansiyacak demektir. Varsin olsun, hic olmayacagindan daha iyi, fakat bu tur projeler Turkiye icin bir gosterge sayilamaz.
0
aycanirican
Biz de web sunucu yazdık. Common Lisp ile.

http://labs.core.gen.tr
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Her işe yarar network kablosu!

sundance

Yanında laptop taşıyan hemen hemen bütün ağ yöneticileri bir cross kablo bulundurur. Biraz abartanlar, bunu patch kabloya çevirecek bir çevirici de yapıp, ek aparatına bağlarlar. Öte yandan hala routerlara bağlanmak için terminal kablosu gerekir, bunların da cinsleri vardır vs. vs.

Bütün bunlardan sıkılan bir arkadaş 5'i bir yerde ağ kablosu projesini hayata geçirmiş. Projenin son aşamasını oluşturan loopback kablo test cihazını isterseniz ThinkGeek'den alabilirsiniz. Ya da oturup herşeyi kendiniz yapar, keyfini çıkartırsınız.

Semantik Web ile Türkiye - ABD Kıyaslaması: Ursula K. LeGuin ve Oğuz Atay

FZ

Basit bir soru: X ülkesinin vatandaşı olan yazarları ve her birisinin kitaplarının listesini getir.

Süre: 2 dakika.

Yukarıdaki işi bir programcı olarak nasıl yapardınız? Mesela X = Türkiye.

Çok basit bir soru gibi görünüyor.

Acaba gerçekten öyle mi? İsterseniz bir deneyin. ;-)

İsterseniz süreyi 20 dakikaya çıkaralım. Yahut 2 saate. Kaç yazarın kaç kitabını getirebilirsiniz? Ne kadarlık bir bilgisayar kodu yazmanız gerekir, o kod hangi kaynaklara bağımlı olur, ne kadar sürede çalışır?

Şimdi siz bunu düşünedurun, dbpedia.org'a SPARQL sorgulama dili ile birkaç soru soralım ve sonuçlarına bakalım:

Devamı: burada...

Droplets > Internet uygulamalarının geleceği

omniheurist

HTML tabanlı internet uygulamalarının programcıya ve kullanıcıya getirdiği birçok zorluklar ve kısıtlar vardır. Request-Response modelinden kaynaklanan tek taraflı update kısıtı, dinamik ve esnek olmayan arayüz, bantgenişliğinin çok verimsiz kullanılması, aynı bilginin tekrar tekrar iletilmek zorunda olması ve farklı programlama pratikleri vb...

İnteraktif pembe dizi!

larweda

Geçmiş yılların en başarılı komedi-dram filmlerinden biri olan Full Monty`nin yazarı Simon Beaufoy www.handbag.com bünyesinde dünyanın ilk interaktif e-mail dramasını başlatıyor. Bunun anlamı, insanlar olayın mailing listesine üye oluyorlar, ve hergün konunun gelişimi ve dizideki insanların ilişkileri hakkında e-mail üzerinde tartışıp konunun gidişatına karar veriyorlar. Bu sekiz hafta boyunca böyle sürecek ve sonunda tüm senaryosuna izleyicilerin karar vermiş olduğu bir dizi ortaya çıkmış olacak. Detaylı bilgi için: www.handbag.com/arts/emailsoap/

64 Kat Hızlı İnternet

zorkun

Avustralyalı bilim adamları ise Internet’i 64 kat hızlandıracak 640 Gigabit’lik yeni bir teknoloji geliştirdiler.
Avustralya’nın Sydney kentinde düzenlenen Opto-Elektronik ve Haberleşme Konferansı’na interneti en az 64 kat hızlandıracak, saniyede 640 Gigabit veri transfer edecek yeni nesil iletişim yongası damgasını vurdu. Yeni yonga kulanılmaya başlandığında internet ışık hızına ulaşacak; filmler birkaç saniyede bilgisayarımıza indirilecek, oyun konsolları, video cihazları internete anında bağlanacak.