Redhat 9.0 Geldi

0
GaripFakir

Görüşler

0
Maverick
Red Hat 9`u hemen indirmek isteyenler BitTorrent`ı ( http://slashdot.org/article.pl?sid=03/03/31/1256236&mode=thread ) veya şu FTP server`ı kullanabilirler : ftp://ftp.linuxpowered.com/RHL9
İndirdiğiniz ISO`ların MD5sunmarının ftp adresindekilerle aynı olduğuınu kontrol etmeyi unutmayın.
Bu arada artık RHL için x.x gibi numaralandırma yapılmayacağı için ürünün ismi RHL 9 (9.0 değil)..
0
Maverick
ftp://ftp.jyu.fi/pub/mirrors/ftp.redhat.com/redhat/linux/9/en/iso/i386
0
kaya
bu indirdiğim beta mı?
0
Maverick
Beta değil. md5sumları kontrol et ve başkalarına da dağıtmayı ihmal etme cd`leri ve adresleri..
0
kaya
zaten ewdeki servera koyucam.
bi bitsin.
yawaş da olsa millet indirsin.
0
kaya
md5sum nedir?
0
Maverick
iso yu indirdin ya ilk işin şu olsun:
$md5sum shrike-i386-disc1.iso
sana uzun sayılar verir. o sayıları şunlarla karşılaştır:
400c7fb292c73b793fb722532abd09ad shrike-i386-disc1.iso

6b8ba42f56b397d536826c78c9679c0a shrike-i386-disc2.iso

af38ac4316ba20df2dec5f990913396d shrike-i386-disc3.iso

(ftp://ftp.linuxpowered.com/RHL9/MD5SUMS)

birbirlerini tutması grek aksi halde isolar orjinal değildir (bu arada listenin kendisi de orjinal olmayabilir ama bu durum doğru olsa çabucak tespit edilirdi..)
0
kaya
kafamdaki soruyu ortadan kaldırdığın için çok teşekkürler.
0
FZ
Eğer başka bir soruya yol açtıramadıysam teşekkürü tam olarak hak etmiş saymam kendimi.
0
kaya
yok. başka bir soruya yol açmadın :D
kendine iyi bak.
0
FZ
Bir dosya ile ilgili MD5 değerini öğrenmeni sağlayan şeydir.

Peki MD5 nedir? MD5 : Message Digest 5

Peki Message Digest 5 nedir? Bir tür `hash´ algoritmasıdır. Peki ne yapar? Bir girdi alır ve bir sayı üretir. Bu girdi herhangi bir uzunluktaki bir byte dizisi olabilir. Mesela bu mesajın içeriği olabilir. Ya da 300 MB´lık herhangi bir dosya da olabilir. Sonuç nedir? Daima 32 basamaklı ve onaltılık sistemde (heksadesimal) ifade edilen bir sayıdır. Bu sayıya MD5 denir.

Peki ne işe yarar? Girdideki en ufak bir bit ya da byte değişse dahi bu sayı çok ama çok farklı olur ve bu sayıya bakarak girdinin ne olduğunu tahmin etmenin bilinen, analitik bir yöntemi yoktur.

Yani iki dosyayı MD5 algoritmasından geçirirsem ve sonuçlara bakarsam, bu iki sonucun aynı olduğunu görürsem `haaa, o zaman bu iki dosya aynıdır´ diyebilirim ve hata payım da çok ama çok ama çok ... düşük olur.

Pratikte ise misal Red Hat der ki aha ben bir .iso uzantılı bir dosya koydum şuraya, çek o dosyayı ama işe güce kalkışmadan önce bir md5 koduna bak, benimki ile seninki tutuyor mu, yani orjinal dosya mı? Eğer tutmuyor ise o zaman dikkatli ol çünkü kötü niyetli biri modifiye etmiş olabilir.

Şimdilik diyebileceklerim bu kadar.
0
anonim
Mandrake gibi 586 mimarisi icin optimize edilmis olarak mi geliyor? Indirip cd ye cekinceye kadar bekleyemeyecegim.
0
Maverick
Hayır betaları i386 olarak gelmiş. Kernel image`lar ise seçenekli (i386, i586, i686, ..) olarak geliyor. i386 ile i586 arasında ciddi bir hız farkı olacağını sanmıyorum..
0
anonim
i386 ile i686 arasında eğer doğru optimizasyonlar kullanıldıysa yazılıma göre değişen 6 kata kadar varan bir performans farkı vardır!
0
Maverick
SRPM var o tür yazılımlar için.
0
GaripFakir
Mandrake web sayfasinda kendisinin (ki i586 ya gore derlenmis) i386ya gore olanlarla kiyasta %10-20 avantajlı oldugunu soyluyor
0
murat09
i386 dan kastedilen ayıptır sorması? Hala var mı bunlardan? En son bir ram'ini anahtarlık yapmıştım bir 386nın ama onun üzerinden 5 yıl geçti, üstündeki çipler bile kendiliğinden döküldü :)
0
Maverick
386 kaldığını sanmıyorum ama 486'lar olabilir hala çalışan..
0
redial
586 tabanli islemciler (intelin pentium serisi) farkli komut setleri sunarlar. Bu sayede 386 nin bir kac asamada yapabilecegi isleri bir kerede yapabilirler. bu fark bu yuzden onemlidir. 386 icin derlenmis kodlar sizin pentium islemcinizi cok da efektif kullanamazlar, bu da performans kaybi olarak size geri doner.
0
kaya
alternatif bir yansı.
gönderme hızım yavaş fakat paylaşmak güzel bir duygu.
ftp://ftp.eurow.net/pub/linux/redhat/9.0/
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yeni bir Unix kabuğu, vshnu

sundance

Tamam, Unix dinazorusunuz, komut satırı en güzeli diyorsunuz, fakat yine de arada kimse bakmazken Midnight Commander açıp "oh be ne rahatmış?" dediğiniz de oluyor mu?

Ya da, bash'in vi komut satırını kullandığınızda "işte bu" dediğiniz oluyor mu?

Sizler için de görsel bir kabuk var: Vshnu. Hem de ne kabuk, hem komut satırına hizmet veriyor, hem vi komutlarını alıyor, hem de Perl scriptleri ile makrolar kabul ediyor. Dahası kendisi de bir perl scripti, hatta sıkı durun bir Perl modülü. Bir deneyin derim şahsen...

Düzenli İfadeler ve Kullanım Alanları Semineri

caglar_onur

Linux Kullanıcıları Derneği, 2 Haziran 2004 Çarşamba günü Ankara'da bir seminer düzenliyor. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kırmızı Salon'unun ev sahipliği yapacağı seminerde, karmaşık metin işleme ihtiyaçları için biçilmiş kaftan olan düzenli ifadelerin (ing. regular expressions) ne olduğu, nasıl kullanıldığı, nelerle kullanıldığı gibi sorulara yanıt verilmeye çalışılacaktır. Seminerde bir verinin evirip çevirilerek bambaşka bir biçime sokulması ve başka amaçlarla kullanılması, yoğun verinin içinden sadece ihtiyaç duyulan bilginin alınması, verinin kullanıcı tarafından yanlış biçimde verilmesinin önlenmesi ayrıntılı olarak örneklenecektir. Seminere katılan izleyicilerin düzenli ifade yazma becerilerinin arttırılması ve günlük hayatta düzenli ifadelerden faydalanmaları hedeflenmektedir.

McDonald's da Linux'u Seçti

yuxel

Novell, dünyanın en büyük fast food zinciri McDonalds'ın , Almanya'daki yaklaşık 1.200 şubesinde Suse Linux kullanma kararı aldığını açıkladı.

2.Linux Şenliği: Bin atlı o gün çocuklar gibi şen miydi ?

sundance

Çok yoğun geçen dört günden sonra, dünkü kapanış töreni ile ikinci Linux Şenliği sona erdi. Şenlikte neler oldu, neler olmadı, artıları eksileri nelerdi bir değerlendirelim istedim.

Herşeyden önce, yılın Pengueni, Doruk Fişek başta olmak üzere, organizasyon ekibi, canını dişine takarak her türlü soruna koşuşturarak, sabahın 7-7:30'undan itibaren okula gelip düzenlemeleri yaparak, insanüstü bir çaba gösterdi.

Ve final: Linux için Opera 5

sundance

Linux gittikçe desktopa uyum sağlıyor. Şu anda browser piyasasının en hafif ve en kullanışlı browserı olan Opera 5, son versionunu Linux için de çıkarttı

Netscape`in en son kalesi olan Linux`da, Mozilla ve Opera gün geçtikçe daha da güçleniyor. Linux bir yana ben yaklaşık 3 aydır Windows makinamda da 2 Mb`lık Opera 5 kulanıyorum. Herkese özenle tavsiye edilir.