Dizüstü bilgisayarlar cinsel sağlığı olumsuz etkileyebilir mi?

0
mos
Araştırmalara göre, dizüstü bilgisayar kullanımı uzun vadede erkeklerin çocuk sahibi olabilme şansını tehlikeye atabiliyormuş.

Haberde ; önümüzdeki sene dünya çapında dizüstü bilgisayar kullanımının 150milyonu bulacağı, gelişen teknoloji neticesinde fiyat ve boyutların küçülmesinin de bir sonucu olarak genç nüfus arasında dizüstü bilgisayar kullanım oranının artacağı kaydediliyor.
Örneklemi yaşları 21 ile 35 arasında değişen 29 sağlıklı katılımcıdan oluşturan ekip, denemelerde kullanılan dizüstü bilgisayarların yüzey sıcaklıklarının 1 saat içinde 31C dereceden 40C dereceye yükseldiğini belirtiyorlar.

Önceki çalışmalarda elde edilmiş bulgalara göre testis sıcaklığının 2 ile 5 derece arasında artmasının sperm üretimine olumsuz etkileri güçlendirdiğini söyleyen bilim adamları, vücudun normal sperm üretebilmesi için doğru ve uygun bir ısıya ihtiyaç duyduğunu söylüyorlar.

Ancak dizüstü bilgisayar kullanmanın sperm kalitesine olumsuz etkilerinin, ne sıklıkla veya ne kadar uzun süre kullanımla baş gösterdiğinin kesin cevabını henüz bilmediklerini bu nedenle de henüz bu konuda net bir öneride bulunamadıklarını da ekliyorlar.

Fakat yine de ileriki çalışmalarla net cevaplar bulununcaya kadar gelişme çağındaki erkek çocuklar ve genç erkeklerin, dizüstü bilgisayarlarını uzun süre dizlerinde tutmamaları tavsiye ediliyor..

Görüşler

0
ttk
Güzel bir konuya değinilmiş, uyarı gayet isabetli.
"Makinanın diski çizilebilir" demeyip dizlerinin üstüne makinayı oturtanlar ve bunu uzun süre ile yapanlar için gerçekten de bu tehlike mevcut.
Bu araştırmadan sonra bazı uyanıklar dizüstü bilgisayar üreticilerine dava açmasın diye bir an önce dizüstülere de cigaraların üzerindeki gibi uygun bir uyarı kondururlar belki :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Patentler ve Özgür Yazılımın Yaptırım Gücü Üstüne

FZ

Dünyanın en büyük e-öğretim yazılımı firmalarından Blackboard, geçen sene bir patent almış ve bunu aldıktan kısa bir süre sonra hemen rakiplerinden birine dava açmıştı. Söz konusu patent "çeşitli ders içeriğine erişim için yetkilendirme" gibi çok teknolojik yenilikleri de içeriyordu.

Blackboard'un patent alır almaz dava açması sadece ticari rakiplerini etkilemekle kalmamış aynı zamanda Moodle gibi açık kodlu ve özgür yazılım olarak geliştirilen e-öğretim projelerini de tehdit eder hale gelmişti. Özgür yazılım dünyasının buna tepkisinin ne kadar güçlü olacağı merak konusu idi.

Haber Maratonu!

conan

Sadece haber başlıkları... (Dedim ya maraton bu!)

- External ses kartı da olur mu demeyin. Creative sağolsun artık var! (USB) [ Tamamı ]
- Lin@x: Yeni Linux tabanlı PDA'nız! [ Tamamı ]
- Yeni ICQ protokolü ile çalışmayan client'ınız sinirinizi mi bozuyor? O zaman kendi icq'nuzu kendiniz yazın! (Ickle library'si ile) [ Tamamı ]

Kuralları bilinmeyen yapay zeka yarışması

butch

Bir Slashdot haberine göre yapay zeka üzerine çalışmalar yapan bir İsrail şirketi kuralları konulmamış çeşitli oyunları, değişik rakiplere karşı oynayacak bir program için yarışma başlatmış. Amaç en fazla puanı toplamak. Oyun sırasında programın sahip olacağı bilgiler yapabileceği hamleler, bunları ne zaman yapabileceği ve rakibinin yaptığı hamleler. Programlama platformu serbest.
Haberin aldığı yorumlardan biri böyle bir programın yazılmasının tehlikeli olabileceği, çünkü İsrail Hükümetinin bunu nerede kullanacağı şüpheli şeklinde... Bence diğer yorumlara da bir göz atın :)

802.11g Artık Bir Standart

murat09

Kablosuz yerel ağlarda yeni standartın adı 802.11g. Beklendiği gibi yeni standart olarak olarak ilan edilen 802.11g, kablosuz ağları 54Mbps hızla tanıştıracak.

Mac OS X, Linux ve Windows 'u aynı makinada mı çalıştırmak istiyorsunuz?

rob33n

SWsoft'tan guzel bir program..
VirtualBox ve WMware tarzı bir yazılım olan Parallels 9 Ocak 'ta beta olarak piyasaya sunuldu. Uygulama, içerisinde 50 'den fazla işletim sistemini bulundurmakta.