Robotlar Yarışıyor - Ödül: Bir Milyon Dolar

0
malkocoglu
İleri Savunma Araştırma Proje Bürosu DARPA, Internet'ten sonra yapay şöförlerde mi sanayiye kazandıracak? Umarız öyle olur. Şu bir gerçek ki, bir yarışma ve hedef kadar mühendisleri motive eden bir şey olamaz. DARPA'nın koyduğu yeni hedef, 300 millik bir arazinin bir robot araç tarafından kendi başına geçmesini öngörüyor.
Bu amacın ilk seferde başarılacağı beklenmese de, her sene düzenlenecek ve hazır bekleyen 1 milyon dolar muhakkak birilerini kamçılayan bir teşvik olacak.

DARPA'nın bu projesini, Amerikan ordusunun şöförsüz askeri araç atılımını desteklemek için başlattığı biliniyor. Pilotsuz uçaklarda elde edilen başarının, yer araçları için de tekrarlanabilmesi umuluyor.

Yarış, Las Vegas çevresinde şimdilik gizli tutulan bir arazide gerçekleştirilecek.

Newsweek

Büyük Yarışın Sitesi

The Register

Görüşler

0
realist
Daha yeni izledim. Sanırım TRT'deydi. Böyle bir yarıştan ve kimsenin tamamlayamadığından bahsedildi. Görüntüleri de vardı. Üç yüz metre bile ilerleyemeyecek durumdaydılar maalesef. Sanırım bir hata sonucu uzaktan kumanda edilen araçlar olarak aktarıldı. Ama hallerinden yapay zeka denemesi oldukları belliydi. Madem tümseği algılayamadın, bari düz gitmeyi becerseydin :)
Hemen ardından Discovery'nin sonu gelmez tekrarlarından biri denk geldi. Henüz ancak "gerizekalı bir hamamböceğinin beyin loblarından birini kaybetmiş hali" kadar akıllı makineler üretebildiğimizden bahsediliyordu. (Benzetme ekranda görünen bilim adamına veya çevirmene aittir.)

Yeri gelmişken Amerikan ordusunun robotlarla saldırabilecek duruma gelmesi olasılığından delicesine korktuğumu da söyleyeyim
0
malkocoglu
Saldiran robotlar korkunc olur hakikaten...

Bu yarista, dediginiz gibi oldukca cuvalladi. Durum sayfasina (http://www.grandchallenge.org/statusboard/) bakilirsa, en ileri giden 7 mil gidebilmis, o robot ta Kirmizi Takim denen Carnegie Mellon'in Robotics takimindan. Robotlarina 3 milyon harcadiklarini okumustum, isi parasi icin yapmadiklari belli, cunku odul 1 milyon $ :). Prestij daha onemli herhalde, cunku bir kazansalar, yagsin havadan (devletten) arastirma fonlari...
0
malkocoglu
Saldiran robotlar korkunc olur hakikaten...

Bu yarista, dediginiz gibi, robotlarin hepsi cuvalladi. Durum sayfasina (http://www.grandchallenge.org/statusboard/) bakilirsa, en ileri giden 7 mil gidebilmis, o robot ta Kirmizi Takim denen Carnegie Mellon'in Robotics takimindan. Robotlarina 3 milyon harcadiklarini okumustum, isi parasi icin yapmadiklari belli, cunku odul 1 milyon $ :). Prestij daha onemli herhalde, cunku bir kazansalar, yagsin havadan (devletten) arastirma fonlari...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

The Ultimate Reset Button

iozeren

“Ctrl+Alt+Del” kombinasyonu ya da reset tuşunu çok kullanmanız gereken bir işletim sistemi mi kullanıyorsunuz ? Bu ürün tam size göre. The Ultimate Reset Button

Küresel Bilgisayar

tongucyumruk

Masaüstünüzde Slicker kullanmaya başladınız, peki sizce bu o bilim-kurgu filmlerindeki ortamı yakalamak için yeterli mi? PC'lerimiz için 4B tanımı (Big Boring Beige Boxes) geçerli olduğu sürece yeterince çekici olamayacağı kesin. Bu sorunu kısa yoldan bir Yeni iMac alarak halletmeniz mümkün tabiiki. Ancak Biz PC'cileri düşünen uzak doğulu arkadaşlar bu sorunun çözümünü bulmuşlar. (Sayfa Türkçe ya da İngilizce değil, ama resimler var)Arada bir masadan yuvarlanmasını saymazsak bence oldukça hoş bir icat.

PING ve ışık hızı

FZ

1983 yılının aralık ayında gözlerini hayata açan meşhur PING programı ile neler yapılmıyor neler!

Kim derdi ki fizik bölümü öğrencileri bilgisayarlarını ve ağ kablolarını ve de ping yazılımını kullanarak ışığın hızını ölçsünler?

Eğer fizikle ya da bilgisayarla veya her ikisi ile ilgili, meraklı bir şahıssanız yapmanız gereken bu makaleyi okuyup hatmettikten sonra kolları sıvamak ve ışığın hızı konusunda bugüne kadar okuduklarınızın doğru olup olmadığını kendi gözlerinizle test etmek! :) (Böyle eğlenceli yazdığıma bakmayın, söz konusu makale ve çalışma ABD'deki pek çok resmi kurumun desteğini almış bir çalışma)

İlk YZ Hızlandırıcı Çip: Intia Processor

FZ

Grafik hızlandırıcı mikroçipleri barındıran video grafik kartları artık bir PC kullanıcısı için sıradan ürün kategorisinde.

Peki ya oyunlar başta olmak üzere pek çok program için önemli olan yapay zeka (YZ) algoritmalarını hızlandıracak özel bir mikroişlemcinin, YZ kartlarının zamanı gelmedi mi?

AIseek isimli bir şirket dünyanın ilk YZ işlemcisini çıkardığını duyurdu. Intia Processor isimli YZ çipi şu anda oyunlardaki etmenlerin (agent) daha akıllıca ve hızlı hareket edebilmesi için kullanılıyor. Şirketin açıklamasına göre Intia YZ hızlandırıcısı düşük seviyeli YZ işlerini normal bir işlemciye kıyasla 200 kat daha hızlı gerçekleştirebiliyor.

Optik Kamuflaj

anonim

Benim aklıma gelmişti bu denir ya hani hep. İşte, o projelerden biri...
Sitedede (böyle süper projeler yapıp böyle tasarımla sunmak nedir, ne değildir;bilahere tartışalım) belirtildiği gibi, optik kamuflajın arkasında yatan mantık basit: maskelemek istediğiniz nesnenin arka tarafına düşen görüntüyü üzerine düşürmek.
Fikir olarak bu kadar basit bir şeyi, toeride ve pratikte bu denli başarılı gerçeklemek için nasıl bir çalışma yapmak lazım, gerçekten merak ediyorum. Videoları izlemeden geçmeyin:1[915k], 2[1.26m], 3[1.66m].
Tachi Laboratuarlarının diğer muhteşem projelerine de buradan ulaşabilirsiniz. Özellikle senkronize hareketi ilgilendiren RobotPhone çok başarılı.