GPL Uygulamaları Windows'da paralı mı olsun?

0
sundance
Linux üstünde en sevilen IRC istemcilerinden biri X-Chat Windows için derlenmiş halini $20'a satmaya başladı.

Uzun süredir tartışmak istediğim bir konu.X-Chat bunun tek örneği de değil, bir çok yazılımcı "GNU/Linux üstünde ürünü geliştirirken, Linux camiasına da bir şeyler geri veriyor gibi hissediyoruz ve bu bize yetiyor. Fakat eğer bunu Windows altında kullanmak istiyorsanız para ödemek zorundasınız, ya da oturun kendiniz derleyin" diyor.

Merak ediyorum acaba FM okurları bu konuda ne düşünüyor?

Görüşler

0
cayfer
"Roma'dayken Romalılar gibi davranmak gerekir" derler. Açık kaynak kodunun tehlikeli olduğu, üstelik arkasında destek olacak bir firma bulunmayan yazılımların ne denli kötü olduğu çeşitli platformlarda defalarca anlatıldı. Hatta çeşitli bağımsız araştırma şirketleri tarafından raporlara döküldü, kamu oyuna sunuldu. Daha hala, para ödemeden yazılım kullanmak istiyorsanız sonuçlarına da katlanırsınız...

Bence X-Chat iyi yapmış. Windows ortamında kullanıcılara yazılımı kendilerinin derleme olanağı verilmiş olduğuna göre kimsenin diyebileceği birşey kalmıyor.
0
acemi_
GNU/Linux'a geciste, kullanilacak yazilimlarin Windows surumlerinin de var olmasi, sureci kolaylastiriyor. Kullanicinin, kullanacagi yazilimlari oncelikle Windows ortaminda test etmesi/kullanmasi/alismasi ve artik kendini hazir hissettiginde gecis yapmasinin bircok avantajlari var.

Bu nedenle asil ortami GNU/Linux olan GPL lisansli yazilimlarin, Windows ortaminda calisan surumlerinin de kolay temin edilebiliyor/yuklenebiliyor/kullanilabiliyor olmasi GNU/Linux'un ve toplulugun lehine...

Taktik acidan GPL lisansli yazilimlari Windows ortaminda kullanmak isteyenlere kolaylik saglamak lazim bence.
0
yuxel
Yeni bir slogan buldum, free software != free binary
0
malkocoglu_2
Emacs'te bazi tus kombinasyonlari THE-GNU-PROJECT diye bir dosya getiriyor; Bu belgeye gore Aziz Stallman vakti zamaninda Emacs teypleri satarak para kazanmis. Kod her zaman acikmis tabii.

Yani: Bahsi gecen arkadaslar, eger Windows uzerinde derleyebilmek icin soz edilen kodu degistirmisler ve bu yeni degisimleri paylasmiyorlar ise, GPL lisansina karsi geliyorlar. Ama tum kod hala acik, fakat derleme ve dagitim servisi sagliyorlar ise, bence bunda birsey yok. Dgier bir acidan, ego'lari Linux camiasi icinde tatmin oluyorsa, tum guc onlara derim. Bazilari her camiaya hitap etmek istiyor, bu da onlarin secenegi. Sonucta kod bedava, ve kimse birsey yapmaya mecbur degil.
0
sundance
Bu dediğin hikayeyi bizzat Stallman'ın ağzından dinlemiş olduğumdan dolayı gurur duydum şimdi :) Bunu mümkün kılan Butch'a burdan bir kez daha teşekkür etmek lazım.

Bence de programların derlenmiş halleri Windows üzerinde para ile satılsın. Fakat Acemi arkadaşımızın belirttiği nokta da gözardı edilemeyecek kadar önemli.

Bir başka önemli soru da, acaba Windows üstünde özgür yazılımlarla insanları özgür yazılım dünyasına daha mı yakınlaştırıyoruz, yoksa beleş yazılım kavramı mı güç kazanıyor ?
0
malkocoglu_2
Aslinda ben direk para ile satilsin demiyorum, eger satarlarsa bu GPL'in ihlali olmaz diyorum. "Para ile satilmasi ozgur yazilimin yayilmasina yardim eder mi etmez mi" o baska bir soru.

Ama ilginc bir soru. Bunu biraz irdeleyelim:

Senaryolar:

- Windows'dan kazandigi para ile gecimini saglayan programci daha cok ozgur yazilimla ugrasir, bilahere Linux'ta olan donanim suruculerin, programlarin sayisi fazlalasir (iyi).

- Windows'da parali olan programlarin bedava halini kullanmak isteyen kullanici Linux'a gecer (iyi).

- Ilk kez ozgur yazilimi deneyecek olan kisi parali olan bu programi gorunce kacar. Ozgur yazilima kuser. Aynen idolu B. Gates gibi Harvard universitesini birakir, ve ikinci bir B. Gates olur. (kotu - ama pek olur gozukmuyor).

- Sirket politikasi yuzunden Windows'a mahkum olan gonlunde ozgur yazilim kullanmak gecen programcilar, bu parali programi gorunce kullanamazlar. Uzulurler, verimlilikleri duser. (kotu).

(Ben ikinci sikka uyabilirim, ama bu programi kullanmam gerekmedi. Fakat Emacs Windows'da parali olsa, Stallman'in ensesinde bitecegime emin olabilirsiniz. Tabii bu hic olmayacak).

0
librid
Bazı uygulamalar, söyle ki kilit önem taşıyanlar, mümkün olan her platforma yayılmaları standartları lehimize çevirme açısından önemli olanlar ve linux'a geçişte kolaylık sağlayacak olanlar kesinkile beleş ve kolay kurulabilir olmalı. Örneiğin mozilla-*, openoffice.org, gnucash...
Ancak windows'da taban kazanması genel strateji açıından çok önemli olmayanlar paralı olabilir hatta olmalı. Mesela xchat: herhangi bir windows kullanıcısnın xchat kullanması linux'u seçmiş tabana ne gibi bir fayda sağlar? Peki bunlar neden paralı olsun derseniz, böylece windows kullanıcıları beleş ile özgür arasaındaki farkı daha iyi kavrayabililerr.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

IExplorer kullanmayın da ne kullanırsanız...2

sundance

Distrowatch'un haberine göre Internet tarayıcıları arasındaki rekabette, Mozilla/Firefox ciddi bir avantaj yakalamış durumda
US-CERT'in IE'deki açıkların ciddi risk oluşturduğunu belirtmesi ve başka tarayıcıların kullanılmasını güvenlik açısından tavsiye etmesinin ardından Mozilla ve Firefox downloadlarında ciddi bir artış yaşandığı, Linux dağıtımlarının buluşma noktası olan Distrowatch'da üç yıl öncesinde %60ların üstünde olan MSIE kullanımının ise günümüzde %25'in altına düştüğü belirtilmekte ve bir değişiklik yapmanın zamanı geldiği vurgulanmakta.
Rage Against The Machine'in Guerilla Radio'su aklıma geldi.

It has to start somewhere,
It has to start sometime.
What better place than here,
what better time than NOW?

Günümüzde Bir Rönesans Adamı (mümkün mü?)

FZ

Öyle bir adam düşünün ki hem matematikle, hem bilgisayar bilimleri ile hem yapay zekâ ile hem mimarlıkla (!) hem müzik besteciliği ile hem ressamlıkla hem heykeltraşlıkla hem de... uff, ben yazarken yoruldum adam uğraşırken yorulmamış galiba.

Profesör Michael Leyton işte böyle bir adam. Profesörün 1987 yılında geliştirmiş olduğu "Process Grammars" teorisi şu anda şekil tanımlamak için radyoloji, bilgisayar, görüntüleri, linguistik, adli tıp, kimyasal süreçler, arkeoloji, vs. alanlarında kullanılıyor. Profesörün teorisi şu probleme dair: Bir şeklin şimdiki durumuna bakarak onun tarihçesini okuyabilir misiniz? Mesela bir tümörün şu anki şekline bakarak hangi aşamalardan geçtiğini nasıl anlarsınız? Ya da bir tasarımın son haline bakarak o tasarımı üretmiş olan şekil dönüşümlerini sayabilir misiniz?

fazlamesai.net'e soralım: Satıcılar neden OO.org yüklü bilgisayar satmıyor?

FZ

Soru orijinal değil, açık, özgür kod dünyasının ve Debian camiasının öncü isimlerinden Bruce Perens'e sorulmuş bu soru bir röportajda. Bruce Perens de bu konudaki şaşkınlığını gizlemiyor:
Eğer OpenOffice.org bu kadar makul bir alternatif ise neden donanım satan şirketlerin gittikçe artan oranda bu yazılımın kurulu geldiği bilgisayarları sattıklarını görmüyoruz?

Açıkçası bir bilgisayar satıcısının bakış açısından baktığımda neden her satılan PC´ye bir OpenOffice yüklemediklerini anlamıyorum. Bunu yapabilecek durumdalar, bu onlar için gayet kolay bir iş.

Belki de gidip o satıcılarından birine sormalıyım bunu ancak şu salakça cevabı almaktan korkuyorum: 'O yazılımı download edebilirsin.' Kimbilir belki de pazarlama dahileri henüz oralara varamamıştır.

Fazlamesai`de kısa bir servis kesintisi

larweda

Hosting şirketimizin sessiz sedasız yaptığı bir server upgrade'inden dolayı fazlamesai.net'in bazı bölümleri birkaç gündür çalışamıyordu. (yeni kullanıcıların e-posta adreslerine gönderilen şifreleri ve şifresini unuttuğu için yeni şifre isteyen kullanıcıların adreslerine gönderilen yeni şifreleri maalesef geçersiz oluyordu!), sorunun varlığını farkettikten ve epey bir mesai fazlası debugging işleminden sonra daha önce kodu geliştirirken gözden kaçırdığımız bir hatayı bulup düzelttik. Artık şifre almakta sorun yaşayan kullanıcılar, tekrar yeni şifre isteyip aldıkları şifrelerle hayatlarına devam edebilirler.

Oluşan geçici rahatsızlık için özür dileriz.

Mahkeme

butch