Programcılar İçin (UNIX) Türkçe Tuş Takımı TR_ALT

0
oktay
Uzun zamandır arayıp da sonunda mevcut olmadığına karar verdiğim XFree86 4.3 ile uyumlu tr_alt tuş eşlem dosyasını sonunda kendim yapmayı başardım.

Bu tuş takımının özelliği klavyeleri normalde İngilizce QWERTY düzeninde olan (malesef Türkiye'de dahi bu sıkça rastlanan bir düzen) arkadaşlarımızın da Türkçe'ye özgü karakterler olan ü,ı, ö, ş, ğ, ç harlerini kullanabilmelerini sağlamasıdır. Normal İngilizce tuş takımı kullanırken sağ taraftaki ALT tuşu (ALT_GR) ile aynı i tuşuna basmak 'ı' harfini üretmektedir. Aynı şekilde ALT_GR + s, 'ş', ALT_GR + G, "Ğ" harflerini oluşturmaktadır. Bu düzeneğin normalde İngilizce klavye kullanıp da yeri geldiğinde Türkçe de yazması gereken arkadaşlarımız için yararlı olacağını umuyorum.

Gerekli bütün bilgileri ve xkb symbol dosyasının kendisini http://altunergil.org/tr_alt/ adresinden edinebilirsiniz.

Güzel Türkçemizi korumak ve gönül rahatlığıyla "Sıkıldım" yazabilmek adına hepimize hayırlı olsun.

Oktay Altunergil

Görüşler

0
Tarık
Bir tane bile yorum yapılmamış olması çok manidar. Teşekkürler beş sene önceki bu çalışmanız için.
0
Ono
Bu da, 'Debian' icin yapmis oldugun ayni islem: X'de US klavye düzeneğine Türkçe karakterler ekleme
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Looking Glass 3D Live CD'de

sfp

Sun Microsystems'in geliştirdiği "masaüstü kavramında devrim" diye tabir edilen Java tabanlı Looking Glass 3D KNOPPIX tabanlı live cd ile teste sunuldu.

Penguence'nin 3. sayısı çıktı

dfisek

Linux Kullanıcıları Derneği'nin elektronik yayını, penguen yaşam biçimi dergisi Penguence'nin 3. sayısı yayınlandı. Bir teknik bilgisayar dergisi olmanın ötesinde özgür yazılımı, açık kaynak felsefesini ve paylaşımı yaşam biçimi olarak algılayan duruşu ile Penguence önemli bir boşluğu dolduruyor.

UnitedLinux yayınlanmaya hazir!

conan

PCWorld'un soyledigine gore UnitedLinux Beta testlerini tamamlamis ve planlandigi uzere gelecek ay piyasaya surulecekmis. Haber Frankfurt'taki LinuxWorld konferansinda sirket yoneticisi Paula Hunter tarafindan duyurulmus. Hunter, beta versiyonu icin yaklasik 15.000 download yapildigini ve de ilginin cok buyuk oldugunu da belirtmis. Fiyat konusunda ise herhangi bir aciklama yapilmamis. (Ama daha onceki haberlerden 1000$'in (bin dolar!) altinda bir fiyat bicildigini okumustuk) Bilindigi uzere UnitedLinux, RedHat'e rakip olmak uzere SuSE Linux, Caldera International, TurboLinux, ve Conectiva'nin kurdugu bir olusum idi.

HP, GNU/Linux Tabanlı Dizüstü Bilgisayar Piyasaya Sürecek

malkocoglu_2

Hewlett-Packard, SUSE Linux ile yüklenmiş olarak satılacak yeni bir dizüstü bilgisayarı çok yakında piyasalara duyuracak. HP'nin bu tür bir ürünü piyasaya süren ilk bilgisayar şirketi olduğu iddia edildi.

HP unveils Linux-based laptop

Penguence Sayı 5 Çıktı

wetware

İnternet üzerinde yayınlanan Penguence'nin 5. sayısı çıktı.

penguence.linux.org.tr adresinden indirebilirsiniz.

Şenliğin 3. günü, 13 Mayıs Cumartesi, 11:30-12:30 arasında C Salonunda toplanıyoruz. Dergimize dair fikri olan, eleştirileri olan, çalışmak isteyen, gönüllü olan , gönülsüz olan, sadece kimler varmış diye merak eden, ilk defa duyan, kısaca tüm penguenleri bekleriz...