Stallman ile Röportaj

0
FZ
"Windows XP, İnternet’e bağlandığınız zaman otomatik güncelleme sürecini başlatmak için size sorar. Ve sizin haberiniz bile olmadan “sadece size özel” bir güncelleme yapabilir. Özgür olmayan yazılımın arka kapısı da olabilir. Hindistan’daki bazı programcılar El-Kaide’nin parçası olmakla ve Microsoft kodlarının içine arka kapı koymakla suçlandılar."

"Unesco, özgür yazılımla ilgili iki şey yaptı. Bize para ve veri verdiler. Özgür Yazılım Dizini, özgür yazılımların tamamını kapsamaya yönelik bir proje. Amacımız kullanılabilir olan ve GNU/Linux sistemleri üzerinde çalışan tüm özgür yazılım paketlerini listelemek. Listeye dahil etme şartımız, tamamen özgür bir işletim sistemi üzerinde çalışmaları. Normalde, bitmemiş programları listelemiyoruz. Ancak istisna olarak, GNU paketlerini bitmedilerse bile bu durumu etiketlerinde belirterek listeliyoruz. Bu dizini ihtiyaçlarınıza uygun özgür yazılımı bulmak için kullanabilirsiniz."

"Bence Lisp en güzel ve en güçlü programlama dilidir. Lisp’de Lisp bilmeyenlerin fikir sahibi olmadıkları şeyler var. Programların veri de olabilmeleri örneğin. Basit veri yapılarınız var ve her biri bir işi genel bir şekilde yapıyor. Bunları birleştirerek veri yapıları inşa ediyorsunuz. Standart kısımlar var ve bunları istediğiniz şeyi yapmak için kullanıyorsunuz. Halbuki, 1970’lerden bu yana hakim olan programlama dilleri tasarımı ekolü “kendi veri tipini kendin tanımla” yaklaşımına dayalı ve buna göre her kullanım için özel amaçlı veri yapısı tanımlıyorsunuz. Lisp’de kendi liste yapısı tipinizi tanımlamanıza gerek yoktur. O zaten oradadır."

SOL dergisi sormuş, üstad Richard M. Stallman cevaplamış. Röportajın tamamını bu adreste okuyabilirsiniz.
gnu

Görüşler

0
bm
Hazir RMS lispten bahsetmis, bir iki link vereyim bari:
Beating the Averages (Viaweb'i kurup Yahoo'ya 50 milyona satan adamin yazisi): http://www.paulgraham.com/avg.html

Nedir ne degildir ne vardir bakmak icin wiki: http://www.cliki.net

CS'e giris icin bildigim en iyi kaynak (scheme kullaniyor). Kitap acik, ustelik videolar da var. MIT'den:
http://swiss.csail.mit.edu/classes/6.001/abelson-sussman-lectures/

Benim tavsiyem piyasa zorlamasiyla Java veya .net bilmemne maymunu olmak zorunda bile kalsaniz niye bu insanlar lispi seviyor diye anlamaya calisin. (ESR da ayni seyi soyluyor)
0
FZ
Mükemmel link için teşekkürler! Meşhur Mor Kitabı (SICP - Structure and Interpretation of Computer Programs) uzun zamandır biliyordum ve hatta bir miktar okuyup egzersizleri ile boğuşmuştum (bazıları ağlatıcı seviyede yapısal programlamaya alışmış beyinler için :-P

Ancak bu videoları ilk defa görüyorum, yeme de yanında yat gibi geliyor göze ve kulağa ;-)

Scheme, LISP vb. dillerle uğraşan insanların ve Donal E. Knuth gibi ustaların şöyle bir mantalitesi var ve bunu açık açık belirtmekten çekinmiyorlar: Bilgisayar programları bilgisayarların değil insanların okuyup kolayca anlaşabilmeleri, fikir değiş tokuşunda bulunabilmeleri içindir. Bunun üzerine düşünmekte fayda var. Notasyonun gücü...
0
bm
Yasasin, SICP meraklilari var memlekette! Baska kaynaklar da soyleyeyim:

Eger SICP'yi calisacaksaniz, MIT scheme degil belki Dr. Scheme'i kullanmaniz daha kolay olacaktir. http://www.drscheme.org/

RMS o kadar sevmese de, su anda ciddi kullanim icin lisp dediginiz zaman Common Lisp akla geliyor. Bunun standart spesifikasyonu var:
http://www.lispworks.com/reference/HyperSpec/

Oynamak icin, cliki.net verya alu.org'dan platformunuza uygun bedava lisplerin listesini bulabilirsiniz. Eger Debian uzerindeyseniz ve Emacs kullanabiliyorsaniz, isiniz cok kolay. SBCL ve ilisp paketlerini yukeyin, is bitsin.

RMS'in de dahil oldugu kulturun/laboratuarin su anda kaybolmus olan eserlerinden biri de Lisp makineleri idi. "Bu kadar caba harcanarak yapa yapa yeni bir unix cinsi mi yapildi?" diye aci aci soranlarin bir kismi bu makineleri kullanmis kisilerdir. Nasil miydi? Onun da videolari var:

http://www.cliki.net/Lisp%20Machine%20Videos

0
bm
Cok dogru, bu 'anlasabilme' uzerine Sussman'in da bir filmi var. Asagidaki linkten indirebilirsiniz:

http://www.aduni.org/colloquia/sussman/

0
ysa
mit.edu nun açık kurslarından ders notlarını indirmiştim ancak videoları bulamamıştım. çok teşekkür ederim.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

SCO saçmalıkları bölüm 713 (Nerdeyse bitti :)

sundance

Newsforge'da yeralan habere göre IBM, SCO'ya ait olan kodu GPL altında dağıtmakla suçlandığı 5 milyar dolarlık davada SCO'yu kendi silahıyla vurdu !

IBM'in mahkemeye sunduğu 100 sayfalık iddianamede yasadışı olarak dağıtmakla suçlandığı kodu [Linux 2.4 kernel kodu]SCO'nun 4 Ağustos 2004 itibariyle halen kendisinin de yayınladığını belirtiyor
Günün lafı: Filler tepinirken çimenler ezilir

seul.org

seaquest

Uzaktan eğitim gitgide hayatımızdaki yerini almakta. Uzaktan eğitimde serbest yazılım temelli bilişim teknolojileri kullanıldığı kadar(örnek: dil.metu.edu.tr) yakın eğitimde de bilişim teknolojileri ve serbest yazılım kullanımı gitgide artmakta.(örnek eğitimde linux çalışmaları). Haberdar etmek istediğim çalışma ise: seul.org. Amacı eğitimde kullanılabilecek yazılımların Linux ortamında GPL olarak üretimini, Linux okul masaüstü olarak kullanımının artırılmasını ve karşılaştırma(advocacy) dökümanları hazırlanmasını organize etmek. Aylık haber bültenleri ile dünyadaki uygulamalar hakkında da bilgi veriyorlar. Sektörden olanların takip etmesinde yarar var.

muhasebeci 0.5 hazır

muhasebeci

Uzunca bir süreden beri üzerinde çalıştığımız projemizin 0.5 sürümü nihayet bitmiştir. 0.5 sürümünün bu kadar gecikmesinde projenin baştan sona komple elden geçirilmesi, yeni bölümlerin eklenmesi, daha kolay kullanım olanağı sağlanması gibi sebepler neden olmuştur. Yeni sürüm hazıranırken eski sürümlerdeki pek çok hata giderilmiştir. Sorun yaratan kodlar silinip yeniden yazılmıştır. Stabilite için gerekli görünen herşey yapılmıştır. Daha kolay bir kullanım için fonksiyon tuşları, sağ-click menüleri programın her tarafında rahatlıkla görülebilmektedir. Programımız artık sadece türkçe değildir. Türkçe yanında programı; ingilizce, almanca, rusça ve bulgarca olarak ta kullanmak mümkündür (ingilizce hariç diğer dillerde çevirilmemiş metinler oldukça fazladır).
Programımızın son özelliklerini listeleyecek olursak...

JBuilder da kaynak kodunu açıyor!

fevzinet

Hayırdır inşallah. Borland da JBuilder'ın kaynak kodunu açıyor. Bu kaynak kodun açılması hadisesi son zamanlarda sıklaşmaya mı başladı ne? :)

Kurumsal kullanıcılara sunulacak destekten para kazanmayı hedefliyorlarmış. Güzel güzel. Ne demişler "Software is like sex. Its better when its free." Siz ne düşünüyosunuz?

Kaynak:The Register

Ghost for Linux

LeChuck

Açık kaynak kodu ve özgür yazılım camiası gücünü bir kez daha gösterdi, Yıllardır kendi alanında rakipsiz lider olarak kabul edilen yazılımlardan biri olan Norton Ghost'a çok daha yetenekli, "bedava", açık kaynak kodlu bir rakip geldi. 5 MBlık bir bootable CD ISOsu halinde http://g4linux.tripod.com adresinden indirilebilecek Ghost for Linux geniş donanım desteği (özellikle GBit Ethernetler) ve ağabeyinde olmayan bazı özellikleriyle ön plana çıkıyor (bir ftp sunucuya image alabilmesi ya da bir ftp serverdaki imagedan restore yapabilmesi gibi.)