Skolelinux 1.0 Duyuruldu

0
anonim
MEB'in OkuLinux projesini duyduğumuz şu günlerde, Debian tarafından da desteklenen SkoleLinux 1.0 sürümüne ulaştı. Debian tabanlı dağıtım, 2002'de Norveç Özgür Yazılım Ödülünü de alan dağıtım, hükümet tarafından da destekleniyor.
Kaynak: Slashdot

Görüşler

0
dayioglu
Adini telaffuz ettiginiz projenin MEB ile dogrudan bir ilgisi yok. Maalesef konu Siyami Bey ve ekibinin guzel bir onerisi halinde simdilik... Siyami Bey soz konusu projenin mekanizmalarini, yasal durusunu vs. de aciklamadi. Yani bu bir "ozgur yazilim" projesi midir, kendisinin ve firmasinin bir ticari avantaji soz konusu olacak midir gibi sorularin yanitlarini da sunumunda vermedi. Bu nedenle, projeye kavramsal olarak son derece sicak bakmama ragmen, Okulinux benim icin
    simdilik
herhangi bir sey ifade etmiyor. SkoleLinux'a baktim, bayildim. Darisi bizim basimiza, daha iyisini de yapabilecegimizi dusunuyorum.
0
roktas
İsim benzerliği (OkuLinux) merakımı çekti. Bu dağıtım Skolelinux tabanlı mı acaba? İlgili kişiler (eğer bu satırları okuyorlarsa) bilgi verebilirler mi? Debian Türkçe yerelleştirme grubu [l10n-turkish.alioth.debian.org] adına Skolelinux konusunda pek yakında bir duyuru geçmeyi planlıyordum. Şayet bu arkadaşlar Skolelinux tabanlı bir çalışma içindelerse bizimle de irtibata geçmeleri uygun olur diye düşünüyorum.
Skolelinux kalabalık bir geliştirici ordusuyla halen geliştirilmekte olan yeni nesil Debian kurulum programına (debian-installer, aka `d-i`) öncülük etmiş bir özelleştirilmiş Debian dağıtımıdır. 1.0 sürümünde sözü edilen "ilk aşama kurulumda çok sayıda iyileştirme" değişikliği bu projenin d-i ile yakın alakasını da gösteriyor zaten. Debian kurulum programına gerek Türkçe çeviri desteği, gerekse Türkçe klavye ve yazıtiplerinin uyarlanması konularında Debian Türkçe yerelleştirme grubu önemli katkılarda bulunmuştur. Fakat katkıcı sayısının azlığı şu ana kadar Skolelinux üzerinde yoğunlaşmamızı engelledi. Ben kişisel olarak birilerinin Debian Türkçe yerelleştirme grubunda emek gösteren gönüllü arkadaşlarla hiç bir iletişime girmeden `alın size OkuLinux` demelerini şık bulmam doğrusu. Öte yandan burada eğitim amaçlı sıfırdan bir dağıtım oluşturmak söz konusuysa, Skolelinux varken sıfırdan yeni birşeyler icat etmeyi de konunun aciliyetinden dolayı çok akılcı bulmam. Opera gibi Skolelinux için özel olarak lisanslanmış bazı bileşenleri hariç safkan bir özgür yazılım ürünü olan bu dağıtımın şu aşamaya ulaşması için çok emek sarfedilmiştir.
En azından Uludağ gibi önemsediğim ve başarılı olmasını yürekten arzuladığım yerel projeler olgunlaşıncaya kadar, katkıcı sayısını artırarak bu projenin (Skolelinux) yerelleştirmesini tamamlamamızın kamusal menfaatler açısından önemli olduğunu değerlendiriyorum. Dağıtımın okullarda etkin şekilde kullanılması için gerekli servis/hizmet ağı bu mülahazaların dışındadır ve özgür yazılımda benimsediğim iş modeline uygun olarak bu hususta ortaya çıkacak her türlü özel girişimin de çok gerekli olduğunu kanaatindeyim.
0
sleytr
Konu dışı ama çok merak ettim, Mozilla dururken Opera'nın seçilmesinin nedeni nedir?
0
sleytr
Pardon Mozilla'da varmış. (ekran görüntülerinde sadece Opera'yı görünce yok sandım)
Ama genede mümkün olduğunca GNU/GPL olmaya çalışan Debian geliştiricilerinin desteklediği formatlar bakımından fazlası olup eksiği olmayan Mozilla (+ Galeon ve Konqueror) varken neden birde Opera'yı eklediklerini anlamadım. (ölümüne bir Opera kullanıcısı olmama rağmen ;)
0
abakana
Bu arada MEB M$ ile bir program dahilinde öğrencilerin velilerince takip edilmesi için, bir sisitem hazırlatacakmış.

Tabiiki normal bir durum bir firma bir iş yapıyor, lakin benim anlamadığım €U tüm eğitimi ortak hale getirmeye çalışırken ve nerden baksanız, maksimum 10 yıl içinde sisitem tabandan itibaren değişecekken MEB in bu işe kaynak ayırması ve bir de şu var Türkiye' de internet kullanıcısı oranı daha %10 yani toplam 6 milyon değilken böyle yüklüce masraf getiren ve gelecek 10 yılda devam edip etmeyeceği muğlak olan sistem için böylesine büyük bir kaynak ayırması ne kadar mantıklı?/* Biri bu cümleyi hale yola koyarsa öyle çok sevineceğim ki... ;)*/
0
yuxel
http://www.skolelinux.no/testskoler.php?lang=en
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Lockheed Martin Solaris'ten GNU/Linux'a Geçiyor

Challenger

Slashdot' ta yer alan bu habere ve orada referans verilen bu Neurocrat yazısına göre, dünyanın önde gelen havacılık ve uzay teknolojileri şirketi Lockheed Martin, Solaris kurulu 10.000 adet sistemini Linux' a geçiriyor. Neuracrat' teki yazıda şöyle diyor: "Lockheed' in Linux'a geçişinin arkasında yatan neden maliyet. Şirketin pahalı Sun iş istasyonlarını bırakıp, Linux kurulu Intel tabanlı donanıma sahip sistemlere geçmesi bekleniyor. Görünüşe göre mühendislerin uçak tasarlarken kullandıkları yazılımların güvenilir bir şekilde Linux altında çalıştırılmasında herhangi bir problem yok."

Lockheed Martin'in Solaris'e "kapıyı gösterdiği" bu haberden sonra Sun Microsystems borsada 1.08 puan kaybetmiş.

Not: Bu haber sadece GNU/Linux'un önemli yerlerde güvenilir bir şekilde kullanılabilirliğini göstermektedir. Lockheed Martin'in, dünyanın en psikopat savaş teknolojilerini üreten şirket olmasıyla bir ilgisi yoktur.

Arch Linux Eğitselleri (Tutorial) Geldi Hanıııım!

sami

Arch Linux kullanan veya geçiş yapaya çalışıp da başarılı olamayanlardan biriyseniz bu site tam size göre. Site acemilerden ileri düzey kullanıcalara kadar pek çok kişiye hitap ediyor. İngilizcesi pek çok insanın anlayabileceği kadar sade. Eğitseller içerisinde pacman ile paket kurulumunu, config dosyalarının düzenlenmesini ve komut satırına girilecek komutları gösteren satırlar güzel bir şekilde belirtilmiş.

Sco yine şişti! Bölüm 712

sundance

Linux kaynak kodu üzerinde hak iddia etmeleriyle, tüm zamanların en başarısız Unix şirketinden tüm zamanların en beceriksiz ve kötü niyetli Unix şirketi ünvanına terfi eden Sco bir kez daha şişti!

Ellerindeki iddiaları kanıtlayabilmek için (IBM AIX´in Sco´ya ait olan kodları kullandığını) AIX´in yakın tarihli kaynak koduna ihtiyaçları olduğunu belirten (ve bunu belirtmek için altı ay bekleyen) Sco yetkilileri ellerindeki yegane AIX cdsinin yıllar öncesine dayandığını söylemişler (Allah bilir autorun bile yoktur onda, hatta çiziktir bile :)))

Peki bunların komik olduğunu mu sanıyorsunuz! Haaaayır, asıl komik olan Amerikan yasalarına göre sizin suçladığınız bir kişiden ´Hadi git bana cinayet aletini getir´ şeklinde kendi suçunu ispatlayacak bir kanıt istemeye hakkınız olmadığı. Sco´nun Ally Mc Beal hayranı avukatları IBM´i dava etmenin heyecanına o kadar kapılmışlar ki bunu bile ıskalamışlar.

PostgreSQL Veritabanı Sunucusu Semineri

caglar_onur

Linux Kullanıcıları Derneği, 24 Haziran 2004 Perşembe günü IBM İstanbul Linux Merkezi'nde bir seminer düzenliyor. Seminerde, dünyanın en gelişmiş açık kaynak kodlu veritabanı sunucusu olan PostgreSQL tanıtılacak ve gelişmiş özellikleri anlatılacaktır. Ayrıca, PostgreSQL ile kurumsal çözümlerin nasıl yapılacağı ve PL/pgSQL SQL Yordamsal Dili'nin özelliklerinden de bahsedilecektir.

Şimdi Linux için de var

e2e

DesktopLinux.com'a bugün girdiğimde alt alt geçen iki başlıkta da bu, "Şimdi Linux için de var" ifadesi geçiyordu. Artık Linux üzerinde çalışacak programlar ise Adobe'un Acrobat Reader 7.0'ı ile Nero'nun CD yazma programıydı.

Acrobat 7.0'a, RPM ve .tar.gz formatlarında buradan,
NeroLinux hakkında ayrıntılı bilgiye ise buradan ulaşabilirsiniz.

Editörün Notu: Acaba RMS bu durumu nasıl karşılıyor.