Hibernate Üzerine Bir Sunum

0
malkocoglu_2
Tüm zamanların en başarılı kalıcılık (persistence) aracı Hibernate hakkında şirket bünyesinde yaptığımız bir sunumu paylaşıyoruz. Sunum, Hibernate'in en temel özelliklerinden başlayarak sorgulama, önbellekleme, veri tabanı bağlantı havuzları gibi kavramları kapsamaktadır. Hibernate hakkında ek bir haber de, JBoss gurubunun, Hibernate projesine sponsor olmaya karar vermiş olmasıdır ve Hibernate kurucu elemanları artık JBoss şirketinde çalışmakta, açık yazılım ürünlerine verdikleri servis üzerinden para kazanmaktadırlar. İşte bir diğer açık yazılım başarı hikayesi!

Not: Bu sunum da Gnu Emacs ve LateX ile hazırlanmıştır. :) Latex kodlarından derlenmiş slaylatların animasyon ile birbirinden geçiş yapabilmesi hoşunuza gidebilir.

Powerpoint?

O da ne?

Görüşler

0
FZ
Benim ilgimi Hibernate'ten ziyade LaTeX ile böyle cıvıl cıvıl bir sunum yapılmış olması çekti! :) Debian Linux ortamında gv ve kpdf ile baktım, gayet güzel görünüyor ancak animasyon şeklinde geçişler göremedim. Bunun için Adobe Acrobat Reader ile mi bakmam gerekiyor?
0
malkocoglu_2
Evet korkarim oyle...:( Sunumu kpdf ile daha denememistim, belki onunla da calisan bir ek bulabilirim.
0
FZ
Vesile oldu, gidip Adobe'nin sitesinden GNU/Linux için Acrobat Reader çektim, evet böyle daha güzel, tabii her zaman gönlümüz özgür yazılımlardan yana ama Acrobat Reader bu Hibernate sunumunu tam anlamı ile bir sunum olarak gösteriyor, aradaki geçişler, animasyonlar falan da gayet güzel :)

LaTeX ile böyle güzel belgeler üretmeye devam.
0
y0rk
Süperdi. Linkler calismiyordu sunumun sonundaki. Hibernate hakkında kafamda bir model olustu. Sanirim hemen denemelere başlayacagım.

Ellerinize emeginize saglık...
0
malkocoglu_2
Latex kodlarinin baglantisi bozuk, onu aksam duzeltecegim. Diger ikisi baglanti calisiyordu, tabii bunlar Acrobat icinden yapilan denemeler.

Bir de Acrobat baglantilara tiklayinca direk Internet Exploder basliyor, bu tanimi degistirmenin bir yolunu da simdiye kadar bulamadim. Belki bir takim registry degisiklikleri vardir...

Eksikleri haber verdiginiz icin tesekkurler.
0
y0rk
Süperdi. Linkler calismiyordu sunumun sonundaki. Hibernate hakkında kafamda bir model olustu. Sanirim hemen denemelere başlayacagım.

Ellerinize emeginize saglık...
0
lifesdkver0_1
hibernate dışında, pur nesne veritabanları ahkkındaki düşüncelerinizi nedir? mesela açık kaynak kodlu db4o [www.db4o.com]'a göz attınız mı? "beklenen" olabilir mi?
0
malkocoglu_2
Hiyerarsik tabanlar (pur nesnesel veri tabanlari aslinda hiyerarsik veri tabanlarinin maske takmis hali) ve iliskisel tabanlar arasinda 70'lerde sIkI bir kavga/secim zamani yasandi. Ve ibre iliskisel tabanlari gosterdi. Iliskisel tabanlarin altinda ciddi bir teori var (relational calculus), bu teoriyi kullanarak mesela bir SQL sorgusunun "dogru" olup olmadiginin ispati yapilabiliyor. Bizi ilgilendiren daha pratik taraflari tabii.

Simdi, nesnesel tabanlari da kullanan var. Smalltalk altinda Gemstone uzun zamandir kullanilyor. Sizin sorunuzu aslnda iki bolume ayirmak gerekiyor: "Ileride N.T. cok kullanim bulur mu?". Ve "nesnesel tabanlarla is gorebilir miyim". Bu sorunun 1.sine cevap "buyuk bir ihtimalle hayir", 2.sine "evet".

Fakat "is gorebilir miyim" sorusu,
takimim/musterilerim is gorebilir mi olunca cevap degisir. Cogunluk SQL biliyor, onu anliyor, destekleyen raporlama araclari var. Bu yuzden insanlarin o andaki bilgisini kullanbilme ve ileriye dogru kariyer seceneklerinin arttirilmasi baglaminda pur nesnesel tabanlar fark getirmez herhalde. Nesnesel programlar, nesnesel tabanlar ile daha hizli calisir argumani da artik destek bulmuyor, cunku iliskisel tabanlar bircok optimizasyonu urunlerine koydular, ve 4-5 birlestirim (5 way joins) yapsaniz bile alet banamisiniz demiyor (indisleri iyi kullanmak sartiyla).

Bu yuzden nesnesel tabanlara uzak duruyorum, tabii acik bir zihinle yaklasmak lazim, radarda bir sinyal gorursem isler degisebilir, ama simdilk o tarafa zaman ve ilgi pek harcamiyorum.

Bu konuda Hibernate lideri Gavin King de birseyler soylemisti. Asagidaki mulakatta bulabilirsiniz.

http://www.bilgidata.com/yazi.jsp?dosya=a_gavin_king_mulakat.xml

Saygilar,

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

POZİTİF Mayıs sayısı çıktı!

batasoy

Ücretsiz bilgisayar dergisi Pozitif'in Mayıs sayısı da 211 sayfalık geniş bir içerikle yayınlandı. Dergiye, www.pozitifpc.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Bu ay dergide kendi GNU/Linux dağıtımınızı yapmak, webmin ile sistem yönetimi, para harcamadan soğutma performansını artırmak gibi konulara yer verilmiş.

Özellikle "Kendi Linux dağıtımını hazırlama" konusu pekçok Linux yandaşının ilgisini çekecek

Apache`yi kafeste koşturmak. (v1.1)

conan

Bir kaç zamandır üzerinde çalışmakta olduğum Apache Web Sunucu'sunu chroot çevresinde çalıştırma ile ilgili dökümanımın ilk bölümünü sonunda bitirmiş bulunmaktayım. chroot nedir? gibi sorulara bu versiyonda cevap vermiyorum. Anlamak için ilk etapta "man chroot" yapmanız gerekiyor şimdilik. :( Onun dışında işte dokumanın ilk versiyonu...
(Not: Bu dokumanın en son versiyonuna her zaman gsu.linux.org.tr/~conan adresinden ulaşabilirsiniz. Hataları lütfen "conan at kingdom nokta 2y nokta net" adresine bildiriniz.)

Linux Açılış Disketi NASIL

yalcink01

Hep hayalini kurduğum şey, kendi başıma imal ettiğim bir işletim sistemi idi. Baktım ki bu iş oldukça uzun bir zamana mal olacak, ben de hayalimi güncelledim ve kendi birleştirdiğim bir işletim sistemi yapmaya karar verdim. Hani legolar var ya onun gibi bir şey işte. Eh, Linux çekirdeği artı GNU araçları ve bilumum özgür yazılım etrafta cirit atıyor:) Al parçaları birleştirmeye başla dedim ama işte orada tıkandım kaldım. Parçaları bulmak kolay ama bir GNU/Linux İşletim Sistemi nasıl çalışır, temel parçalar nelerdir, kim kimi tetikliyor, kimin eli kimin cebinde konuları biraz karışık. Demokraside çare tükenmez deyip kendi yol planımı yaptım ve işe başladım: Öncelikle "bu sistem nasıl açılır, temel parçalar ve ana hatlar nelerdir?" sorununun yanıtını bulabilmek amacı ile The Linux Bootdisk HOWTO kılavuzunu hatim eyledik. Sırada Çekirdek Çitleme Kılavuzu (tldp tarafından şu an güncelleniyor) ve The Pocket Linux kılavuzu var.

Linux Açılış Disketi NASIL kılavuzu; bir açılış disketi yapımını anlatmakla birlikte -ki bu işin çok daha kolay bir yöntemi de mevcuttur:mkbootdisk- sistemin ilk ateşlemesini ve bu sistemin çalışması için gereken temel araçları açıklaması yönünden bence oldukça önemli bir başlangıç noktasını oluşturmakta. İyi bir başlangıç olmakla birlikte, sistem temellerini anlayabilmek için tek başına yeterli olmasını beklemeyin. Zaten kılavuzun ana hedefi de bu değil. Adı üstünde: açılış disketi nasıl yapılır, onu anlatıyor :)

Her halükarda okunması gereken ve Linux öğrenmeye çalışan benim gibiler için, uygulanması gereken bir kılavuz. Init'in ne olduğunu anlamadan önce, init'in herşeyin atası olduğunu anlamak gerekir, öyle değil mi?

http://www.geocities.com/yalcink01/bootdisk-howto/index.html adresinden belgeye ulaşabilirsiniz. Her zaman olduğu gibi: her türlü geribeslemeye kapımız açıktır

Doğru Düzgün Soru Sormanın Yolları

yalcink01

FM Forumda açılmış bir konu altında oluşan doğal süreç, bizi forumlarda ve e-posta listelerinde nasıl soru sormak gerektiği konusuna götürdü. Dernek listelerinde zaman zaman dalgalanmalar yaşanmakla birlikte, genelde ortanın üstü diye tabir edebileceğimiz bir ileti yazım tarzı var. FM Forum'un durumu da pek farklı değil. Yeni katılan arkadaşlar haricinde, acayip ve garip tarzda soru soran pek çıkmıyor. Bununla birlikte, söz konusu forum konusunda görülebileceği üzere, bazen iyi bir kılavuza ihtiyaç duyuluyor. Diğer forumlarda ise durum içler acısı :( Türkçe, Türkçe olduğuna bu kadar pişman edilebilir. İmla ve yazım kurallarındaki boşvermişlik bir tarafa, kelimelerde bile acayiplikler "var way!", "ajaip şeler oljek amma bnm sormk isterim...", şeklinde devam eden ucubeler etrafta cirit atmakta. Elbette ki tek bir kılavuz ile bütün bunları sonlandırmak ve insanları doğru yola sokmak mümkün değil -zaten ahir zaman peygamberliği gibi bir derdimiz de yok :)- ama bir yerden de başlamak gerek, değil mi? Peygamber olamadık diye hayatı tamamen boşvermek de olmaz.

Osman Yüksel'e, bu kadar işinin gücünün ve dahi Debian .po çevirilerinin arasında bu işe vakit ayırdığı için teşekkür ederim.

Türkçe çeviri için ilk sürüme http://www.geocities.com/yalcink01/smart-questions.html adresinden ulaşabilirsiniz. Her türlü geri beslemeye kapımız açıktır. Eklemek istediğiniz bölümler var ise, lütfen çekinmeden bildirin.

2008 Yılında E-Öğrenmeyi Şekillendirecek 9 Trend

FZ

Bill Brandon’ın Learning Solutions e-Magazine’de dün yayınlanan “Nine Trends That Will Shape e-Learning in 2008″ başlıklı makalesi bu sene e-öğrenim dünyasında etkili olacak yeni ve gelişmekte olan eğilimleri ele alıp önemli noktalara dikkat çekiyor [1].