Müjde İkinci Nesil Alan Adı Türkiye'de!

0
bm
Tam bize gore bir düzen üstelik. Bol bol otoriteymiş gibi davranan kuruluş isimlerinden 'ikinci jenerasyon', 'geleceğin bilmemnesi' 'yani açılımlar'dan filan bahsediliyor. İcinde TBD de var. Olmayan ne? Teknik detay, özellikle hakiki root-server'ların önune root-server'mış gibi yapan makinelerin konmasının gelişmeymiş gibi anlatıldığını belli edecek teknik detay. Haa bu arada yeni açılımların arasında 10$'ın altında olan ilk kayıt masrafının 1000$'a çıkması da var. Bu yeni nesil root serverlardan biri Ankara'da olacakmış. Senelerce arada sırada ortadan kaybolan .tr domaini ve gitti mi 15 gün gelmeyebilen bağlantisiyla ünlu Ankara'dan. Ama zaten nutukla iş görürmüş gibi yapma geleneneği ikonla inanılırlık sağlama geleneği ile birbirini tamamladığı için şaşmamak lazım. Herneyse, siz benim dediğime bakmayın. Gayet tabii TBD en doğrusunu bilir, ben müjde vermiş olayım diğer dediklerim şaka olsun, böyle kimsenin aklına gelemeyecek harika bir alternatif kök sisteminin memlektimize gelmesinden memnun olun. 50-100 sayfa DNS belgesini kimseye okutamadığımız memlekete çene gücüyle çag atlatmak ilk defa olmuyor, son defa da olmayacak ama kutlayalım yine de. Bakın Hurriyet gazetesi nasıl bu haberi müjdeliyor (e-kolay da bu en bir son teknolojiyi kullanacakmış bu arada) http://www.hurriyetim.com.tr

TBD damgası inandırıcı olduysa burada okumayı kesebilirsiniz. Ya da:
Meraklılar gidip işbirliği yapılan http://www.unidt.com ve http://www.public-root.com/'a bakabilirler. Özellikle http://inaic.com/index.php?p=tld-registrars sayfasında UNIDT'nin anlatıldığı yerdeki dil kullanınımı ibret alınacak guzellikte: çok kıvrak, adeta dans ediyor. Sonra DNS RFC'lerini okuyabilirler. En sonunda da inatla yokmuş gibi yapılan ICANN sitesinden http://www.icann.org/stockholm/unique-root-draft.htm yazısına. Bence zamanında çok laf ettiğimiz alterNIC'çiler bunlardan çok daha iyiydiler, çünkü teknik açıdan dürüst davranıyorlardı -- kendi rootları için bunlara "upgrade" edin demiyorlardi en azından.

Herneyse, Ankara'daki yeni jenerasyon root'a e-kolay, superonline, meteksan, tbd ve hurriyet'i kelime olarak sordum. Bilmiyor. Böyyük otorite INAIC'i biliyor:

p4:~/temp/medley/2003> dig inaic @195.214.191.125

; > DiG 9.2.4 > inaic @195.214.191.125
;; global options: printcmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER

Gelen ibret abidesi sayfaya bakmanizi tavsiye ederim: http://57.67.193.187/

Haydi hemen makinenizi 'upgrade' edin. Bakın ne diyor: "If your Internet Provider does not support the public Internet yet, please click here to enable your PC to see the whole Internet."

Görüşler

0
bm
Bunu gecerken farketmemisim. turk.internet.com [turk.internet.com] hic olmazsa haberin son kisminda:

Bu yeni alan adları, Domain Adları konusunda yetkili kurum olan ICANN ve birlikte çalıştığı ISOC, IETF, IAB gibi internet kurumlarını bypass etmeye yonelik bir projenin uzantısında ortaya çıktı. ICANN'dan top level domain alma konusunda memnun kalmayan bir grup, projeyi yürütüyor.

diyerek 'yeni otorite' 'ikinci nesil' filan diye pazarlanmasina tamamen alet olmamis.

Ben ICANN taraftari filan degilim ama bu duzeni degitireceksek bile sitelerinde yedikleri haltin mahiyetini saklayan insanlarla calisarak degistirmek olacak is degil.
0
FZ
Bir bu bölünme eksikti, şimdi tamama erdik.

fork, fork, fork...
0
bm
Bu ilk defa denenmiyor. Hadi telekomu kandirdilar diyelim. Aaa, yeni nesil internet diyerek makinenizdeki BIND'a bunlarin root serverlarini koyacak misiniz? Hangi isi bilen adam ustelik TR gibi bir yerde kendi dns serverini calistirmiyor? Peki siz yaptiniz, bin dolari da verdiniz adresiniz fz@guk oldu, sizden bu maili kim kabul edecek?

Burada yenilik bu kadar insanin bunu yutmus olmasi. Hmm, pardon kim yutmus TBD ve bir kisim gazeteciden baska?

0
FZ
Detaylı incelemedim ancak anlayabildiğim kadarı ile önerilen çözüm mevcut durumdan daha öte bir kolaylık sağlamıyor gibi (bilakis problem çıkaracak gibi) görünüyor.

Buna kim neden seviniyor, belki de asıl bunu anlamaya çalışmakta fayda var.
0
bm
Onu birakin, atalet, buyuk burokrasi gibi bir suru problemi olmasina ragmen uzerinde efektif olarak uzlasma olan ve kusurlari bilinen bir sistemle aramiza tamamen pazarlama doldurusuyla ayar bozdurmak uzerine kurulmus bir ek sistem sokuyor. Mesela bu public-root sistemi 'biz otoriteyiz' seklinde kivirtacagina "biz ICANN'a karsi bir gurubuz, bizim root serverlari kullanin ICANN'in kontrolu kaybolsun" dese 'hmm, evet bunu evvelce de dusunduk ve deneyen cikti[1] (hatta ben MS bu tip birsey yapar diye korkmustum bir ara)' deyip gecerdik. Ama 'upgrade' 'yeni nesil' bilmemne olacak is degil. Burada bunu yuttururlar millete belki cunku DNS pek anlasilmiyor, ama uc bes geri memleketen oteye gitmez. Gitmesin de zaten, bunlarin tarzi iyi/kotu hic olmazsa cahil kandirmaya dayanmayan IANA/IETF/ICANN vs. tarzindan cok cok daha kotu. Zaten kimse de itibar etmemis gozukuyor, Google'da hep ayni gurubun siteleri birbirine linkli, haberde bahsettigim kivrak dil ile birbirlerine otorite yakistiriyorlar. (Mesela Debian'la gelen BIND'in icinden cikan db.root'a bunlarin girdigini dusunebiliyor musunuz? Yahut herhangi bir makul ISP'nin DNS sunucularinin db.root'unu degistirecegini?)

Not: Icinde TBD oldugu icin ne olur ne olmaz diye yakisan sifatlari kullanmiyorum, siz dusunun neyin yakistigi.

[1] AlterNIC hikayesini google'dan bakin. OpenNIC'e de bakin: http://www.opennic.unrated.net/

0
mow
ya ben şöyle bi bakıyım kim nası sorumluymuş diye, kendimce ilginç olabilcek şeylere rastladım;

http://public-root.com/l-root.htm buraya bakınca sorumlu arkadaş "bahadır calep", daha sonra ilgili ilk google sayfasında ;
http://listweb.bilkent.edu.tr/inet-adm/03/0408.html
ve http://sourceforge.net/mailarchive/forum.php?thread_id=3762532&forum_id=7774

ilginç dimi, o bahadır bu bahadırmı dersek bence %99 evet :)



0
bm
Valla o 'copyright' yazisini degistirme isi biraz gorgu meselesi. Zamaninda kimse bu yanlistir kepazeliktir demediyse insanlar bunu yapabiliyorlar. 90larin ortasinda bir ara bir danismanlik isinden dolayi benim de birkac tane cin gibi genc Turk muhendis ile calismam gerekmisti, onlar da aynisini yaparlardi. Hatta birisi MRTG'in altina kendi ismini yazmisti. Bir iki defa izah edince, yapmamaya basladilar (benden korktuklari icin de olabilir ama zannetmiyorum). Benden evvel hocalari isleseydi bunu onlara, belki yapmayacaklardi. Bunlarin kotu niyetle yapilan isler olmasi sart degil, nereden ogrenecek bu insanlar bunlari? Dil bilsek de oldukca kapali ve biraz da kapali olmaya tesvik edilen bir toplumuz. Otorite pozisyonunda olan yerliler de zaten bunlari dusunmuyorlar pek. Bu arkadas da kimse, iste denk dusup yabanciyla temas ettigi zaman 'bu yaptigin fenadir' lafini isitmis.

Bu sene Tubitak yarismasina katilan bir liseli gurupla temasim oldu. Raporlarinda internetten cekilme resimler kullandiklarini farkettim. Ben ozellikle ellemedim bakalim hocalari veya juri 'bu resimleri nereden buldugunuzu yazin' diyecekler mi diye. Demediler tabii. Simdi burada gunah kimin? Yarin bu cocuklar bu tur baska isler yapsalar ahlaklari hakkinda bir cikarimda bulunabilir miyiz?

Konuyla alakasi yok pek, ama Turkiye'de buyumus/okumus insanlar icin bazen olculerimizi biraz degistirmemiz gerekebiliyor demek istedim. Ikinci kere yaptigini gorsek o zaman belki baska cikarimlarda bulunmamiz makul olur.
0
ttk
İlginç bir durum, bu habere bakmak için girdiğimde Google reklamlarında bir kaç defa "Dns poisoning" sonucu görüntülendi.
AlterNIC için arama yapıp da Wikipedia'da AlterNIC'in kurucusu olan vatandaşın akibetini görünce ikinci nesil alan adlarının ne anlama gelebileceğini sanırım biraz anladım.
Bankalar yakında e-mail'ler için olduğu gibi dns sunucular için de uyarı yayınlamak zorunda kalmasın ?
Umarım memleketin dns'lerine yerleşmezler diyorum başka bir şey diyemiyorum.
0
bm
Umarım memleketin dns'lerine yerleşmezler diyorum başka bir şey diyemiyorum.

Bahsedilen oyuncularin listesine bakinca bu nasil olmayacak bilemiyorum. Sonra biliyorsunuz en son teknolijiye 'upgrade' etmek bu, geri kalmak olmaz.

Herneyse bunu cok kolay kontrol edebilirsiniz kendi ISPniz icin. DNS sunucusuna kullandigi kok sonuculari sorun. Mesela

dig ns . @dns-sunucusunun-ismi-veya-IPsi

diye. (ben ttnet ve meteksan'da bir iki sunucuya baktim, normal kokleri kullaniyorlar).
0
abakana
AlterNIC ile benzeri bir olay olacağını sanmıyorum, zira bu işe giriştilerse güven vermeleri lazım.
ICANN ve diğerleri olarak bakmak yerine olaya ICANN' ın kontrolü tarafından bakmakda gerekli gibi...
Mesela bu amaçla kurulmuş ORSN gibi bir kaç alternatifte var.
0
abakana
Bana hep ilginç gelmiştir bu işlerin kontrolü...

Şimdi kim yetkili, kim yetkisiz tartışmaları mı başlayacak?
bu arada Meteksan bir form koymuş kayıt için...
0
SilWeX
Cehaletimden ötürü bağışlayın beni ama kafama takılan bazı soruların cevaplarını değilim :

1- Bu yapılanın, arkadaşlar arası ağda bir dns server kurup diğer makinelerdede dns sunucu olarak o makinenin ipsini vermekten ve ilgili makinede ahmet.tr gibisinden bir isim tanımlamaktan ne farkı var ? (kayıtlar için 1000$ verip, tekel oluşturma çabası hariç)

2- Büyük ihtimalle X ülkesindeki Y isp'si çeşitli kaygılarla unidt v.s. tarafından belirtilen dns sunucusunu tanımayacaktır , o zaman ne olacak ?

3- Peki ben bu kuruluşlara güvenmiyorsam ne olacak ?

4- Haydi bizde FazmaMesai-Root.org diye bir adres alıp kafamıza göre isim dağıtalım, milletede dns olarak x.y.z.q 'yu grin diyelim, bunu yaparkende karşı çıktığımız sistemin sağladığı alan adını kullanalım ne dersiniz ?
0
bm
1. Temelde bir farki yok. Yalniz tekel isi DNS icin her zaman gecerli. Bir 'kok' (mesela .com'un sonunda olan ama konmayan . ile gosterdigimiz) olmak zorunda. Her '.'nin solunda kalar yerler icin ayri bir tekel olabiliyor, ve onu o noktadaki tekel belirliyor diyebiliriz. Onun icin alternatif sistemler bir sekilde kok olmak zorundalar. Su anki kokler uzerinde mutabakat var (onlar ICANN'in otoritesi altinda). DNS ile ilgili belgelerin okunmasini tavsiye ediyorum.

2. Zaten taniyan yok. Hikmeti kendinden meknul bunlarin. Sitelere baktiginizda (diger bazi alternaif olma cabasi gosteren ama bunu duzgun anlatanlarin aksine) 'yeni nesil, 'upgrade' vs. ifadeler goruyorsunuz. Bunlarin sarlatanlik alameti olarak algilanmasi lazim. Ben sarlatanlik olmadigini gosteren birsey gormedim.

3. Zaten guvenmeyin, guvene gerek yok. Belgeler ortada, DNS'in nasil calistigi biliniyor, bakmanin yolu var. FMci kimsenin laf salatasini yutacak hali yok. Olmamali.

4. Bunu lutfen bir TBD uyesine soyleyin. (senaryoda unuttugunuz kisim, bunu pazarlarken yapilanin farkli birsey oldugunu soylemek, 'yeni nesil' filan gibi laflar etmek.).

Not: Haberdeki usluptan anlasilmiyor olabilir diye soyledi birisi bana, ben kesinlikle yapilan ise taraftar filan degilim. Bayramlik agzimi acamadigim icin biraz mustehzi bir uslup denemeye calistim o kadar.
0
bm
Baska bir sebepten arama yaparken su gozume carpti. Buyurun . Konu eksik kalmasin diye ekleyeyim dedim.
0
bm
Sonra ne mi olmus? Bilmiyorum, ama 'ikinci nesil' alan adi kullanmadigimiz gore...

Benim anladigim o sene 221 tane satilmis. Bayagi tartisma cikmis. Detaylarin bir kismi surada buldum. Bu iste one cikan kurum da hala itibarini muhafaza ediyor herhalde.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

BlackBerry'ye yasak

tongucyumruk

Önceden belirteyim, ne RIM'e ne de BlackBerry adlı cihazlara hiç sempati beslemem. Şimdi devam edelim...

Konumuz RIM (Research In Motion) adlı şirket tarafından üretilen BlackBerry cep telefonları ve onların mesajlaşma sistemi. Bu mesajlaşma sistemi RIM'in İngiltere ve Kanada'da bulunan sunucuları üzerinden diğer kullanıcılar ile iletişim kurmanızı sağlıyor. Bildiğimiz SMS'in aksine bu mesajlar sunucu ile telefon arasında tamamen şifrelenmiş bir biçimde iletiliyor. Bu sayede iki BlackBerry kullanıcısı arasındaki mesaj iletişimini dinlemek imkansız oluyor. Tabii bizim BTK başkanı Acarer durur mu, hemen yapıştırmış cevabı: Mevzuata uyacaklar, yoksa erişim engeli yolda

Devlet ÇEAŞ'ın şifresini çözemedi

sundance

HaberTürk'de yeralan habere göre, el koyulan ÇEAŞ'ın abone bilgilerinin tutulduğu AS400 sistemi bilinmeyen kişilerce sabote edilmiş ve sisteme şifre konulmuş :))) Sözkonusu şifre çözülemediğinden şu anda abone bilgilelerine ve kayıtlara ulaşılamıyormuş.

Yazık...

VikiSözlük 100,000 Maddeyi Geçti!

bm

9 Ocak 2007 tarihinde VikiSözlük 105,000 maddeye ulaştı. Bu yazının gönderildiği dakikalarda 107,455 maddeli bir açık sözlüğümüz var. Dünyada İngilizce, Fransızca, Vietnamca ve Çince'den sonra 5. sırada Türkçe VikiSözlük var. VikiSözlük, FMcilerin katkılarını da bekliyor demek için yolluyorum bunu, daha tumturaklı bir yazı yazmak da editörlere kalsın.

Evet bizim başımız kel!

sundance

DistroWatch ana sayfasında gördüğüm bir haberi aynen çevirerek aktarıyorum.

Guadalinex (ispanyolca) Debian GNU/Linux altyapısı üzerine İspanya´ya bağlı Andolucia hükümeti tarafından geliştirilen bir GNU/Linux dağıtımı. Nihai versiyonu yayınlandığında Andolucia hükümeti 100,000 CD´i okullara ve toplum kuruluşlarına dağıtmayı hedeflemekte. Yerel dergi ve gazetelerle dağıtılacak olan cdlerin önümüzdeki birbuçuk yıl içinde iki milyon kullanıcıya hitap etmesi planlanıyor. Guadalinex 1.0´ın beşinci yayına aday sürümü 5 Şubat tarihinde downloada açıldı. guadalinex-1.0rc5.iso aynı zamanda boot edilebilir bir live CD:

Ne diyordum, ha evet başımız diyorum kel...

Bugün Wikipedia için ne yaptın?

FZ

Siz bu satırları okurken, Trabzon'un Beşikdüzü ilçesi dünyanın en büyük sanal kütüphanesine 100 bin yeni Türkçe madde katmak için çalışıyor olacak! Beşikdüzü Kaymakamı Eyüp Sabri Kartal, ayda 2.5 milyon kişi tarafından ziyaret edilen 'www.wikipedia.org'a 100 bin yeni Türkçe madde için ikinci bir kampanya başlattı. Buna göre yıl boyu ilçedeki her öğrenci 10, her öğretmen ise 100 Türkçe madde hazırlayarak gönderecek.

Kaynak: Doruk üzerinden Radikal