Programlanabilir 3D strateji oyunu!

0
larweda
Geçen gün redogre`yle Starcraft oynarken bi fantazi kurmuştuk, adamlarımızı programlayabilsek de öyle avel avel ortalıkta dolaşmasalar keşke diye. Bir real time strateji oyununda, (bu Dune II`den beri böyle devam ediyor) genelde siz bi dolu adam üretirsiniz, ama adamlar oyunun yapay zeka derecesine göre genelde abuk sabuk hareketler yaparak olayın bütün zevkini bozar, buna alternatifler ise yavaş yava gelicek gibi görünüyor. Colobot http://www.colobot.com/ adlı bir oyun, size adamlarınızı C tarzı bir programlama dili ile programlama şansı veriyor.
C tarzı demem göz korkutmasın, yazım tarzı açısından C`ye benziyor ama gayet basit. Yani adamınıza, turn(90); fire(3); move(30); filan diyebiliyorsunuz, radarınızdan en yakın adamın koordinatlarını alıp savaşçılarınızı o kordinata gönderebiliyorsunuz, olayın suyunu çıkarmak ise tamamen kişisel bir tercih. Oyun aynı zamanda 3D ve bir 3D ekran kartı gerektiriyor. Daha henüz oynanılabilirliği çok yüksek olmasa da yine de strateji oyunlarına yeni bir çeşit yaratmak açısından ilgi çekici, en azından incelemesi zevkli oluyor. Tek dezavantaj ise oyunun 3D hikayesini fazla abartmışlar ve çok fazla donanım istiyor, bana kalırsa sakin sakin 2D bir oyun olsaydı ve önce oyunun mantığı yerine otursaydı daha çok mutlu olurdum. Her durumda ilgilenebilecek herkesin en azından kısaca bi göz atmasını tavsiye ederim: www.colobot.com

İlgili Yazılar

Call To Power 2: Açık Kaynak Kod

mentat

Activision firmasi, Civilization'ın devamı niteliğindeki oyunu "Call to Power 2"nin kaynak kodlarını açtı.

Hemen ilgili linki verelim:
Apolyton Grubu

8 Mb'lik bir dosya şeklinde indirilebiliyormuş (denemedim). Kod derlenemiyor, çünkü içinden başka bir şirkete lisanslı ses kütüphanesi çıkarılmış durumda. Ayrıca Activision kodun tüm dokümantasyonunu da dağıtıma açmadan önce silmiş, açıklamaya göre, dokümantasyonun içinde küfürülü falan sözler olabileceği ve bunun da şirketi ileride zor duruma sokabileceğiymis, ne ayıp...

Quake-II´nin .NET Sürümü Açık Kodlu Olarak Sunuldu

FZ

Vertigo Yazılım, bu ay içinde C dili tabanlı Quake II´nin .NET sürümünü çıkardı. Söz konusu oyun Visual C++ .NET ile yeniden yazıldı. Firma bunu yaparkenki en önemli amacının büyük miktardaki C kodunun C++´a kolayca geçirilebildiğini göstermek olduğunu belirtti. Yazılım bir "managed" .NET uygulaması olarak Microsoft Common Language Runtime (CLR) üzerinde gözle görülür bir performans kaybı olmadan çalışıyor.

Lucas Arts´ın güzel bir adımı

conan

Eğer siz de benim gibi bir Lucas Arts manyağı iseniz, size güzel bir haberim var o zaman :) Lucas Arts, LFNetwork şirketiyle anlaşıp Lucas Arts oyunları ile ilgili dosyaların depolanıp indirilebildiği bir site açtı. Sitenin adı Lucas Files.

Oyun programlamayı öğrenin

binner

Oyun programlamayı öğreten çok güzel bir site : www.gametutorials.com

Sitenin benim en çok hoşuma giden özelliği programlamayı doğrudan kaynak kod üzerinde öğretiyor olması.

Yani en basit koddan başlayarak doğrudan kod üzerinden C, C++, Win32, directX, OpenGL, ağ programlamayı öğrenebilirsiniz..
http://www.gametutorials.com/Tutorials/tutorials.htm

Starcraft Broodwar 1.13

sundance

Efsane strateji oyunu, fazlamesai.net'in 1 numaralı haberi Starcraft, piyasaya çıktığı zamandan bu yana sekiz yıl geçmesine rağmen, hayranlarını yalnız bırakmadı ve 13. patchini çıkarttı!

Gelmiş geçmiş en çok oynanmış strateji oyunlarından biri olması bir yana (Battle.net'de bugüne kadar milyonlarca Starcraft karşılaşması yapılmış), sekiz yıl önce çıkmış bir oyuna hala patch çıkartılması, daha beş-altı yıl önce çıkartılmış birtakım işletim sistemlerine olan desteği çekenlere feyz verir umarız ;)

Not: Ah bir de Blizzard, "Starcraft'ın source kodunu ve oyun grafiklerini gpl ve creative commons ile lisanslıyoruz dese...