Midnight Commander v4.6

0
m1a2
Emektar dost Midnight Commander`dan (MC) sonunda yeni haberler gelmeye başladı. Miguel Icaza`nın GNOME`a kayması ve şu Mono işiyle kendisini fazlaca meşgul etmesinden sonra gelişmesi önemli ölçüde duran MC çok uzun süre v4.55`de asılı kalmıştı. Tam ümidi kesmişken başını Pavel Roskin`in çektiği yeni bir geliştirici grubu olayı ele aldı ve üst üste yapılan release`lerle v4.6 ufukta gözüktü. En son mc-4.6pre3 geçen hafta duyurulduktan sonra final sürümün büyük bir aksilik olmazsa bu ay sonuna yetişmesi bekleniyor.
MC özellikle VFS (sanal dosya sitemi) kodunda çok sayıda güvenlik kusurlarına sahip bir programdır. v4.6 öncelikle bu güvenlik kusurlarının (çoğu buffer overflow) önemli bir bölümünü kapattığı iddiasında. Peki v4.6`da yeni neler var? Öyle `vay be!` dedirtecek yeni özellik yok. Fakat MC gibi kullanımı detaylar düzeyinde pratik olmak zorunda olan bir program için bu detaylarda güzel yenilik ve düzeltmeler var. Deneyerek gözlediğim ve beğendiğim bu yenilik/düzeltmeleri özetleyeyim:
  • Sonunda VFS içindeki dosyaları adam gibi edit edebiliyorsunuz. (Yani bir tar.gz/deb/zip vb. bir paketteki dosyayı istediğiniz gibi düzenleyebiliyorsunuz.) Benim bugüne kadar kullandığım MC`lerde çok şikayetçi olduğum bir sorundu bu.
  • Alt-O (veya benim alıştığım şekliyle Esc-O) karşı paneli bulunduğunuz dizine geçiriyor. v4.55 ve önceki sürümlerde bu tuş bulunduğunuz dizinin bir üstü şeklindeydi.
  • Çok sayıda dosya içeren dizinler çok daha hızlı şekilde görüntüleniyor.
  • Ncurses desteği geliştirilmiş. Geçici çözümleri olmakla beraber`screen` altında MC siyah beyaz çalışırdı, şimdi böyle bir sorun yok meselâ.
Bunlar gözlediğim değişiklikler. Bunların dışında benim ilgi alanım içinde olmamakla beraber anket sonuçlarına baktığımda gördüğüm `mcedit` popülasyonuna hitaben bir kaç değişiklik daha haber edeyim. `mcedit`e sözcük tamamlama (word completion) özelliği eklenmiş. Ayrıca çalıştığınız dosyada kursör konumunu saklayabiliyorsunuz. PHP, Tcl, SQL için yeni syntax dosyaları da eklenmiş.

Programın Debian paketi mevcut. Üstelik Debian desteği native. Yani dilerseniz ayrıca bir `deb` aramadan sadece upstream tarball`ı indirip açtıktan sonra `dpkg-buildpackage` ile debian paketini doğrudan üretebilirsiniz. Henüz resmileşmeyen kapta-getir satırını vereyim yine de :)

deb http://people.debian.org/~alpha/mc/ ./

(Bu arada Debian kullanıcılarının MC`de `cd #apt` ve `cd #dpkg` komutlarını denemelerini öneririm.)

İlgili Yazılar

SPAM savaşları - SPAM tarama

cayfer

Kendi gözlemlerimize ve çeşitli kaynaklara göre e-posta trafiğinin yarısından fazlasını SPAM mesajlar oluşturuyor. Buna katlanmak gittikçe zorlaşıyor. SPAM ile savaşta çok çeşitli yöntemler kullanılıyor. İşte size bir yöntem daha...

İşletim Sistemleri Videoları

DemensMagnet

Birçok dağıtımın ve arada Vista'nın da videolarının bulunduğu http://osvids.com herkesin yer imlerinde bulunması gereken bir site. Bu yazı yazılırken SUSE Linux Enterprise Desktop 10 video arşivine eklenmişti.

EnderUNIX'in Yeni Projesi: Scanhill MSN Dinleyici

anonim

EnderUNIX'in 16. projesi olan Scanhill yayımlandı. Scanhill yazılımı, şimdilik MSN Messenger protokolunu dinleyip mesajları yakalayıp istenildiğinde standart çıktıya yani ekrana ya da MySQL veritabanına aktarılabilmektedir.

Detaylı bilgi için: http://www.enderunix.org/scanhill

Açık Kaynak ve Para Kazanmak

arsenelupin

Kısaca öykümü anlatmak ve benim durumumdaki birçok kişinin de fikrini alarak sonuçlar çıkartmak isterim:

Kendi özgürlüğüm adına, bağımsız programcı ("freelancer" da diyorlar) olarak çalışıyorum ve müşterilerimin çok büyük bir çoğunluğu yurt dışından. Yine de, ekmeğimi kazanabilmek için, genellikle kod tamiratı ağırlıklı ve sıkıcı işler yapıyorum. Bir süredir yalnızca GNU/Linux kullanıyorum.

NATURAL & ADABAS Kullanım Klavuzu

rasimsen

NATURAL/ADABAS çok eski bir teknoloji olmasına rağmen ingilizce dahi kaynak bulma sıkıntısı olan bir ikili. Bu yüzden ihtiyacım/ihtiyacımız için NATURAL/ADABAS Kullanım Klavuzu adı altında Türkçe içerikli bir Wiki oluşturmaya karar verdim..

Ayrıca bu ultra hızlı dil+db ikilisini performans sorunu olanlarda mutlaka incelemeli (ultra-high performance with transaction speeds of over 300,000 transactions per second).
Bir diğer özelliği de programcı olmayanlar bile rahatça bu dili öğrenebilir ve uygulama geliştirebilirler..

Sitemiz: http://adabas.rasimsen.com