RadyoODTÜ: Cybercafe

0
postexitus
Yaklaşık 5 haftadır RadyoODTÜ'deki bilişim haberleri programı CyberCafe'yi sunuyorum (daha doğrusu sunmaya çalışıyorum). Program cumartesi günleri 17.00-18.00 arasında 103.1 Mhz frekansında RadyoODTÜ'de yayınlanıyor. Programda elimden geldiğince özgür yazılımdan (özellikle Firefox'tan) bahsetmeye çalışıyorum, ancak sizin de tavsiyelerinize ihtiyacım var.
Program içerisinde tarafsızlıktan ödün vermemeye çalışsam da, özgür yazılımlar hakkında da elimden geldiğince bilgi vermeye çalışıyorum. Son 2 haftadır "haftanın konusu" başlığı altında AB'yi tehdit eden yazılım patentleri ve OpenOffice'ten bahsetmeye çalıştım. Bu hafta da bir problem olmazsa "Blog" kavramından ve uygulamalarından bahsetmeye çalışacağım. Bu şekilde sadece bizler gibi "bilgisayar tutkunlarını" değil de genel olarak bilgisayar kullanıcısı kitleyi ilgilendirecek, bunun yanında da özgür yazılımın tanıtımı açısından yardımcı olacak konulara ihtiyacım var. Sadece konular değil, konuk, röportaj, haber, web sitesi bu tarz şeyler de olabilir. Ya da programda şu şöyle olsa böyle olsa daha iyi olur vs. diyebilirsiniz. Belli bir konu hakkında rahatça konuşacak vb. insanlar tavsiye edebilirsiniz. Programı sadece bir haber programı olmaktan çıkarıp insanların dinleyerek bilinçlenebileceği bir program haline getirmek istiyorum. Bunu sizin de yardımlarınızla çok daha kolay yapabilirim. (Tabi bu arada tarafsızlığımızı korumak durumundayız)

Tavsiyeleriniz benim için çok değerli.
Sevgiyle,
Onur Turgay
cybercafe@radyoodtu.com.tr
onurturgay@isnet.net.tr

Görüşler

0
sametc
bu radyo istanbul'da ceker herhalde :P... ODTU ankaradaya ?:)


ehh tavsiyem nedir biliyormusunuz : ozgur yazılımlarla yapılan ilginc uygulamalar yani mesela monitoru radyo vericisi olarak kullanma gibi turden haberleri yorumları seyircileri pardon dinleyicileri ateşleyebilirsiniz mesela gecen aylarda burda bir haber yayınlandı işlemci sesinden şifre cozmek insanı dumura ugratan bu olaylar hep ozguryazılım uygulamarıyla olur o yuzden ucurucu haberler sunsanız ya da kısaca anlatsanız iyi olur diyorum........ benim fikrim elbette......
0
postexitus
maalesef yayın istanbulda yok(bildiğim kadarıyla) ancak internette www.radyoodtu.com.tr adresinden internet yayınımızı dinleyebilirsiniz.
0
Challenger
Öncelikle böyle bir program hazırladığınız ve Özgür Yazılım konusunda dinleyicilerinizi bilinçlendirme çabanız için sizin kutlamak istiyorum.

İnsanlar genellikle özgür yazılımların tek avantajının maliyet düşüklüğü olduğunu sanıyor. Hatta özgür yazılımı "bedava yazılım" olarak algılıyor. Bu nedenle ben çevremde hep özgür yazılımların maliyet düşüklüğünden ziyade, getirdiği özgürlüklerden bahsediyor, geliştirme modellerinin ne kadar etkin olduğunu ve ne derece güvenli, güvenilir ve kararlı olduklarını anlatıyorum. Tabi bunları karşımızdaki kişilerin teknik bilgisine göre anlatmak gerekiyor. Dinleyicilerinizin çoğunun teknik kullanıcılar olmadığını düşünürsek, özgür yazılımların geliştirme modelinin teknik kısmından ziyade, bu geliştirme modelinin onların bilgisayar kullanımına etkilerini anlatmak gerekiyor.

Genellikle normal bilgisayar kullanıcılarının en çok ilgisini çeken güvenlik konusu oluyor. Özgür yazılımların kaynak kodunun açık olması nedeniyle, yazılımın kendilerini takip eden veya bilgilerini dışarıya sızdıran casus bir yazılım haline asla gelmeyeceğini anlatmak gerek. Özgür yazılımların sahibinin sadece geliştiricisi olmadığını, kullanıcılarının da özgür yazılımın sahibi olduğunu, bu nedenle de bir şirketin asla bir özgür yazılımın sonunu getiremeyeceğini anlatmak gerek. GNU/Linux buna çok güzel bir örnek. Bugün, Microsoft' un en büyük baş ağrısı olan GNU/Linux, eğer özgür yazılım olmasaydı, büyük ihtimalle Microsoft tarafından satın alınabilirdi. Bugün Linus Torvalds, "Linux artık bitti, yapmıyoruz" dese bile birbaşkası projeyi yüklenip Linux değil de başka bir isimle devam edebilir. Böylelikle GNU/Linux kullanıcıları mağdur durumda kalmaz.

Özgür yazılımların maliyet avantajından da bahsedilmeli ama üzerinde çok fazla durmayıp, insanların özgür yazılımı bedava yazılım sanmalarını engellemek gerek. Biliyorsunuz "ucuz etin yahnisi" diye bir lafımız vardır ve hakımız bu lafı çok benimsemiştir.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Google toolbardan öte: Google Puffin

sundance

Pandia.com'da yeralan habere göre Google, kullanıcılarını daha da sadık kılmak için yaptığı Google toolbardan sonra şimdi de masaüstünde çalışacak ve hem harddiskinizi hem de Internet'i aynı anda tarayacak bir uygulama üzerinde çalışıyor.
İlginçtir, Microsoft ise Outlook ile uyumlu olarak çalışabilen Lookout programını ve şirketini satın almış :) Ve dahası bedava olarak downloada açmış. Heveslenenler için hem Outlook hem de .Net 1.1 gerektirdiğini belirtelim .

linux driverları olmayan donanımlar

anonim

geçenlerde sis vga onboard chipset'li anakartıma debian kurdum ama ekran kartımı bir türlü tanıtamıyordum. Sonra anakart üreticisinin sitesine girdim ve sis650 vga chipsetli onboard ekran kartının linux redhat 7.2 ve 7.1 sürümleri için driver'ını buldum ve sitede bundan böyle linux sürücüsü üretilmeyeceği yazıyordu.

sis gibi kesin bir tavırla linux sürücüsü üretmeyeceğini açıklayan bir firmadan bir daha donanım almayı düşünmüyorum ve üniversitemin satın alma bölümüne de söyleyerek bu firmanın donanımını kara listelerine almalarını söyleyeceğim.

aslında hali hazırda böyle bir kara liste var mıdır bilemiyorum ama merak ettim..

biraz araştırmadan sonra http://www.winischhofer.net/linuxsis630.shtml adresinde "SiS VGA chipsets and Linux" diye bir proje buldum. Bu bana Stallman'ın yaşadığı sorunu hatırlattı..
bundan böyle linux desteklemeyen donanım almayalım derim.

Bir Çocuk Dünyayı Nasıl Değiştirdi?

FZ

Melih Yalçıneli'nin bir süre önce Yazılım İhracatı Yahoo! haberleşme grubuna yolladığı e-postayı paylaşmak ve FM camiası ile tartışmak istedim:

Can robotlara karsi buyuk bir ilgi duymaktadir. Can amcasi Mete ve dedesi Hasana yas gununde robot oyuncak almalarini soylemistir ve Can'in oyuncaklari arasinda zaten cok sayida robot vardir. Can gecenlerde tornavidayi alip bu robotlardan birkac tanesinin icini acip kurcalayarak bunlarin nasil calistigini merak ettigini gostermistir. Bu durum Can'in Annesi Zeynep Hanim'in gozunden kacmamistir ve annesi Can'in yaptigi resimlerde de bu ilgiyi uzun zamandir gozlemektedir. Bir gun Can televizyonda robotlarla ilgili bir bilimkurgu film seyreder. Can o gun aksam babasi Murat'a bir robot yapmak istedigini ve ilerde robotlar yapan bir muhendis olmak istedigini soyler.

O'Reilly'den Open Books

sundance

Bilgisayar yayıncılığı alanında önde gelen firmalardan OReilly aynı zamanda Özgür Yazılım dünyasına büyük katkılarda bulunan web siteleri ve düzenlediği organizasyonlarla "toplumdan aldığını topluma geri verme" konusunda en başarılı şirketlerden biri olarak, Open Book Project'i başlattı.

Öncelikle, yeni baskısının yapılması pek karlı gözükmeyen fakat yine de insanların ihtiyaç duyduğu kitaplara erişebilmelerini sağlamak amacıyla başlayan bu proje kapsamında bir çok kitaba web üzerinden özgürce erişilebilecek ki bunlar arasında Learning Debian GNU/Linux ve Free As In Freedom gibi kitaplar da bulunmakta.
Not: Asıl merak ettiğim, sözkonusu kitapların Türkçe'ye çevrilip yayınlanması konusunda da bu kadar Özgür yaklaşırlar mı ;) Eğer olursa Fazlamesai için bu bir proje olabilir

Deliriyorum

redogre