GPL Hayallerimizin de Ötesinde

0
sundance
Serbest yazılımlar konusunda hep anlaşılamayan şey, nasıl olup da bu adamların hayatta kaldığıdır. Düşünsenize 9-6 işe gidip gelen yine de iki yakası biraraya gelmeyen insanların dünyasında nasıl olup da bedavaya program yazan insanlar yaşamlarını sürdürebilirler ki ?

Tahmin edemeyeceğiniz kadar iyimser bir şekilde ;)
Damian Conway ismi size bir şey ifade ediyor mu ?

Eğer yoğun bir şekilde Perl ile uğraşıyorsanız, muhakkak ki bu ismi duymuşsunuzdur. Dahası eğer bir şekilde Sed veya Awk ile uğraşma şansızlığına eriştiyseniz, bu adama tapıyorsunuzdur :)

Kısacası Perl'ün yazarı olan kişiden sözediyoruz. Shell scriptlerin ve ServerSide Scriptlerin (ASP, Cold Fusion, PHP) arasında bir yerlerde iki taraf için de oldukç yararlı olan Perl dilini geliştiren kişi Damian Conway. Dahası değiştirmekle de kalmayıp V5'e getiren de O.

Birçokları için Linus Tornvalds değerinde bir dahi kendisi. Fakat belki de asıl önemli olan, (bu sitenin de kendini adadığı şekilde) serbest çalışmaya (veya çalışmamaya) adanmış bir kişilik olması. Hani hepimizin kafasında bir yerlerde vardır ya "Birileri sponsor olsa da şöyle bir altı ay sadece bir şeyler geliştirsem, Internet`in Neo`su olsam" diye.

Tabi Internet camiasının en çok ses getiren kişilerinden birinin de böyle düşünmesi hoş. Dahası Damian Conway kendine bir yol da çizmiş. "Mevcut hayatımı sürdürüp bütün zamanımı Perl`e adayabilmem için cebimde $55000 gibi bir para olması lazım. Eğer bu kadar bir param olursa bir yıl boyunca sadece Perl`le ilgili çalışıp, kafamdaki birçok şeyi gerçekleştirebilirim."

Veeee....

YetAnotherSociety Damian Conway bir yana bütün Perl meraklılarının hayali olacak böyle bir etkinliği (Damian Conway`in bütün bir yıllık giderlerini, sadece Perl üzerinde çalışsın diye desteklemeyi) gerçekleştirmeye karar vermiş!

Şimdi ise bu iş için para toplanıyor. YAS bu konuda oldukça umutlu, zira birçok yerden (bazıları büyük olmak üzere) bağışlar gelmeye başlamış.

Bu başarılı olur ya da olmaz. Fakat önemli olan şu; eğer hayalleriniz yoksa onu gerçekleştirebilecek paranın da anlamı yoktur. Eğer hayaller varsa, ama gerçekten sahiplenilerek, inanılarak varsa, o zaman suyun akması gibi, bir şekilde bir yerlerden kendine yol bulur.

Oturun bir hayal edin. Maddi açıdan yaşamınızı sürdürme derdiniz olmasa ne yapardınız ? Ve şimdi ne yapıyorsunuz.

Ne de olsa gerçek hayatta kafanıza silah dayayıp "iki hafta içinde veterinerliğe geri dönmezsen gelip beynini uçuracağım" diyecek bir Tyler Durden yok.

gnu

Görüşler

0
Lord
Ülkemizde böyle birşeyin şu an için hayale yakın olduğunu bilmek üzücü...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Büyük sayılar için GMP

FZ

Eğer Linux ortamında C ile program geliştiriyorsanız ve bir yandan da "ah şöyle 300-500 basamaklı ya da daha büyük sayılarla uğraşsam ne güzel olur, ama nasıl?" diyorsanız GNU mantalitesi bu konuda da imdadınıza yetişiyor ve size GMP kütüphanesini bedava olarak sunuyor (Gnu Multiple Precision arithmetic library).

Orange - Açık Lisanslı 3d Kısa Film Projesi

anonim

www.blender.org da yapılan açıklamaya göre, Blender Derneği[1] ve Hollanda Medya Sanat enstitüsü[2] açık kaynak uygulamalar ile hazırlanacak, Açık kaynak bir kısa animasyon film çalışması için anlaştılar.

GTK Sözlük 2.0

anonim

Uzun süredir bir değişiklik yapılmayan gtksozluk, 2.0 sürümü ile oldukça değişerek geri döndü. Bu sürüm en önemli gelişme GNOME kitaplıkları kullanılmadan sadece GTK2 kitaplığı kullanılarak yazıldı. Görüntüsü değiştirildi. Araması oldukça hızlandı. Uygulama ve ekran görüntüsü www.linuxprogramlama.com adresinde bulunmaktadır.

GNU HURD-L4 çekirdeği üzerinde ilk program çalıştırıldı

FZ

/. sitesindeki habere göre: GNU Projesi 1990'ların başından beri GNU Mach mikroçekirdeğine dayanan HURD isimli bir işletim sistemi çekirdeği üzerinde çalışıyordu. Ancak HURD-Mach bir GKA (Grafik Kullanıcı Arayüzü) ve bir tarayıcı (browser) çalıştırmışken yazılım geliştiriciler sıfırdan başlamaya ve projeyi yüksek performanslı L4 mikroçekirdeği üzerine taşımaya karar verdiler. Bunun yüzünden geliştirme bir anda aşırı yavaşladı, proje yıllarca gecikti. Ancak kısa süre önce HURD geliştiricilerinden Marcus Brinkmann tarihi bir adım attı ve süreç başlatma kodunu bitirdi. Bu sayede HURD-L4 üzerindeki ilk yazılımı çalıştırmak için gerekli altyapı tamamlanmış oldu. Brinkmann, 'Artık sistemi istediğimiz gibi geliştirebilir ve yepyeni şeyleri deneyebiliriz. Ana yemek hazır' dedi.

Yazılımın Neden Sahibi Olmamalıdır?

FZ

Richard M. Stallman tarafından özgür yazılımın felsefesinin en net şekilde ortaya konulduğu, güçlü argümanlarla desteklendiği Yazılımın Neden Sahibi Olmamalıdır? başlıklı makale Türkçe'ye çevrilmiştir. Zihin sarsıcı, ufuk açıcı bu makaleyi herkese tavsiye ediyor ve yorumlarınızı, eleştirilerinizi vs. burada bizimle paylaşmanızı diliyoruz.