Dünya Sayısal Kütüphanesi WDL Açıldı

0
FZ
BM Dünyanın Bilgisi Kütüphanesini Açtı

4. yüzyılda Arap yarımadasında ne tür bilimsel gelişmeler oluyordu? Peki ya aynı dönemde Çin'deki ve Güney Amerika'daki politik durum nasıldı? 5. yüzyılda Japonya'daki edebiyatı İskandinav mitolojik metinleri ile kıyaslamak ister misiniz?

İnsanlık tarihindeki dönüm noktalarını temsil eden kültür hazineleri olan özgün eserler sayısal ortama aktarıldı ve Birleşmiş Milletler desteği ile http://www.wdl.org adresinde yayına sunuldu.

Dünya haritası üzerinde istediğiniz zaman aralığına kısıtlayabileceğiniz etkili ve basit bir navigasyon yapısı sunan World Digital Library içinde tarihteki ilk roman kabul edilen Japonca eserden tutun, Arap bilginlerin ilk cebir metinlerine dek türünün ilk örneği olan belgelere ve bunlarla ilgili uzmanların açıklamalarına erişmeniz mümkün.
Sistem Washington, ABD'deki Kongre Kütüphanesi (Library of Congress) çalışanları ve İskenderiye, Mısır'daki Bibliotheca Alexandria çalışanları arasındaki işbirliği ile hayata geçirildi.

10 milyon $ maliyeti olan sistemi maddi destek sağlayanlar arasında Google, Microsoft, Katar Vakfı ve Carnegie Corporation gibi isimler de var. Sisteme içerik sağlayan kuruluşlar arasında ise UNESCO ve Kongre Kütüphanesi'ne ek olarak 19 farklı ülkeden 26 kütüphane mevcut. Internetten erişilebilen tüm belgeler asıllarının doğrudan sayısal ortama aktarılmış hali. Açıklamalar ise 7 farklı dilde sunuluyor. Tüm açıklamalar konuyla ilgili çalışan uzmanlar tarafından yazılmış ve çevrilmiş durumda.

Kaynak: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/04/20/AR2009042001324.html

Görüşler

0
dcc
"Turkish nationalists under Mustafa Kemal (...) invaded Armenia."

Türkçesi: "Mustafa Kemal'in yönetimindeki Türk milliyetçileri (...) Ermenistan'ı işgal etti."

WDL'den alıntıdır:
http://www.wdl.org/en/item/47/
0
Tarık
aynı sitede mustafa kemal yazıp arattırıyorsunuz ermeni türkiye ilişkilerinin "garip bir yorumu" çıkıyor. bu kadar mı sığ adamlar bunlar, bu kadar mı bağnaz, bu kadar mı şerefsiz, hakikaten çok ilginç. çoğu zaman takılmayayım bunlara, işime bakayım diyorum, olmuyor kardeşim. bu sığdırmacı, giydirmeci, uydurma tarihçi* adamlar dünyanın hakimiyse, medeniyet dediğinin bekçisi konumuna gelmişlerse, .... onların medeniyet, adalet, hak, hukuk, insan hakları sandıkları herşeye... (noktaları istediğiniz şeyle doldurabilirsiniz)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Serbestyazilim.org.tr yenilendi...

vampire

serbestyazilim.org.tr yeni tasarımı ile konferans sitesi olarak açıldı. Kısa zaman sonra açılacak olan yazılım bülümünde ise SourceForge modeli ile Türkiye'de açık kodla geliştirilmiş yazılımlar ve bu yazılımların ortak olarak geliştirilebileceği olanaklar olacak.

Hatırlatmak gerekirse serbestyazilim.org.tr tarafından düzenlenen "1. Türkiye'de Linux ve Serbest Yazılım Konferansı" 7-8 Aralık tarihlerinde ODTÜ Kültür Kongre Merkezinde gerçekleşecek. Konferans sayfası

Konferansa bildirilerinizle, sunumlarınızla yada dinleyici olarak katılabilirsiniz. Konferansa destek olmak için sitede yayınlanan bannerları kullabilirsiniz.
Sevgi, Saygı Serbestyazılım...

Yapay zeka, Özgürlük isteği ruhtan mı gelir?

Evil_Empire

İngiltere'de yapay zeka ve robotik deneyleri yapan Magna bilim-macera merkezinde bir robotun kaçması bilim adamlarını oldukça şaşırtmış. Robotları arenada dövüştürüp onaran ve tekrar dövüştüren insanlık dışı(!) uygulamadan bunalan "Gaak" isimli robot 15 dakikalik boşluktan yararlanarak otoparka kadar kaçmayı başarmış. Robotun kaçması Prof. Noel Sharkey'i oldukça heyecanlandırmış. Korku, özgürlük gibi şeyler nerden geliyor acaba? Bu olay bana Space Odyssey 2001'in HAL'ini hatırlattı.
Haber icin tıklayın ...

Intel ve Cisco yeni mezun öğrencileri işe almamak için üste para veriyor!

larweda

Mikrochip devi Intel ve ağ arabirimleri devi Cisco, yeni mezun öğrencilere kendi şirketinde çalışmamaları için rüşvet teklif ediyor. Son aylarda tüm dünyada teknoloji sektörünü vuran krizden önce üniversitelerden bu yaz mezun olacak olan öğrencilerle anlaşmalar imzalayan Intel ve Cisco, şimdi sessizce geri çark ederek bu insanlara sözleşmelerini fes ederek beraber çalışmamak üzere para teklif ediyor.

Cox Communications da MySQL Kullanmaya Başladı

acemi_

ABD'nin en büyük dördüncü kablo TV firması Cox Communications, veri ambarı uygulamasının büyük bir kısmında MySQL kullanmaya başladı. Bu uygulama, gelecekle ilgili iş kararlarının alınmasında ve müşteri memnuniyetinin sağlanmasında önemli rol üstleniyorlar.

Birlikte çalışan 27 sunucu üzerine kurulu veritabanı uygulamasında, 3600 MySQL tablosu bulunmakta. Şu an 2 milyar kaydın yer aldığı veritabanına, her iki saatte bir 4 milyon yeni kayıt ekleniyor.

Bilişim Zirvesi 2001 Çağrı Merkezi

musshani

4-7 Eylül 2001 tarihleri arasında, Bilişim Haftası kapsamında, gerçekleştirilecek Bilişim Zirvesi'01 hazırlıkları devam ediyor. İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı ile Askeri Müze Kültür Sitesi'nde gerçekleştirilecek olan Bilişim Zirvesi'01, katılımcılarını doğru yönlendirme, bilgilendirme ve katılımcılarının iletişim ihtiyacını gidermeye yönelik olarak Çağrı Merkezi faaliyetine başladı.