stumpwm: Lisp ile minimalist pencere yöneticisi

0
FZ
stumpwm GNU/Linux ve UNIX türevleri için minimalist bir pencere yöneticisi ve başlangıç noktası şöyle tanıtılıyor: "StumpWM, programcılarının C ile yazılmış ratpoison'dan kaynaklanan hayalkırıklıkları sonucunda ortaya çıktı. ratpoison kullanmaya başladıktan kısa bir süre sonra fark ettik ki sisteme lispimsi emacs tarzı özellikler katıp duruyorduk. C-t : ile devreye giren bir REPL, kancalar ve gittikçe büyüyen bir Common Lisp alt kümesi.

Açık olan şuydu ki ihtiyaç duyduğumuz şey zırt pırt yeniden durdurup başlatmamıza bizi zorlamayan, kolayca hack edilebilir ve özelleştirme imkanı sunan, sıfırdan Lisp ile yazılmış bir pencere yöneticisi idi."

stumpwm ile ilgili eğlenceli bir videoyu burada izleyebilirsiniz.
stumpwm ile ilgili detaylı bilgiler ve ipuçların verildiği wikiye ise http://stumpwm.antidesktop.net/cgi-bin/wiki adresinden erişmek mümkün.

stumpwm pencere yöneticisinin programcılar açısından en güzel özelliklerinden biri sistem çalışırken sistemin koduna müdahale edip sistemi oluşturan Lisp fonksiyonlarını değiştirip 'evaluate' ederek çalışmakta olan sistemi de değiştirebilmek ve böylece sonuçları anında canlı sistem üzerinde görebilmek.

Haskell öğrenmek için xmonad güzel bir motivasyon teşkil etmesi gibi Common Lisp ile ilgilenenler için de güzel bir gelişim rotası olabilir.

Görüşler

0
anonim
Gayet hoş bir çalışma olmuş.

Bunu görünce nezamandan beridir aklımda olan bir proje yeniden canlandı.

konsol uzerinden calisan bir pencere yöneticisi gibi birşey. Burdaki amaç ise sisteme hakim olmayan kullanicilara, ya da hizli bir şekilde sisteme müdahale etmek isteyen adminler için bir nevi tool olmasi.

C üzerinde gelişmek için iyi bir proje olacağını düşünüyordum. Ama bu aralar aklıma geldikçe "Acaba Lisp'e göz kırpsak mı napsak?" diye düşünüyorum :)

Tabii şu anki işimde bolca windows kullanmam nedeni ile biraz daha askıda olabilir.

Yine de Lisp beni dürtüyor :)
(Bunu neden mi yazıyorum? Belki birileri beni biraz daha dürter de bende kımıldanırım :) )
0
FZ
Bence hiç bir dış-dürtü beklemeyin, içinizden gelen dürtüyü takip edin! :)

Konsoldan çalışan derken "screen" gibi bir şeyi mi kast ediyorsunuz?

Bu arada tabii ki MS Windows ortamında da Common Lisp ile pek çok şey yapabilirsiniz her ne kadar özgür yazılım desteği bakımından GNU/Linux'ta geliştirme yapmak bazı bakımlardan daha elverişli olsa da.
0
anonim
Evet screen gibi de diyebiliriz.

Ama daha cok eski DOS/xenix altinda çalışan muhasebe programlari gibi de diyebiliriz.

Fi tarihinde linux sunucu ile cebelleşirken aklıma gelen birşey.

consoldan eski muhasebe programlari gibi text based pencereler bulundurmasi.

Misal sunucu başında gorevlendirilen adama (admin demiyorum özellikle, zira siz sunucuyu kurup gitmişssiniz, gerisi ile o firmanın bir adamı ilgilenir.) derdinizi anlata kadar "Kardeşim gir şu menüye, kullanıcıları seç, ara yazan yere adini yaz, çıktı mı karşına? Bak orda o kullanici ile alakali bilgiler gelecek karsina (user, pas, tam isim, mail, log, falan filan, fisman. Sonra gir mail yazan yere, orda filtre kismina sunu yaz. gibisinden...)."

Ayrıca bu sayede ileride ruh sağlığımı rahatlatırım diyorum :)
Boşuna dememişler "Nekadar bilirsen bil, anlatacakların karşı tarafın anlayacağı kadardır."

Hazir aklima gelmişken, Microsoft'ta yeni sunucu ailesinden bir ürününde grafik arabirim kullanmayip sadece konsol kullanımı sunacak diye hatırlıyorum. Bu türde 3. parti toollar yazan firmalar için iyi bir piyasa oluşabilir, ben de mi ucundan el atsam napsam :D
0
FZ
Metin / konsol tabanlı webmin gibi bir şey kast ediyorsunuz sanırım ;-)

Microsoft'ta yeni sunucu ailesinden bir ürününde grafik arabirim kullanmayip sadece konsol kullanımı sunacak diye hatırlıyorum.

Hatırladığım kadarı ile Windows Server 2008 "base" kurulumda sadece konsol gibi bir şey sunuyordu ama o adımdan sonra her zamanki GUI bileşenlerini kurmak da basit bir işlem. Yani opsiyonel bir durum söz konusu, zorlayıcı değil.
0
anonim

Metin / konsol tabanlı webmin gibi bir şey kast ediyorsunuz sanırım ;-)


Evet, kesinlikle ondan bahsediyorum. :)

Tabii bu işlemleri konsoldan yapip işkence cekmek istememin asıl nedeni orada kullanacağım dile olan hakimiyetimi arttırmak. (Tabii kimileri o dili kavrama adına o dil için bir derleyici yaziyor, orası ayrı konu:) )
Ayrıca sistemi daha yakından tanıma şansını elde etmek.

Her ne kadar bu işi hağla daha C ile yaparım diyorsam da, Lisp cazip olmaya başladı, ne bileyim, tuhaf duygular yaratıyor üzerimde ;)
0
FZ
Her ne kadar bu işi hağla daha C ile yaparım diyorsam da, Lisp cazip olmaya başladı, ne bileyim, tuhaf duygular yaratıyor üzerimde ;)

#lisp'e, comp.lang.lisp'e ve cs-lisp e-posta listesine de bekleriz o halde.
0
bio
Metin / konsol tabanlı webmin gibi bir şey kast ediyorsunuz sanırım ;-)

IBM AIX icin SMITTY (System Management Information Tool) vardi buna benzer. Ister X-Windows'ta, ister ASCII terminalde calisabiliyordu. Hala da vardir herhalde:

http://en.wikipedia.org/wiki/IBM_AIX_SMIT

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Common Lisp ile Oyun Programlama

FZ

Frank Buss, Common Lisp kullanarak Aqueaduct isimli bir mantık bulmaca oyunu (puzzle) geliştirmiş.

Bir grafik kullanıcı arayüzü de olan oyun MS Windows, GNU/Linux ve Mac OS X ortamlarında (kodda bir değişiklik gerektirmeden) çalışabiliyor. Kaynak kodu meraklısı için öğretici olabilir.

PL/scheme: PostgreSQL için Scheme

FZ

cs-lisp e-posta listesinde Volkan Yazıcı tarafından geliştirilen PL/scheme projesinin duyurusu bugün yapıldı.

Common Lisp Geliştirme Ortamı Kurulumu

FZ

Güncelleme (31 Temmuz 2005): SLIME ile ilgili güzel video adresleri belgenin sonuna eklendi

Şimdiye dek fazlamesai.net sitesinde Lisp ile ilgili bazı belgeler, çeviriler, röportajlar yayınladık*. Yaklaşık 50 yıldır geliştirilen ve hala pek çok yeni dile ilham kaynağı olan Common Lisp ile ilgili çalışmalara başlamak isteyenlerin ilk ihtiyacı olan şey güçlü bir geliştirme ortamı ve sıra bunu anlatmaya geldi!

Bu belgede GNU/Linux sisteminiz üzerine tam teşekküllü, güçlü bir Common Lisp geliştirme ortamı kurmanız ve ilk Common Lisp denemenizi yapıp test etmeniz için gerekenler anlatılacaktır.

Common Lisp'e en iyi destek veren GNU/Linux dağıtımlarından biri olan Debian GNU/Linux esas alınmıştır ancak burada yazılanların hepsini herhangi bir GNU/Linux ya da UNIX uyumlu bir sisteme kurmak mümkündür.

Common Lisp ile Internet Programlamaya Giriş Kılavuzu

FZ

Beklenen an geldi. Common Lisp kullanarak web programlamaya dair ilk makalemizi yayınlıyoruz. Giriş seviyesindeki bu makalede en temel bilgiler aktarılmış ve Lisp heveslilerinin gerekli araçları nasıl kuracakları ve ayarları nasıl yapacakları gösterilmiş, ilk bebek adımlarını atmaları amaçlanmıştır.

Makale, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri Bölümü öğrencilerinden Haldun Bayhantopçu tarafından yazılmış ve Emre "FZ" Sevinç tarafından son düzenlemeleri yapılmıştır. Teknik konular ve teknik üslup konusunda eleştirilerini esirgemeyen Bülent Murtezaoğlu'na teşekkür ederiz.

Afiyet olsun...

Core-Server GNU/Linux Installer

anonim

Hemen herkesin bir miktar güçlük yaşadığı Common Lisp tabanlı web sunucu kurma problemini halledeceğini umdugum yazılımı sizlerle paylaşmak isterim.

http://www.core.gen.tr/projects/core-server-installer-latest.tar.gz*

Hata bildirilerinizi evrim _at_ core.gen.tr adresine gonderebilirsiniz.

*: Gentoo, Debian ve Ubuntu GNU/Linux dağıtımları için test edildi