PostgreSQL 7.3 duyuruldu

0
madness
PostgreSQL Global Development Group, nesne-ilişkisel (object-relational) Veritabanı Yönetim Sistemi (ORDBMS) olan PostgreSQL’ in 7.3 sürümünü duyurdu.

Dünyanın en gelişmiş açık kaynak kodlu veritabanı yönetim sistemi olan PostgreSQL, firmalara ve devlet kurumlarına günümüzde kullanımda olan ve çok gereksinim duyulan uygulamalar için çözümler sunar ve her yıl milyonlarca doların kurumların kasasında kalmasını sağlar.

Aşağıda, PostgreSQL kullanıcılarından bazılarını bu teknoloji hakkında söylediklerini bulabilirsiniz:
“PostgreSQL, çok hızlı büyüyen işimizi mükemmel bir biçimde ölçeklendirmiştir. PostgreSQL’ i diğer tüm veritabanlarına karşı öneriyoruz.”
-- Trust Commerce , California

“PostgreSQL, sales.org’ a diğer ticari veritabanlarının sunduklarına göre, yaratma aşamasında 70,000 dolar, çalıştırma ve bakım sırasında da %70 daha az ödeme imkanı sağladı.”
--sales.org Inc., Toronto

“PostgreSQL bütün standart SQL yapılarını sunar. Yönetim için (göreceli olarak) kolay, hızlı , büyük bir API’ si var ve ODBC’ yi destekliyor. Niye başkasını seçesiniz ki?”
-- Mohawk Software, Massachusetts

Dünya çapındaki PostgreSQL topluluğu, birçok yenilik, düzenleme ve gelişmeyi içeren, 500’ ün üzerinde geliştiricinin desteklediği, 50 ülkeden gönüllü kişilerin denediği 7.3 sürümünü heyecanla karşılamıştır.

PostgreSQL Global Development üyesi olan Neil Conway’ in belirttiği üzere, “PostgreSQL 7.3, SQL ’92 şemaları, hazır ifadeler (prepared statements) ve kayıt kümeleri döndüren stored procedures’ ları destekler. Ayrıca, PostgreSQL’ in “güvenli” bir şekilde, kolonları silme gibi ince gelişmelerini desekleyen bir bağımlılık takip etme sistemi (dependency tracking) getirilmiştir.

PostgreSQL 7.3 sürümündeki gelişmeler ve yeniliklerden bazıları şunlardır:

Şemalar (Schemas)
PostgreSQL ORDBMS’ leri hem enterprise seviyedeki veritabanı yönetimini hem de güvenliğini kullanıcı alanlarının (namespace) kullanımı yoluyla geliştiren SQL ’92 şema spesifikasyonlarını desteklemek için birleştirir.

Tablo Fonksiyonları
PostgreSQL 7.3 sürümü, veritabanı fonksiyonlarında satır ve sütunların sonuç kümeleri (result set) döndürme işlemlerini oldukça basitleştirmiştir. Böylece, PostgreSQL’ de stored procedure kullanımı kolaylaştırılmış ve geliştirilmiştir. Ayrıca, bu yolla Oracle uygulamalarınızı PostgreSQL’ e kolayca aktarabilirsiniz.

Güvenlik
Kullanıcılardan gelen istekler doğrultusunda, PostgreSQL’ e veritabanı yöneticisinin güvenlik açısından granüler kontrolünü arttıran şemalar, fonksiyonlar ile diğer izin ve ayarlar eklenmiştir.

PostgreSQL 7.3 sürümünün içerdiği diğer yenilikler:

-- Karmaşık veritabanları için bağımlılık takibi (dependency tracking)
-- Ortak gereksinimler ve en yüksek seviyede başarım için hazır sorgular
-- Gelişmiş günlük (logging) seçenekleri
-- Uluslararası bir çok karakter setindeki verileri destekler
(UNICODE, EUC_JP, EUC_CN, EUC_KR, JOHAB, EUC_TW, ISO8859-1, KOI8, WIN1256, v.b….)
-- PostgreSQL’ i ORDBMS’ ler arasında lider duruma getirebilmek için yapılmış onlarca başarım geliştirilmesi

Bu sürümün kaynak kodlarına aşağıdaki adresten erişebilirsiniz:

http://advocacy.PostgreSQL.org/download

PostgreSQL hakkında daha fazla bilgi için, Türkçe dahil 9 dile çevrilmiş olan PostgreSQL Tanıtım ve Pazarlama Sitesi’ni ziyaret edebilirsiniz:

http://advocacy.PostgreSQL.org

PostgreSQL 7.3 sürümündeki değişikliklerin tam listesi, dağıtımla birlikte gelen HISTORY dosyasında ya da webde aşağıdaki adreste bulunabilir:

http://advocacy.PostgreSQL.org/changes/73/

PostgreSQL hakkında:

Açık kaynak kodlu yazılımlarla ilgilenen kişiler arasında olan ve dünyanın en cömert ve açık beyinlerinin katkılarıyla geliştirilen PostgreSQL, dünyanın en gelişmiş açık kaynak kodlu veritabanı yönetim sistemidir. Çok uzun zamandan beri desteklenen transactionlar, stored procedurelar, triggerlar, alt sorgular (subquery) gibi enterprise seviyedeki özellikleriyle, PostgreSQL, günümüzdeki tüm işlere, isteklere yanıt vermektedir.

BASF, Red Hat, Afilias Limited (.org ve .info alan adlarının teknik altyapısını destekleyen firma), Cisco, Chrysler ve 3Com gibi şirketler, PostgreSQL’ in çok güçlü başarımına ve geliştirilme işlemlerine güvenmektedirler.

PostgreSQL, ticari ve ticari olmayan kullanımlar için BSD lisansı altındadır.

PostgreSQL hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak ve yazılımı indirmek için, lütfen aşağıdaki adresi ziyaret ediniz:

http://advocacy.PostgreSQL.org

Görüşler

0
FZ
Debian GNU/Linux 3.0 ile birlikte default veritabanı olarak PostgreSQL'in gelmesi de tesadüf değil herhalde. Adamların bir bildiği var yani ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

EeePC Türkiye'de!

butch

Asus web sitesinde yapılan bu duyuruya göre EeePC 24 Mayıs tarihinden itibaren satışta olacak. Yapılan duyuruda yer almamasına rağmen EeePC 900 (20G 8,9") modeli de bazı online satış mağazalarında önsiparişle satışta görünüyor.

FreeBSD 4.6 Çıktı!

anonim

FreeBSD 4.6 sürümü duyuruldu. Konu ile ilgililere bu başlık zaten yeterli. Bunun dışında FreeBSD nedir, ne değildir gibi sorularınız için internet sayfasına bakabilirsiniz.
Ayrıntılı bilgi için www.freebsd.org ve freshmeat.net'deki ilgili başlık'a bakabilirsiniz.

Ünlü Türk Bilgisayar Bilimcileri ve Mühendisleri

coskung

İstanbul Bilgi Üniversitesi Matematik Bölümü, ünlü matematikçi Cahit Arf adına bir matematik yarışması düzenliyor. Yarışmanın adını görünce aklıma şu soru geldi:

Acaba matematikte Cahit Arf, fizikte Feza Gürsey gibi kendi alanında dünyaca tanınmış bilgisayar mühendisimiz veya bilgisayar bilimcimiz var mı?

Yepyeni Bir Kayıt Ortamından En Güncel MP3ler

FZ

İnsan düşünmeden edemiyor acaba bunların telif hakkı nedir diye. Herhalde bitmiştir ve kopyalamakta sorun yoktur. Yaklaşık 100 yıllık MP3 parçalarından bahsediyoruz tabii ki, hani şu silindir üstüne kaydedilmiş olanlardan.

http://cylinders.library.ucsb.edu/ adresinden 1905, 1912, 1902, vs. yıllarındaki müzik kayıtlarını, konuşmalarını dinlemeniz, zamanda yolculuk yapmanız mümkün. Bunları dinlerken belki de Edison'un oradan bir yerden size göz kırptığını hissedebilirsiniz...

Türkçe Gentoo Topluluğu Buluşuyor

gentoo

Türkiyedeki Gentoo topluluğunun artık buluşma noktası Gentoo Linux Wiki. Gentoo Linux Wiki bundan sonra Türkçe.

http://tr.gentoo-wiki.com

Amacımız Gentoo topluluğunun Gentoo ile ilgili ipuçlarını, eğitselleri ve genel olarak Linux'la ilgili diğer şeyleri paylaşabileceği bir ortam oluşturmak. Teknik sorunlarımızı hallettik. Ancak içerik yönünden çok eksikliklerimiz var. Bu yüzden eğitselleri Türkçeye çevirebilecek yeni Gentoo penguenlerine ihtiyacımız var. Eğer isterseniz siz kendiniz de Gentoo ile ilgili eğitseller hazırlayabilirsiniz.