Google'dan güvenli iletişim için yeni bir adım: Anahtar Şeffaflığı Sistemi

3
tongucyumruk

Tam da WhatsApp'ın kullanıcıların şifreleme anahtarlarını değiştirmesinin bir güvenlik açığı oluşturup oluşturmadığının tartışıldığı şu günlerde Google sanki önceden durumun kokusunu almış gibi kullanıcıların anahtarlarını ve anahtar geçmişlerini doğrulamayı sağlayacak Anahtar Şeffaflığı (Key Transparency) aracını duyurdu.

Anahtar Şeffaflığı sunucu/istemci modeli ile çalışan bir anahtar dağıtım sistemi. Özünde sunduğu bir kullanıcı kimliğinin tüm geçmişini kayıt altına almak. Örneğin bir hesabın anahtarları değiştiği veya hesap sıfırlandığı zaman bütün bu bilgiler bir kayıt defterine işlenerek gerektiğinde hesap sahibi tarafından doğrulanabiliyor. Bu sayede Google açık anahtar şifreleme sistemlerinin en büyük sıkıntılarından biri olan "anahtar dağıtımı" problemini kökten çözmeyi hedefliyor.

Tabi bu noktada hepimizin aklına gelen soru: Bütün bu anahtar verisi nerede saklanacak? İyi haber: Google'da değil. Kötü haber: Şimdilik sadece ayar dosyasına yazabileceğiniz bir sunucuda. Bu sayede bir üçüncü partinin servis olarak sunduğu bir sunucuda yahut kendi sunucunuzda bu veriyi saklayabileceksiniz. Peki sizi tanımayan birinin anahtarınızı bulması gerektiği zaman ne yapacak? Bu sorunun cevabı ne yazık ki protokolun ikinci sürümüne ötelenmiş durumda.

Bu haliyle Anahtar Şeffaflığı sistemi halihazirda anahtar dağıtımı için kullanılan HKP/SKS gibi protokollerin bulunabilirlik dezavantajını paylaşsa da gerek hesap denetimini mümkün kılması, gerekse arkasındaki Google desteği sayesinde hızla yaygınlaşabilecek olması bir avantaj sağlıyor. Önümüzdeki günlerde Anahtar Şeffaflığının güvenli iletişim sistemlerine etkilerini görebileceğimizi umalım.

İlgili Yazılar

Google, Microsoft'a Resmen Savaş İlan Etti

linker

Google, ücretsiz online tablolama ve metin işleme yazılımı yapacağını ve Microsoft'un bu piyasadaki rakibi olacağını doğruladı.

Google'la eğlenmenin 55 yolu!

larweda

Internet'teki google ve arama motorları hakkında başarılı bloglardan biri olan Google Blogoscoped'un yazarı Philipp Lenssen'in yazdığı Creative Commons'la lisanslanmış "55 Ways to Have Fun With Google" adlı kitabı, kitap için yapılmış www.55fun.com sitesinden indirilmeye sunulmuş (Sadece ingilizce indirilebiliyor). Kitap her ne kadar kimilerine gereksiz ve anlamsız gelecek bilgiler toplamı olsa da, gerçekten eğlenceli detaylar barındırıyor. Göz atabilirsiniz.

Tehdit ve Cesaret

FZ

Mine G. Kırıkkanat'ın 27 Ekim 2001 tarihli (Cumartesi) yazısından alıntıdır (yorumsuz):

... Suç duyurusunda bulunduğumuz ölüm tehditlerinden biri, İBDA-C imzalıydı ve İhlas Holding kuruluşu ihlas.net.tr'nin bir abonesinden geldiği tespit edildi. Adam bulundu, sorgulandı ve önce DGM, halen İstanbul 11. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor. Ancak başından beri suçu reddediyor ve kişisel Internet şifresini ihlas.net.tr'den edinen başka birisinin onun adresiyle tehdit göndermiş olması ihtimali var.

GNU/Linux OpenBSD Kadar Güvenli Mi?

Nightwalker

Internette dolaşırken tesadüfen rastladığım makale oldukça ilginç. Makalede GNU/Linux'un neden hiçbir zaman OpenBSD kadar güvenli olamayacağı açıklanıyor. Başlıktaki iddaya önce şüpheyle yaklaşsam da savunulan tezler oldukça mantıklı gözüküyor. OpenBSD desktop uygulaması olarak belki Linux'un karşısına kolay kolay çıkamayacak. Ama sunucu hizmetlerinde... Neyse bakalım gelecek kimin olacak?

Google her zaman doğru yapmıyormuş!

anonim

Google dünyanın en büyük IT şirketlerinden biri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor, ve bünyesinde konusunda dünyanın en uzman adamlarını çalıştırıyor, bu çalışanlar herşeyi en iyi yolla yapabiliyorlar fakat normal matematiksel çıkartmayı yapamıyorlar! :). İsterseniz bir deneyin

Kaynak: digg.com