Linux Yerelleştirme

0
butch
Yerelleştirme konusunda yaptığımız bir konuşma sonrasında, Görkem Çetin bu konuda ciddi bir desteğe ihtiyaç olduğunu söyledi bana. Onun bu konudaki görüşleri şöyle:
"Şu anda Linux’un önünü, hem Türkiye’de, hem de dünyada tıkayan en önemli kriterlerden birisi yerelleştirme. Yerelleştirme/uluslararasılaştırma iki maddede özetlenebilir.

1. Çekirdek işletim sisteminin verdiği destek (harf sıralama, mesajların ana dilde gelmesi vb)
2. İşletim sistemi üzerindeki yazılımların verdiği destek (menu ve yardım metinlerinin ana dilde gelmesi, klavye eşlem dosyalarının kullanılan dile uygun hazırlanmış olması vb)

Kullandığınız sistemde her iki madde için de destek varsa, bu durumda o işletim sisteminde bir i18n/l10n (yerelleştirme/uluslararasılaştırma) uyumluluğundan söz edebiliriz.

Linux’un UTF8 altyapısına geçmesiyle birlikte Türkçe için gerekli i18n/l10n desteği de neredeyse tamamlanmıştır. Şu anki durumda, bir kaç yama ile gayet rahatlıkla tam Türkçe bir masaüstüne sahip olmak mümkündür.

Yaklaşık 5 yıldır, pek çok bağımsız ve gönüllü grup bireyleri tarafından Türkçe desteğinin çeşitli boyutlarda Linux’a kazandırılması gündemde idi. gnu-u12a, kde-i18n-tr, gnome-turk, mozilla, openoffice-turkce listelerine üye yaklaşık 15-20 kişi bu amaçla çalışmaktaydı. Bu sayede onlarca GNU yazılımını, KDE ve GNOME masaüstü ortamlarını eksik de olsa Türkçe kullanabiliyoruz.

Ancak yapılanları yeterli görmek mümkün değil. Malesef yapılan çalışmanın ağırlığı, gördüğüm kadarıyla, 3-4 kişinin omuzlarına dengesiz bir şekilde binmiş durumda. Bu durumu daha planlı, programlı, homojen/dağıtık bir şekilde sürdürmek şart. Örneğin, yukarıda bahsettiğim üç farklı alanda İsviçre, Polonya ve Fransa dünyada başı çeken üç ülkeyi oluşturuyorlar. Bu sayede Linux kullanımı ve yaygınlığı da azami ölçüde artmış durumda.

Türkiye’de Linux’u geliştirmek istiyorsak, hepimizin evimizin önündeki çöpü temizlemesi gereklidir. Günde 20 dakika bile ayırabilsek, sonucun ne kadar mükemmel ve muazzam olacağını kestiremiyorum bile.

Birlikte ne yapabiliriz ? Bu amaç doğrultusunda, özellikle teknik terimlere aşina, okuduğu İngilizceyi anlayabilen, dilini ustalıkla kullanabilen, temiz ve titiz çalışan, Türkçe bir işletim sistemine giden yolda sorumluluk alabilecek, planlı arkadaşlara ihtiyacımız var. Boran’la yaptığımız konuşmada, Fazlamesai.Net’te pek çok değerli arkadaşın bu alanda çalışabileceğini düşündük. Hep birlikte özverili bir şekilde çalışırsak, sonuçta varacağımız nokta ile ilkokula giden kardeşimizi, kuzenimizi, evdeki annemizi, babamızı, ya da sokaktaki herhangi bir kişiyi Linux kullanan bireyler haline getirebiliriz.

Bunun için, lütfen daha fazla neler yapabilirizi birlikte tartışalım. Yukarıdaki kıstaslara uyabilecek olanları da i18n/l10n listelerine üye olmaya çağırıyoruz.

Görkem Çetin"

Görüşler

0
anonim
adi gecen liste nerede ?
0
anonim
KDE listesi için:
http://mail.kde.org/mailman/listinfo/kde-i18n-tr

GNOME listesi için:
http://mail.gnome.org/mailman/listinfo/gnome-turk

GNU-TR listesi için:
http://gnu-tr.sourceforge.net/
0
urxalit
liste.linux.org.tr sayfasından LKD bünyesindeki posta listelerine erişebilirsiniz.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

CompTIA ve LPI İşbirliği

LPI-Turkey

Dünya bilgi teknolojisinin bağımsız sertifika sağlayıcısı CompTIA ve dünyanın lider Linux Sertifikasyon Organizasyonu, Linux Professional Institute (LPI), giriş seviyesi (LPIC-1) Linux sertifika programını standartlaştırmak amacıyla yaptıkları işbirliğini duyurdular.

Şimdi Linux için de var

e2e

DesktopLinux.com'a bugün girdiğimde alt alt geçen iki başlıkta da bu, "Şimdi Linux için de var" ifadesi geçiyordu. Artık Linux üzerinde çalışacak programlar ise Adobe'un Acrobat Reader 7.0'ı ile Nero'nun CD yazma programıydı.

Acrobat 7.0'a, RPM ve .tar.gz formatlarında buradan,
NeroLinux hakkında ayrıntılı bilgiye ise buradan ulaşabilirsiniz.

Editörün Notu: Acaba RMS bu durumu nasıl karşılıyor.

Linux`da KYLIX ile Görsel ve Hızlı Programlama

FZ

Bilgi işlem camiasındaki öncü şirket Borland'ı tanımayan, bilmeyen yoktur herhalde programcılar arasında.

Görülen o ki Borland firması gene bir öncü olarak Linux yazılım geliştirme dünyasında nicedir eksikliği çekilen (Java araçlarını saymazsak) Görsel Hızlı Program Geliştirme (VRAD - Visual Rapid Application Development) aracı olan Kylix'i piyasaya sürdü. Bir nevi Delphi for Linux olan bu aracın Linux yazılım dünyasını nasıl etkileyeceğini göreceğiz bir süre sonra.

HP Linux Sistemleri Satışına Başladı

anonim

Linux kullanıcıları Dell'in Linux sistemlerini satmayı bırakmasından çok üzülmüştü.Bu seferki iyi haber.HP önceden Red Hat 7.1 yüklenmiş Intel tabanlı sistemlerin satışına başladı.Bu sistemler firmanın sadece iş yerlerine satılan PC modellerinde bulunuyor.Ev kullanıcıları için üretilen modeller WinXP ile satılmaya devam edilecek. www.hp.com/products1/linux/

Sakarya Üniversitesi Linux Seminerleri

mambo

Linux Kullanıcıları Derneği (LKD), üniversitelerde düzenlediği bağımsız konferanslar çerçevesinde 18.10.2003 Sakarya Üniversitesi’nde Linux seminerleri düzenliyor. Ayrıntılı bilgi için buraya