İlk Programlanabilir Robot

0
sefalet
İlk programlanabilir robotu tarihte ilk kim yapmıştı? Leonardo Da Vinci (demir adam, codex atlanticus vs.) hemen akla gelen seçeneklerden biri, fakat çok daha eskiye giden pek çok örnek var. Örneğin 12. yüzyılda yaşamış Türk bilim adamı El Cezeri'yi unutmamak gerekiyor.
New Scientist dergisinde çıkan bir makaleye göre, MS 60'larda Heron (İngilizce bilgi daha geniş) adındaki bir Yunan mühendisin yaptığı üç tekerlekli araba, programlanabilir bir robotun en eski örneği. Araba Heron'un sadece otomatlardan oluşan tiyatrosunun bir parçası. Heron aynı zamanda ilk buharlı türbini de yapan kişi olarak biliniyor. Gücünü bir ağırlıktan alan araba, öne, arkaya ve kendi etrafında dönebiliyor. Makalenin yazarı, bilgisayar bilimcisi Noel Sharkey'e göre arabanın çalışma ilkesi çağdaş programlama dillerine çok benziyor. Sharkey yapay zeka ve robotik konularında çalışmakta olan bir profesör. Heron'un yapıtı, Leonardo ve El Cezeri'nin yaptıklarından farklı olarak, dizgesel bir sisteme dayanıyor. Haberin devamı için burası.

Görüşler

0
pvc
Güzel haber. Şu robot hayvanların fiyatlarını biraz düşürseler de alsam. İlginç olabilir.
0
pvc
Birde bu robot köpekler filan neden bu kadar pahalı? 4500$'dan filan bahsediliyor. Konu ile pek ilgili değil ama aklıma geldi yani. Mesela şu adresteki robot

http://www.teknomag.com/index.php/post/2528/linuxlu-robot-kopek-bj/

Hemde işletim sistemi olarak Linux kullanıyormuş. Baktığım zaman donanımı filan öyle çok fazla fiyat tutacak gibi durmuyor. (Tabi aslında donanımı bilmiyorum belkide pahalı parçalar vardır içinde)

Beni bu konuda aydınlatacak yok mu? Bu robot köpekler neden bu kadar pahalı?
0
yilmaz
(harcanan para + giderler) / satılabilecek ortalama sayı
boyle bir denklemin sonucu olabilir.
0
pvc
Bence harcanan para + giderler ile ilgisi yok. Bence ortada sağlam bir kazıklama olayı var. Sonuçta bu tip şeylerden piyasada fazla yok ve insanlar bunu sonuna kadar kullanıyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Aşkın Nörobiyolojisi

FZ

Toplantı başlığı: Aşkın nörobiyolojisi: Bir Nörobilimciye Psikiyatri, Kültürel İncelemeler ve Felsefe Perspektifinden bakış.

Konuşma: Semir Zeki'den "The Neurobiology of Love" başlıklı konuşma.

Tarih: 12 Mart 2008 Çarşamba, saat: 18:30 - 21:00
Yer: The Marmara Hotel, İstanbul

Moderatör: Hakan Gürvit
Tartışmacılar: Saffet Murat Tura, Bülent Somay, Ferda Keskin.

I. Ulusal Kriptoloji Sempozyumu

FZ

1. Ulusal Kriptoloji Sempozyumu, ODTÜ Uygulamalı Matematik Enstitüsü tarafından 18-20 Kasım 2005 tarihleri arasında düzenleniyor.

Etkinliğin davetli konuşmacıları arasında yer alan Subhamoy Maitra'nın, "Cryptographically Significant Boolean Functions" ve "Cryptanalysis of Digital Watermarking" konularında birer konuşma yapacağı da aktarılan bilgiler arasında. konularında, 50'şer dakika süreli ve İngilizce iki konuşma yapacaktır.

İnsan zihni nasıl gelişir: Büyüme için önkoşullar

FZ

Takip ettiğim bilişsel bilim e-posta listelerinden birinde meşhur bilgisayar ve bilişsel bilimci, yapay zekâ alanının kurucularından Prof. Dr. Marvin Minsky'nin Society of Mind kitabından önemli bir bölümün çevirisi ile karşılaşınca bunu FM takipçileri ile paylaşmak istedim. Çeviri daha önce burada YTL ile ilgili bir psikolojik çalışmasının özetine yer verdiğimiz Ulaş Başar Gezgin tarafından gerçekleştirilmiş ve çağımızın önemli disiplinlerarası düşünürlerinden birinin görüşlerini, aklına takılan soruları yansıtıyor: Zihin nasıl gelişir, belirli evreleri var mıdır, bunlar arasındaki ilişkiler nelerdir, bizler bunu dışarıdan bakanlar olarak nasıl algılarız...

GRID Projesi: Büyük Hesap Makinesi!

RoR

Kasım ayında devreye alınacak büyük hadron çarpıştırıcısının (LHC)'nin verilerini işleyecek GRID projesi nedir?

Avrupa GRID projesine ülkemiz de dahil ancak gündeme pek yansımamakta.

Aşağıda 2. Ulusal GRID Çalıştayında Prof. Dr. Gülsen Önengüt'ün (Çukurova Üniversitesi) sunduğu LHC ve GRID ilişkisini anlatan sunuma ve 'grid' bilgi işlem hakkındaki kısa videoya erişebilirsiniz

Dr. Güzeldere ile robotlar, yapay zekâ, bilişsel bilimler üstüne bir sohbet

FZ

Milliyet'ten Derya Sazak, Dr. Güven Güzeldere ile bir röportaj gerçekleştirmiş. Röportajda ele alınan konular arasında yapay zekâ, bilişsel bilimler, beyin ve zihin araştırmaları, Türkiye'deki akademik durumun dünyadaki yeri gibi konular var. Röportajdan birkaç çarpıcı kısmı alıntılamak gerekirse:

"Felsefi meseleleri ya da bilimle teknolojiyle ilgili şeyleri toplumdan, siyasetten bağımsız düşünmek imkânsız. Ama birinden ötekine giden yol uzun ve karmaşık olabiliyor. Duke Üniversitesi ile Boğaziçi Üniversitesi'ndeki değişim programı çerçevesinde bu yaz İstanbul'a gelerek bilişsel bilimler üstüne ders verdim. Dersimizin adı 'Tanrı üzerine düşünmek'ti. ABD'li ve Türk öğrencilerle zor ve karmaşık bir alanı, 'inanç dünyası konusunda nasıl düşünülebilir' sorusunu tartışmaya açtık. Eğer yolumuzu bulacaksak bazı varsayımlardan başlayıp sonuçlara ulaşacaksak, doğru düşünebilmeyi öğrenmemiz lazım. Bu bilimsel düşünmenin yöntemidir ama inanç dünyasına da uygulanabilir."