Güvenlik, Paranoya ve ICAT

0
FZ
Eğer bilgisayar kullanıyorsanız ve güvenlik kavramı size basit bir kelimeden daha fazlasını ifade ediyorsa o halde biraz sonra bahsedeceğim siteye bakmak zorundasınız!

ICAT Metabase isimli bu Internet sitesi en son 2 Ağustos 2001 tarihinde güncellenmiş olup bilgisayar yazılımları ve donanımları ile ilgili 2680 kadar "zayıf, saldırılabilir" noktanın çok detaylı ve spesifik kategorilendirilmiş bir veritabanını içeriyor.

Sitenin ana sayfasındaki detaylı arama ve filtreleme formuna deneme amaçlı Windows NT ile ilgili işletim sistemi seviyesinde 2001 yılında belirlenmiş zayıflıkları getir dediğim ve birkaç saniye sonra karşıma 12 kayıttan oluşan bir özet liste geldi. Her bir kaydın üzerine tıklayıp söz konusu problemin detaylarını ve olası çözümlerini öğrenebildim.

Ne gibi problemler? Mesela: Windows 2000 ve NT sistemlerdeki Dr. Watson programının default konfigürasyonu altında user.dmp göçme (crash dump) dosyası diske genel-okunabilir şeklinde yazılıyor ve böylece yerel bir kullanıcı sistemdeki hassas bilgilere ulaşabiliyor!

Veya: Windows MEdia Player'deki WMP ActiveX kontrolü uzaktan saldıran birinin Internet Explorer içinden JavaScript URLleri aracılığı ile komutlar çalıştırmasına izin veriyor ki bu da zaten 'Frame Domain Verification' zayıflığının bir varyantı.

Yukarıdaki iki basit örnek dahi sitenin detaycılığına işaret ediyor sanırım. Sadece Windows değil aynı zamanda UNIX sistemler için de benzer taramalar yapabilir ve bunları çok değişik kategorilere göre filtreleyebilirsiniz.

Hararetle tavsiye olunur!

İlgili Yazılar

The Legend of Puffy Hood

barisozyurt

Only one remote hole in the default install, in more than 7 years!" sloganlı ailenizin işletim sistemi OpenBSD, 1 Kasım'da yayınlayacağı 3.4 sürümünün sürüm şarkısını duyurdu: The Legend of Puffy Hood

Google Hacking Database (GHDB)

sonereker

Bir güvenlik açığı veritabanı düşünün, Google'ı kullanarak tüm www'yi tarayan bir sistem: I am Johnny, i hack stuff

Editör'ün notu: Crack aracı olarak Google

Çalışanların 2/3'ü şifrelerini not ediyor

anonim

Searchsecurity.com tarafından yapılan araştırmada kullanıcılar IT şifrelerini en az bir defa kağıt kalem ile not ettiklerini itiraf ettiler. Bunun başlıca sebebi olarak firmaların yüzde 75'inin şifreleri en az 13 haftada bir değiştirmeleri cevabını verdiler.

Şirketler şifre seçiminin önemini yavaş yavaş kavramaya başladı fakat güvenli sağlam şifre ile akılda kalması çok zor şifre arasındaki ince çizgiyi fark etmek gerekiyor aksi takdirde kullanıcı şifreyi not almak ve hatta bu notu ekranın köşesine iliştirmek zorunda kalıyor.
Zincir en zayıf halkası kadar güçlüdür sözünü bir kez daha hatırlatıyorum.
Haberin Kaynağı

OpenBSD 3.5 pf firewall sistemi geliştiricileri ile söyleşi

FZ

Aralarında Can Erkin Acar´ın da bulunduğu OpenBSD pf firewall güvenlik sistemi geliştiricileri ile yapılmış O´Reilly söyleşisinin 2. bölümünü burada okuyabilirsiniz.

Söz konusu söyleşi OpenBSD 3.5 çıkışına dikkatleri çekmek ve güvenlik konusunda hassasiyetleri ile bilinen geliştirici ekibinin ortaya koyduğu ``pf´´ (packet filter) firewall sistemini daha iyi tanıtmak amacı ile yapılmış.

Badtrans Virüsü

anonim

27 Kasım — Bilgisayar güvenliği uzmanları Badtrans adı verilen bir virüsün Avrupa ve ABD’de binlerce bilgisayarı etkilediğini ve hızla yayıldığını açıkladılar.

NTVMSNBC`de yayınlanan habere göre, bilgisayarları etkilemek için farklı metodlar kullanan virüs, bazı kullanıcıları e - postalarını açmadan da etkiliyebiliyor. Virüs enfekte ettiği bilgisayardaki dosyaları araştırarak gizli bilgileri çalmaya çalışıyor.