İşaretler

0
m1a2
Bu sene ilginç bir Ramazan ayı geçiriyoruz. Çözülen şifreler, gizli kalmış kehanetler, 2006`da Newyork açıklarına ulaşması beklenen göktaşı vesaire. Shyamalan`ın yazdığı ve yönettiği Signs`a böyle bir atmosferde gitmeniz halinde aldığınız tadda farklı oluyor tabii. Benzer bir tadı almak isteyenlere önerim odur ki filme gitmeden önce ısınma hareketleri babında Ceviz Kabuğunu seyredin. Neyse... Zekeriya Beyaz yorum girerse şimdi yanarız. Film`e dönelim.
Bir film hakkında FM`de bir iki çift laf edeceksem şu üç şart gerekiyor: (1) Film çok güzeldir. (2) Filmin akıllara ziyanlığı beni çok duygulandırmıştır ve ağlamak için FM`den başka bir platform da yoktur. (İtiraf ediyorum ki `Ateş Krallığı`ndan sonra metanetimi korudum ve hiç bir şey yazmadım) (3) O film Yıldız Savaşlarıdır. Evet... Birinci gruba giren `İşaretler` hakkında niçin hâlâ bir arkadaş çıkıpta birşeyler yazmadı merak etmekteyim doğrusu. Hmmm... Yoksa nefesler Yüzüklerin Efendisine mi saklanıyor ;)

Film çarpıcı bir sahneyle değil ama çarpıcı bir müzikle başlıyor ve küçük şoklar yaşayacağınız gerilimli sahnelerle bitiyor. Aynı yönetmen tarafından çekilen `Altıncı His`de karşılaştığınız sürprizleri bu filmde de bulacaksınız. Dayak yememek için başlangıç ve bitiş arasına fazla giremiyorum :) 32 kısım tekmili birden: UFO`lar, mucizeler, rüyalar, sezgiler, inanç-inançsızlık... Bütün bu unsurları ortak bir terimde toplayan parapsikoloji gibi bir saha olsa da pratikte uzaylıların girdiği bir alana mucize ve inancın sokulması enderdir. (Carl Sagan`ın `Mesaj`ını belirtmeden geçemeyeğim) Filmin anafikrini zihni karışık bir pederi canlandıran ve bunu da çok çok iyi yapan- Mel Gibson`ın kardeşiyle yaptığı bir konuşmada bulacaksınız. `Rastlantı mı, Mucize mi?` başlığı atılabilecek bu diyalogları dikkatli takip edin.

Shyamalan Holywood etiketli yapımlara Hint kültürünün tadını katabilen bir yönetmen. Hazret, adetten olduğu üzere filmin birkaç yerinde de rol almış. (Oyunculuğu çok kötü ve bu yüzden doğru bir kararla profilden poz vermiş.) Filmin her karesi zekice planlanmış. Fakat zekice yazılan şiir -IMO- şiir olmaktan çıkacağı gibi fizik-metafizik sınırındaki konulara zekayı fazla katarsanız konuştuğunuz şey felsefe olmaktan çıkar. Dolayısıyla `filmin felsefi anlamı` türünde bir anlatıma girmek yakışık almaz. Amerika başkanını uçan dairelere saldırtma zevzekliğine girmeden sınırlı bir bütçeyle `Rastlantı -Mucize` ikilemi hakkında zekice tasarlanmış -fakat bir o kadar da doğal- bir film görmek istiyorsanız, buyrun seyredin. Herkese hayırlı bayramlar...

Görüşler

0
Challenger
Selamlar;
Bir tartışma konusu oluşturmak istemiyorum ama yine de yazmadan edemeyeceğim. Filmi izlemedim ama kardeşim izlemiş ve az çok anlattı. Film öncelikli olarak bilimsel gerçekliklere uymayan bir film. Mesela, yıldızlar arası yolculuklar yapabilecek kadar yüksek teknolojiye ve bunu fiziksel zorluklarına katlanabilecek bir bedene sahip bu zeki yaratıklar nasıl olur da sudan zarar görürler?
m1a2 kardeş Carl Sagan' ın Mesaj adlı romanından bahsetmiş (gerçi onun sinemaya uyarlanmış halinden). Ben de Carl Sagan' ın Karanlık Bir Dünyada Bilimin Mum Işığı adlı kitabından bahsedeyim. O kitabı okuyanlar herhalde filme ne açıdan bakacağımı bilirler. Bir de filmin gazetelerdeki reklamlarında GERÇEKLERİ GÖRMENİN TAM ZAMANI yazıyor. Hangi gerçekleri? O tahıllara aslında tahta ya da demir bir silindir ile düzlenerek şekil verildiği gerçekği mi yoksa uzaylıların dünyaya gelip bize çaktırmadan üzerimizde bilimsel deneyler yaptığı safsatası mı?

Neyse ben tartışma konusu oluşturmak istemem. Sadece fikir beyan etmek istedim.

Saygılar, Sevgiler.
0
FZ
Carl Sagan'ın Mesaj (Contact) isimli romanı harika bir bilimkurgu romanıdır. Maalesef film uyarlaması aynı derinlikte değildir (Jodie Foster'a taparım o ayrı). Filmin bir sahnesinde Jodie Foster kızgın bir şekilde der ki : 'Ben size düşüncemi söyledim o ise sizin duymak istediğinizi söyledi!'. Bu ne büyük ironidir ki filmin sonu da Carl Sagan'ın uygun gördüğü finali değil 'insanların görmek istediği' finali yansıtmaktadır.
0
Challenger
Zaten filmlerde ya da medya gerçeklerin saptırılması insanların görmek istedikleri adına yapılıyor. Neyse, Carl Sagan insanlara bilimin ışığında gerçekleri göstermek amacıyla çok çalışmıştı.Hatta lösemi bile onu engelleyememişti.

Saygılar, Sevgiler.
0
anonim
gercekten mesaj filmi çok kötü bir uyarlamadır. filmin mesaj(lar)ı arada heba olmuştur. film es geçilerek direkt kitap okunmalıdır.

oeylem
0
felix
Bilim kurgu eserleri ele alırken şunu kabul etmek gerekir ki bilim-kurgu bilimsel olmak zorunda değildir. Bilim-kurgu var olmayan bir dünyadır ve geleceği ya da fiziksel gerçeği temsil etmez; ancak kendi gerçekleriyle tutarlıdır. Belki suda eriyen uzaylı bize garip gelebilir ama bunu bir postula olarak kabul etmeliyiz ki postulalar sorgulanmaz, su içen bir uzaylı görmediğimiz sürece bu noktadan getireceğimiz eleştiri kendi subjektif beğenimizden öteye geçemez.
0
tongucyumruk
Filme gitmemdeki tek sebep konuştuğum herkesin ya filmi çok beğenmiş ya da nefret etmiş olmasıydı... Herhalde filme bir ben ılımlı yaklaştım. Sadece filmde beğendiğim ve güldüğüm iki noktayı belirtmeden geçemeyeceğim...

Beğendim:
Film uzaylı istilasını anlatmasına rağmen Amerikan başkanı süper bir insandır icabında uçar gider dünyayı kurtarır, işte biz başkanı böyle seçeriz gibi salakça bir yaklaşım yerine kendinin ve çocuklarının hayatını kurtarmaya çalışan basit bir adamın gözünden olayların anlatılmış olması kesinlikle güzeldi.

Güldüm:
Uzaylılar oldukça salak olmalı. Tabiiki her canlının çeşitli zayıf noktaları olabilir. Onlar sudan ölür, insanlar radyasyondan vs... Ancak hangi aklı başında canlı suya karşı aşırı hassas olduğu halde gidip %75'i sulardan oluşan ve hemen hemen her yerine gökten su inen bir gezegeni istila etmeye kalkar? İnsanların güneşin çekirdeğine yerleşmeye çalışması gibi birşey bu.

Bunun dışında filmin anlatımı pek te hoşuma gitmedi açıkçası... Sürekli olarak doğrudan mesajı verip konuyu kesmeye yönelikti gibi geldi.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Olması gerektiği gibi: Matrix Reloded (Recut)

sundance

Herkesin p2p dosya paylaşımına haydutluk ya da beleşçilik gözüyle baktığı günümüzde bu alanın gerçekten yaratıcı işler için kullanıldığına nadir de olsa şahit oluyoruz.

Philtre isminde bir Fileheaven.org üyesi, Matrix 2 Reloaded'ın genel akışını yeteri kadar anlaşılabilir bulmadığından, yeniden editleyip, bazı gereksiz uzun bulduğu sahneleri çıkartıp, yerlerine Enter The Matrix oyunundan bazı cutsceneler ekleyerek (ETM için yaklaşık 40 dakikalık ekstra çekim yapılmış, sadece oyunda görebileceğiniz) bir Matrix Reloaded Recut oluşturmuş .

Benim kişisel görüşüme göre Reloaded'dan çok çok daha iyi bir synopsis ortaya çıkmış ve film kesinlikle çok daha anlaşılabilir olmuş. İşte olması gerektiği gibi p2p ;)

antiTRUST

FZ

ABD enteresan bir ülke! Microsoft'un Open Source, Free Software, vs. tarzında oluşumları anti-Amerikan olarak nitelemesinden birkaç ay geçti geçmedi bu sefer çok farklı bir bakış açısını yakalamış filmle karşı karşıyayız.
antiTRUST (!) adlı filmin afişindeki güzel çocuklara, seksi kızlara bakıp da bu filmi sıradan bir Hollywood gençlik ve macera filmi olduğunu düşünenler ve bu sebeple bu filme gitmeyenler çok şey kaçırıyorlar.
Bir kere filmin esas adamlarından biri, ABD Adalet Bakanlığı ile tekelleşme konusunda başı belada olan bir şirketin (!) süper zeki sahibini canlandıran ve etkileyici bir performans sergileyen Tim Robins üstadımız.
Diğer rollerde ise "açık kaynak kodlu" yazılım hareketini destekleyen ve bu konuda tereddütlü olan bazı genç yazılımcılar (!) var.
Ülkemizde geçen hafta vizyona girmiş bu önemli filmi bilgisayarla ilgili ya da ilgisiz herkese tavsiye ederim. Bazı önemli tercüme (altyazı) hatalarını dert etmezseniz filmden büyük bir keyif alacaksınız.

Tolkien: 2000 el yazması sayfa daha !

sundance

GeekNews`da yeralan bu habere göre, Tolkien`ın yaklaşık 2000 sayfalık bir yeni eseri bulunmuş.

Ünlü klasik Beowulf`un, Tolkien tarafından yapılmış bu cevirisi, Amerikalı bir araştırmacı tarafından Oxford`da bir tesadüf eseri bulunmuş. Bu tesadüfün 2003 yılının en ses getirecek edebi olaylarından biri olduğu şimdiden söyleniyor.

Yeni X-Files

yuxel

8-9 sene önce başlayan, odamızı posterleriyle süleyen X-Files tutkumuz 1998'de beyaz perdede süslenmişti. Dizi oyuncularından David Duchovny nam-ı diğer Fox Mulder, bir röpörtajında 7 sene önce(1998) çekilen "The X-Files"'ın devamının yolda olduğunu belirtiyor.

Star Wars II: Attack of the Clones. İlk izlenimler

conan

Sonunda beklenen an gelmişti! Filme dün akşam saatlerinde gittim. İlk karşılaştığım olay ise arabamızı otoparka bıraktığımızda bizimle aynı anda park etmekte olan jipten 3 tane Jedi inmesi idi! Elemanlar saç traşlarından cüppelerine, çizmelerinden yürüyüşlerine kadar aynıydılar... Fesupanallaaa çekip biletlerimizi aldık. (Kuyruk filan yoktu... 9:30 suaresine gittiğimiz halde, gerçi 8:00 gibi gitmiştik ama neyse...) Gittiğimiz sinemada 22 seans SW`a ayrılmıştı! Bugün ise online baktığımda gece 6:40, 11:00 arası 7 seanslarına şimdiden bilet bitmiş! Cuma akşamı tabii ki...