Robocup 2005 Şampiyonu: Türkiye

0
FZ
Boğaziçi Üniversitesi Bilg. Müh.den Prof. Dr. Cem Say'ın "cogsciforum" e-posta listesine son gönderdiği iletiye göre Osaka, Japonya'da düzenlenen Robocup 2005 robot futbol turnuvasını Prof. Dr. Levent Akın yönetimindeki Cerberus ekibi kazanmış. Diğer takımları da burada görebilirsiniz.

Dr. Akın'ı ve öğrencilerini bu başarıdan ötürü kutluyor robotik ile YZ bilimlerinin ülkemizde ve dünyada gelişmesine daha da büyük katkılarda bulunmalarını diliyoruz.

Görüşler

0
libertarian
Gurur verici bir haber.Futbolda başarı elde edlilecekse böyle edilmesi daha doğru sanırsam.
0
FZ
Bir düşünün bakalım Yapay Zekâ, robotik ve multiagent systems alanındaki gelişmeleri test etmek için neden bu oyun seçilmiş.

0
sleytr
Robotlar tarafından oynaması basketbol gibi diğer birçok takım oyununa göre daha kolay olduğundan olabilir mi? 1 [news.nationalgeographic.com] 2 [www.ri.cmu.edu]
0
FZ
Bence sebep dünyadaki en karmaşık oyunlardan biri olması.
0
FZ
Prof. Dr. Cem Say'dan teknik bir düzeltme geldi, FM camiası ile paylaşalım:

"Duyuru için teşekkürler, yalnız FM'deki 'futbol turnuvasını ... kazanmış' cümlesi tam doğru değil. O ligde iki yarışma var: Biri "soccer competition", yani sonucu karşılıklı maçlarla belirlenen bir yarışma. Bizimkiler (esasen eski modeli kullanan tek takım oldukları için) orada iyi bir sonuç almadılar. Ama bir de "technical challenge" var: Robotların sahada (maç ortamında değil) belirlenen (değişken ışıkta penaltı atmak veya sahada hakemin belirlediği bir dizi noktayı kenar sütünlarına bakmadan dolaşmak gibi) üç değişik görevi yerine getirmeleri isteniyor, bunlardan alınan toplam puana göre sıralama yapılıyor. Bu asıl zor olan kısım, çünkü her sene teknolojik sınırları biraz daha zorlayacak görevler çıkıyor. Bana sorarsan o donanımla bizimkilerin maçların birincileri de dahil herkesi geçip o kategorinin şampiyonu olmaları yer saptama ve görme algoritmaları konusunda ne kadar iyi olduklarını (yani "vücut" değil ama "beyin" bakımından) gösteriyor." - Cem Say
0
ekin
Cerberus ekibinin tüm puanları için :

http://www.tzi.de/4legged/bin/view/Website/Results2005

Bu arada, bulabilirseniz yarışmaların filmleri izlemeye çalışın, hatta ekipten tanıdıklarınız varsa, yarışmaları anlattırmayı unutmayın, gerçekten eğlenceli oluyor.. :-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Pardus Kurumsal 2 Duyuruldu!

anonim

TÜBİTAK UEKAE bünyesinde geliştirilen ulusal işletim sistemi Pardus Kurumsal 2, kurumsal kullanıcıların gereksinimlerini hızla ve düşük geliştirme maliyetleri ile karşılıyor. Farklı büyüklük ve yapıdaki kurumların tüm ihtiyaçlarını karşılayabilen Pardus Kurumsal 2, birçok yenilik ve avantajı da beraberinde getiriyor.

Askerliği Gelenlere Duyurulur...

musshani

Türkiye’nin YÖK tarafından onaylanan ilk sanal üniversitesi bu yıl öğrenci alacak. Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Engin Ataç ve programa destek veren Microsoft Türkiye’nin Genel Müdürü Haluk Maga İstanbul Ceylan Inter Continental Otel’de düzenlenen basın toplantısında Türkiye’nin ilk sanal üniversitesi hakkında bilgi verdiler.

Bilgi Yönetimi’ne programına Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSYS) ile 500 öğrenci alınması planlanıyor. Öğrencilerin 2001-2002 öğretim yılında kayıt yaptırabilmek için Eşit Ağırlıklı ÖSS Puan türünde en az 105 puan almaları gerekecek.

Fikri Takip: eNTERFACE '07: Bilgisayarlarla İnsanca Etkileşim İçin

FZ

Sadece beyin dalgalarınız ile herhangi bir müzik aleti kullanmadan canlı müzik performansı icra edebilir misiniz (mesela)? Lütfen okumaya devam edin...

Hafıza-i beşer nisyan ile malül olabilir ama hafıza-i efem hatırat ve fikri takip ile meşhur olmaya özen gösteren bir site olarak vakti zamanında burada hak ettiği yeri almış "eNTERFACE '07: Bilgisayarlarla İnsanca Etkileşim İçin" haberinin ardından neler olup bittiğini haberin üstünden yaklaşık 1 sene geçtikten sonra yine bu sayfalardan duyurmaktadır. Gelişmeler az sonra!... (bang!)

Yapay Zekâda Hedef Hala Uzakta

ahmetozer

Savaş alanında, yaşlıların bakımında ve uzayın keşfinde… İnsanlığın robotlardan beklentisi saymakla bitmiyor. Ancak yapay zeka alanındaki ağır gelişme, görme, konuşma ve yürüme gibi en basit becerilerin dahi robotlara aktarılması zorlukla ilerliyor.

Örümcek Adam filmi posterleri toplatılıyor!

larweda

3 Mayıs 2002'de vizyona girecek olan "Spider Man:The Movie" filminin sinemalara dağıtılmış posterleri Sony Pictures tarafından toplatılıyor, ayrıca firmanın resmi sitesinde yayında olan film fragmanları ve tanıtımları da yayından kaldırıldı. Sony bunlara gerekçe olarak Dünya Ticaret Merkezi'nin fragmanda ve posterlerde görünüyor olduğunu açıkladı. Fragmanda örümcek adamın Dünya Ticaret Merkezi ikiz kuleleri arasında ağ örmesi var, posterde de örümcek adamın gözünde ikiz kulelerin görüntüsünün yansıması görülüyor. Sony, En kısa zamanda yeni bir poster hazırlanacağını ve Aralık ayına kadar da içinde Dünya Ticaret Merkezi olmayan bir fragman hazırlayacağını açıkladı. 2002'de vizyona girecek filmlerden de ikiz kulelerin görüntülerinin tamamen çıkması bekleniyor.

Bu konular ve "Spider Man:The Movie" hakkında geniş bilgi almak için: www.spidermanhype.com