EROS: Extremely Reliable Operating System

0
FZ
Bu aralar FM sitesinde güvenlik, işletim sistemleri, vs. muhabbetleri yapılırken pek çok ilgili konunun ara kesitinde yer alan bir şey ilgi çeker diye düşündüm ve paylaşmak istedim.

Johns Hopkins üniversitesi bilgisayar bilimleri bölümünde çalışan Prof. Jonathan Shapiro önderliğindeki ekip "mevcut işletim sistemlerindeki güvenlik problemleri spesifik uygulamalardan değil en baştaki tasarım kararlarından kaynaklanıyor" düsturunu benimseyerek bir işletim sistemi geliştirmişler ve adını da EROS : Extremely Reliable Operating System koymuşlar.


Söz konusu işletim sistemi GPL ve LGPL olarak lisanslanmış durumda yani makinanıza çekip kurabilir ve istediğiniz gibi kurcalayabilirsiniz.

Bu aralar Debian GNU/Linux 3.0'ın derinliklerinde yolculuğa çıktığım ve FM'e yazı yetiştirmeye çalıştığım için pek vaktim yok ama eminim işletim sistemi meraklıları ve üstadları FM üyeleri bizi aydınlatacak türde yorumlarını buraya cesurca

Görüşler

0
FZ
Jonathan arkadaşımızın MS Windows 2000''in EAL4 (Evaluation Assurance Level 4) sertifikası alması (Service Pack 3 ile) hakkındaki yorumlarını da burada okuyabilirsiniz. (Çok eğlenceli, tavsiye ederim :)
0
anonim
Dunyada EAL4 ustu bir isletim sistemi daha yok :P

conan
0
FZ
Peki olmamalı mı? ;-)
0
conan
SE-Linux bir iki seneye kadar. ;)
0
FZ
SELinux lafı açılmışken eski bir işletim sistemi ile ilgili 18 Eylül 2002 tarihli birmakale buldum, SELinux'a da gönderme var, belki ilgisini çeker insanların bu bağlamda.

IBM Research Report - Thirty Years Later: Lessons From the Multics Security Evaulation

Bu makalede de sistemin ilk tasarım aşamasındaki sadeliğin, basitliğin önemli olduğu vurgulanıyor. Herkese tavsiye ederim.
0
anonim
Spesifik = ozgun, mahsus, ozel.

Kusura bakmayin, tavsiye vermeden gecemedim..

Saygilar,
0
FZ
Şahsen teknik, üsluba ya da dil kullanımına yönelik her türlü öneriye, eleştiriye açığım. Yazı yazarken de elimden geldiğince İngilizce teknik terimlerin bildiğim kadarı ile Türkçe karşılıklarını kullanmaya gayret ediyorum ancak arada böyle aceleye gelen durumlar da olabiliyor ;-)

Benim de bir tavsiyem var ama dil ile ilgili değil de site ile ilgili: Buraya yazarken siteye giriş yaparsanız ve anonim olmaktan çıkarsanız daha iyi olur.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Siz İngilizce Sorun, PRECISE SQL´e Dönüştürsün

FZ

Bir sürü tablo, en ufak bir sorguda bile bir sürü `JOIN´ işlemi. Kullanıcıların talep ettiği raporlar için her seferinde sıfırdan tasarlanan SQL sorguları ya da parametrik arabirimler vs. Oysa kullanıcılar kendi doğal ve alışık oldukları dillerinde veritabanını sorgulayabilseler işimiz kolaylaşmaz mı? Washington Üniversitesi araştırmacıları da bu problem üzerinde uzunca bir süredir çalışıyorlar ve bunun sonucunda ortaya şunu koymuşlar: `The PRECISE Natural Language Interface to Databases´

Lego MindStorms Uzaktan Kumanda Projesi

FZ

Lego MindStorms setlerinin en büyük dezavantajlarından biri, RCX'de bulunan hafızanın (32 KB) ileri düzey projeler geliştirmek için yetersiz olmasıdır. Bu sorunu önlemenin yolu ise RCX'de çalışması planlanan algoritmaların bilgisayarda çalıştırılıp, algoritmanın çıktısı olan motor, sensör hareketlerinin RCX`e gönderilmesidir.

Lego MindStorms Setlerinin bu amaç için kızıl ötesi donanımı ve LeJOS'un Lego Kulesi ile RCX arasında haberleşmeyi sağlayan APIleri mevcuttur fakat haberleşme için kızıl ötesinin kullanılıyor olması kısıtlayıcıdır çünkü kızıl ötesi haberleşmesi 1-2 metre mesafe ile sınırlı kalmakla beraber kızıl ötesi alıcı/verici ledlerinin birbirlerini görme zorunluluğu olmaktadır.

Genişletilebilir Programlama Dilleri: 21. yy. İçin Tahminler

FZ

ACM tarafından yayınlanan QUEUE dergisinin son sayısının konusu programlama dilleri. Toronto Üniversitesi'nden Dr. Gregory V. Wilson'ın dergiye gönderdiği Extensible Programming for the 21st Century (21. yüzyıl için genişletilebilir programlama) yazısı Internet'teki değişik platformlarda ışık hızı ile yayıldı ve bitmek bilmez tartışmalara bir yenisi eklendi. FM olarak sonsuz+1 mantalitesine uyup sevgili okurlarımızı bundan haberdar etmemek ve bir başka teknik (sosyolojik, psikolojik, politik, kısaca bilgisayar dünyası ile ilgili) tartışmaya yol açmamak düşünülemezdi!

Nanoweb, PHP ile web sunucusu

butch

Niye sorusuna "Ağırlıklı olarak web uygulamaları için geliştirilmiş bir programlama diliyle web sunucusu yazma fikri çok komik" diye cevap vermiş programın yaratıcısı. Evet, Nanoweb PHP ile yazılmış, PHP, CGI, SSL, Mysql destekleyen bir web sunucusu. Fikrin komikliği kadar aslında programın gayet ilgi görmesi ve modüler yapısı sayesinde hızla gelişiyor olması da komik. Bir inceleyin derim.

Sizin E-Posta Sunucunuz Hangisi?

FZ

Web sunucu olarak Apache´nin ezici önderliğini Netcraft sağolsun biliyoruz peki ya posta sunucu alanındaki yarış ne alemde? Hangi e-posta sunucu yüzde kaçlık bir kullanıma sahip? Internet´in olmazsa olmazı e-postayı bize taşıyan bu ağır yük işçileri hangi yazılımları tercih ediyor?

Falko Timme de bunu merak etmiş ve Netcraft kadar kaynağa sahip olmamakla birlikte 100.000´in üzerinde e-posta sunucunun hangi yazılımı kullandığını tespit etmiş. Şu anda görülen o ki sendmail ve postfix açık ara önde. Detaylar için e-posta sunucu anketine bakabilirsiniz.