FSF ve Cisco Anlaştı

0
FZ
Özgür Yazılım Vakfı (The Free Software Foundation - FSF) ve Cisco Systems, Inc. mahkemelik oldukları bir konuda anlaştılar ve FSF şikayetini geri çekti.
Cisco şirketi Linksys'in GPL ve benzeri özgür yazılım lisansları ile uyumluluğunu kontrol etmek üzere bir Özgür Yazılım Direktörü atadı. Linksys'in özgür yazılım direktörü periyodik olarak Linksys firmasının geliştirdiği yazılımların uyumluluğu FSF'ye rapor verecek. Cisco aynı zamanda Linksys ürünlerinde kullandığı FSF yazılımlarını sitesinde duyuracak ve bunların kaynak kodlarına erişime izin verecek ve aynı zamanda FSF'ye de maddi destek verecek.

Kaynak: http://www.fsf.org/news/2009-05-cisco-settlement.html
gnu

Görüşler

0
wime77
anlamadığım bir konu var.Linksys geliştirdiği yazılımların uyumluluğunu denetleyecekte neye göre uyumluluğunu denetleyecek ? FSF nin gözettiği yazılımlarla olan uyumluluğunumu ?

Daha öncede Fortigate ürünleri de kaynak kodunu açtılar ama bul bulabililrsen sitenin içinde. Sonrada yeni çıkan cihazada bu firmware lerin yüklenmesini engellediler.;Yani hardware lerde oynadılar. Ne oldu sözüm ona açık kaynak.

FSF de başımıza yeni bir BSA olmasın ?
0
FZ
FSF BSA benzetmesi? Yok artık daha neler!
0
Tarık
bazı kavramların yerine oturması için, birilerinin birşeyleri adam gibi anlayabilmesi için başlarda tutucu davranmak, katı kurallara tabii tutmak, herşeyiyle sahiplenmek her devrimde gelenektir. buna fsf* gibi yazılım devrimlerinide ekleyebiliriz.
0
sz
Lisans uyumluluğu nasıl denetlenebilirse öyle denetlenecektir. Yazılımlarla uyumluluk diye bir şey yok yani. Lisansın kullanıcıya ne kadar özgürlük verdiğinin, FSF'nin özgürlük tanımlarına göre bir uyumluluk söz konusu.

Fortigate'in davranışı ile FSF'yi BSA'ya benzetmeyi anlayamadım. Her biz yazılımımızı özgür yaptık, kodlarımızı açtık diyen, FSF tarafından onanmış olmuyor ki.

Sanırım, bir merkezi karar ihtiyacı düşünülmüş ki BSA'ya benzetilmiş. Fakat, özgür yazılım, her zaman kullanıcı ile yazılımın bir kopyası arasında olmuştur. Öyle de devam edecek. Merkezi karar mercii, kullanıcının kendisidir.
0
wime77

Anladım.FSF yazılımların diğer kulllancılar tarafında nanlaşılaiblirliğini kodların düzenini denetleyecek. Bu güzel.Anlamak istedğim buydu:)))

Peki BSA açık kaynak yazılmış bir yazılımın haklarını koruma altına alamazmı ? Parasını verirseniz alır diye düşünüyorum.Onun için kaynak açık ya da kapalı önemli değil çalınıp çalınmadığı önemli değilmidir? .Açık olarak alınıp sonra kapatılan tüm yazılımlar çalıntı değilmidir ? Buda BSA nın işi değilmidir?

Tabi FSF bunu kendine görev edinmiştir o ayrı tebrik ederiz.

Türkiye de böyle bir yapıyada ihtiyaç varmıdır ? Vardır tabiki.
Demekki neymiş.FSF açık kaynak kodun BSA sı imiş.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Apache arayı açmaya başladı

sundance

Her ay olduğu gibi bu ay da Netcraft Web Sunucuları Raporu açıklandı.

28,669,939 Web Sunucusu`nun istemlere cevap vermesi şeklinde yapılan araştırmada Apache`nin %60.25 olan popülaritesini %62.55`e taşıdığı, bunun yanında Microsoft IIS'in %0.89luk bir artışla %20.64`e, Iplanet(Sun&Netscape)`inse %6.7`e ulaştığı gözlemlendi.

Bu arada oldukça yetenekli Apache 2.0 Beta'nın da lansmanı yapıldı.

GPL hastaları ve ``Commonistler´´ aranıyor!

velista

Pardus, Creative Commons lisanslanmış bloglar, açık kaynak kodlu yazılımlar falan derken, konu ister istemez uzun süredir ertelediğimiz, pek de üzerine konuşup "suyu bulandırmak" istemediğimiz bir noktaya dayandı...

Soru çok ciddi: Başta GNU GPL, GNU LGPL, GNU FDL ve CC olmak üzere, özgür dünyanın kullandığı lisans sözleşmeleri "hukuki açıdan" Türkiye'de ne kadar geçerli?

Bedava (özgür, açık kaynak kodlu) Yazılımdan Nasıl Para Kazanılır?

FZ

Yorumlar arasında kaynayıp gitmesine gönlüm razım olmadı, tercüme etmeye vaktim olmadı (ama talep gelirse, biraz nazlandıktan sonra yapabilirim :) o yüzden son zamanlarda okuduğum en güzel makalelerden birinin ancak adresini yazabileceğim buraya.

\r \r Taking Care of Business başlıklı makalede somut ve son birkaç yılda yaşanmış örneklerden yola çıkılarak GNU/GPL tarzı yazılımlar ve standart donanımlarla geliştirilmiş çözümlerin yavaş yavaş nasıl markalaşmaya doğru gittikleri, ne şekilde kullanıcıların ufaktan müşteriye dönüştürüldüğü ve konunun teknik bir hobi grubu faaliyetinden nasıl olup da ciddi kâr eden bir işe doğru yönlendirildiği açıklanıyor.

\r \r Söz konusu makale Dr. Dobb's Journal dergisinin Haziran 2002 sayısının Gömülü Sistemler (embedded systems) köşesinde çıkmış.

GNOME .Net Platformuna Taşınıyor

SHiBuMi

Yanlış okumadınız, GNOME projesinin lideri Miguel de Icaza'nın dile getirdiğine göre, 4.0 sürümünden itibaren GNOME, .NET tabanlı olacak şekilde geliştirilecek. Miguel'e göre GNOME'un .NET tabanlı hale getirilmesi sürecinde yararlanılacak .NET API leri, geliştirme sürecini oldukça kısaltacak.

`Open Source´ nelere kadir...

butch

Blender'ın open source olması yolunda önemli adımlar atıldığından daha önce bahsetmiştik. Amaç bir "Blender Vakfı" kurulması ve bundan sonra blender'ın açık kodlu olarak geliştirilmesiydi. Fakat bunun için 100.000 dolar toplanması gerekiyordu. 7 Eylül'de http://www.blender3d.com 'da yapılan açıklamaya göre toplanması hedeflenen miktar tamamlanmış. Yani çok yakında GPL lisanslı Blender'a kavuşacağız. Görün bakın "Open Source " nelere kadir.