Lux Render: Özgür, Fiziksel Tabanlı Render Sistemi

0
Tarık
Windows ortamında üç boyutlu grafik işiyle iştigal edenlerin GNU/Linux dağıtımlarını tercih 'edememelerinin' birinci nedeni çoğu zaman, yüksek gerçekçilikte görsel çıktı sağlayabilen ve piyasayla yarışabilecek kalitede render sistemlerinin mevcut olmamasıdır.

Fakat durum artık eskisi gibi değil ve ortalık kızışacak gibi. Zira işte tam bu noktada Lux Render dediğimiz alet devreye giriyor ve Maxwell Render gibi paralı akranlarıyla boy ölçüşebilecek kalitede, ışığın fizikteki kurallarını benzetimleyerek çalışıyor ve gerçekten işe yarıyor gibi görünüyor. Hem de bedava. Hem de açık kaynak kodlu.
Bunun ötesinde platform gözetmeden GNU/Linux, MS Windows ve MacOS için paketlenmiş ve çeşitli üç boyutlu yazılımlarla çalışabiliyor. Nerelerde nasıl kullanabileceğinize buradan bakabilirsiniz.

Lux Render Galerisi

Görüşler

0
ZZombie
Linux'taki 3D örneklerin artması son derece sevindirici bir durum.

ilavetten Blender için kullanilan YafRay'ı da tavsiye ederim. Son derece gerçekçi ışık hesaplaması yapiyor.

Günden güne gelişen kaynaklar ile de Linux bir adım öne taşınmaya devam edecek :)
0
Tarık
PovRay, SunFlow ve gerçek zamanlı çizim araçları. Lux' un farkı sanırım ışığı gerçekten benzetimlemeye çalışması.
0
ZZombie
En sonunda bir tane açık kaynak eğitimi sitesi açtıracaklar adama. :)

Bu tür şeylerin yaygınlaşması lazım.
Lakin asıl alanım değil de hobi alanım olması sebebi ile anca temel bilgileri (hadi biraz daha zorladık diyelim biraz daha ileri gider belki) verebilirim.

Benim gibi 2-3 kişi de olsa o zaman gerçekten harika olur aslında.

Fakat ne yazık ki verilen emeğe saygı yerine, üretmeyen insanların eleştirileri ile boğuşmak ayrı bir sıkıntı.

Yine de bir gün, elbet bir gün :)
0
Tarık
Eğitim sitesi kurmak kesinlikle zaman kaybı (en azından Türkiye için). Kimseden bu iş için hoşgörü, katkı, iyi dilekler ve motivasyon beklemezseniz belki olabilir. Aksi halde dediğiniz gibi gereksiz ve yapıcı olmayan eleştiriler, suistimaller ve kavrayış bozuklukları adamı çileden çıkarır. He çok üye sahibi olurda reklamdan gelir elde edeyim derseniz orası ayrı. Ama ruh halinize güzellik getirmez aksine sıkıntı olur.
0
ZZombie
Tamamı ile sıkıntı olur konusundaki söyleminize katılıyorum. Ne yazık ki önceden de bu türde pek hoşnut olmayan tecrübelerimiz oldu.

Yaptığım her işin eleştirilmesini, ama bilinçli bir şekilde olumlu ve yapıcı eleştiri yapılmasını isterim.
Biris çıkıp ta "bak şu kısmı şu şekilde yaparsanız daha kolay yaparsınız" tarzı eleştiride bulunsun canımı yesin.
Ama onun yerine "o sistem ilk okulda kaldı, çokdaha profesyönelini şu yapiyor" denilmesi tercih ediliyor. Ama daha iyisini bilen arkadaşalr da zahmet edip göstermiyor bizlere.
0
3lobyte
Her yazar olayları kendi dünyasından değerlendirir, kendi dünyasından haberleri verir yada birşeyler anlatır bu nedenle Gazetelerde bir sürü yazar bulunur farklı görüşleri temsil edebilmek için, bu site içerisinde de durum aynı verdiğiniz haber yada paylaşımla alakası olmayan tenkitlerle canınız sıkılabilir.

eğitim sitesinde ise durum aynı olacaktır ancak bu tip açık kaynaklı yazılımların eğitimini türkçe bulmak gerçekten zor malesef bir çok site var şu çıktı şöyle güzel böyle güzel ama kullanmaya gelince çözene kadar anan ağlıyor ingilizcen yoksa zaten tam anlamı ile telef oluyor insan
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Olmazsa olmaz (Windows)

butch

Windows altında çalışmaya alışmış bir insansınız. Ama gereğinden fazla yer kaplayan ve işlevi olan (süslü) programları sevmiyorsunuz. Sizi daha çok programların hızı ve işlevi ilgilendiriyor. Ben böyle biriyim ve bir süredir bana bunları sağlayacak, mümkünse tek dosyadan oluşan, freeware(bedava)programların peşindeyim. Kendimce birşeyler toparladım ve bunu sizlerle paylaşmak istedim. Aşağıda listelenen programları şiddetle tavsiye ediyorum...

Zemberek Web Hizmeti

FZ

Zemberek Türkçe NLP projesi artık web tabanlı olarak da hizmet veriyor.

Zemberek e-postasındaki son e-postalardan birine göre Zemberek işlevselliğine artık http://pisi.uludag.org.tr:8080/zemberek_web/ adresinden erişmek mümkün. Yazılanlara göre "işin aslı tüm proje sadece zemberek.jar, bir tane sınıf ve iki jsp dosyasından oluşuyor" (bu son cümleyi o sayfadaki Ascii->Tr işlevselliği ile halletim! ;)

Zemberek ve Uludağ ekibine teşekkür eder, söz konusu sayfanın en kısa sürede daha da işlevsel hale gelmesini temenni ederiz.

Pavuk???

m1a2

Hemen söyleyelim, bu `Pavuk` ne oluyor? Pavuk özellikle son haliyle `wget`e ciddi bir rakip oluyor... Malum, `wget` Linux`taki temel araçlardan birisidir. Bendeniz de lynx, wget vb. kod tabanı iyice oturmuş, mature programları değiştirme taraftarı değilimdir. Alışkanlıklar bu tip temel araçların değiştirilmesine de çoğunlukla engeldir. 1-2 yıl önce ismini duyduğum fakat `wget`e duyduğum saygıdan ötürü incelemeye kalkışmadığım :)`pavuk`u bir süredir deniyorum. Pek te memnun kaldım. Siz de bir deneyin isterseniz. Nereden mi? İşte şuradan.

GCC 4.0 geliyor, RC1 yayınlandı

Soulblighter

C, C++, Objective-C, Fortran, Java ve ADA dillerinde yazılmış programları 15'in üzerinde farklı bilgisayar mimarisi için derlememize imkan veren GCC (GNU Compiler Collection) 4.0 RC1 yayınlandı. Değişiklikleri buradan okuyabilir, buradan da GCC 4.0 RC1'i indirebilirsiniz.

GNU/Linux sistemlerin en önemli, kritik ve olmazsa olmaz bileşenlerinden biri olan GCC derleyici süitinin yeni sürümü ile birlikte bu derleyici ile derlenen Firefox, OpenOffice.org, Linux çekirdeği gibi pek çok yazılımın kalitesinde ve performansında artış bekleniyor.

Sistem yöneticileri için Açık Kodlu Hesap Yöneticisi

hakankucuk

Sistem yöneticilerinin çoğunun problemidir; yüzlerce kullanıcıya ait kullanıcı adlarını yada şifrelerini bir yerlerde depolamak. Ve bu depodan istenildiği anda istenilen hesaba ait kaydı bulmak. Hatta tüm şirketin (şubeler dahil) kullandığı server, router, switch, network yazıcı vb. cihazların şifrelerini kayıt altına almak. Bu program tüm bu problemlere çözüm olabiliyor.