Bu işte bir hata var! :)

0
sundance
Dyndns.org 18 Ocak günü, Perl Foundation`a $20,000`lık bağışta bulundu.

\r\r\r\r\r\r \r\r\r\r\r\r Tamamen gönüllülerle ve bağışlarla yürüyen bir organizasyonun, yine kendisi ile aynı statüde bulunan bir başka gönüllü organizasyonuna böyle bir bağışta bulunabilmesi, serbest piyasa koşullarında utançla ve esefle karşılanacak :) bir gelişme olarak algılandı. İsminin açıklanmasını istemeyen bir çok uluslu şirket yetkilisi `İnsanlar tüketmek ve sahip olmak yerine, üretmek ve paylaşmayı seçerlerse bütün bu sistem nasıl yürüyecek, bunu engelleyecek yasalar olmalı!` diye beyanat verdi ;)
Şaka bir yana GPL camiası olarak göğsümüzü kabartan bu olaydan alınması gereken çok önemli dersler var.

\r\r\r\r\r\r \r\r\r\r\r\r Herşeyden önce Dyndns.org başkanının sözkonusu çeki Perl Foundation adına, Perl`ün babası olan Larry Wall`a verirken söyledikleri çok önemli;

\r\r\r\r\r\r \r\r\r\r\r\r `Temelde Perl olmak üzere bütün diğer Açık Kaynak Kodu teknolojilerine teşekkür etmemiz gerekmekte. Onlar sayesindedir ki DNS hizmetlerimizi dünya çapında 180,000'i aşkın kullanıcıya sağlayabilmekteyiz... Bu, bizim kaliteli yazılımlar yazmaya hayatlarını adamış kişilere biraz olsun teşekkür edebilme başarımızın bir kısmını olsun onlarla paylaşabilme şeklimiz...`

\r\r \r\r Sanırım bu, doğru insanlar ve doğru amaçlar uğruna iki`den iki çıkartınca sıfır kalmadığının, geride bazen BİR, bazense yüzbinler kalabileceğinin en güzel örneği.

\r\r \r\r Paylaşın ve paylaştırın, inanın hiçbir şey azalmayacak o zaman...


\r\r \r\r Bir de, çevrenizdeki boş gezdiğini düşündüğünüz insanlara biraz daha dikkatli bakın, bir ihtimal bile olsa acaba hayatları sizin kariyer ve başarılarla dolu hayatınızdan daha dolu dolu olabilir mi ? Veya siz emekliliğinizi beklerrken, onlar şimdiden yaşamaya başlamış, 70 yaşında ne yapıyor olmak istiyorlarsa şu anda da onu yapıyor olabilirler mi ?

\r\r \r\r Son olarak hayatımda okuduğum en güzel şiirlerden birini sizlerle paylaşmak istiyorum...

\r\r \r\r All that is gold does not glitter,
\r\r Not all those who wander are lost,
\r\r The old that is strong does not wither,
\r\r Deep roots are not reached by the frost
\r\r
\r\r From ashes, a fire shall be woken
\r\r A light from shadows shall spring
\r\r Renewed shall be the blade that was broken
\r\r The crownless shall again be the KING


\r\r
\r\r Lord Of The Rings - J.R.R. Tolkien\r\r \r\r \r\r
gnu

İlgili Yazılar

Özgür Yazılım Ne Kadar Özgür ?

anonim

Unix üzerinde yıllarca çalışmış bir firmanın gözünü para hırsı köreltmiş bir biçimde Linux´a saldırdığı şu günlerde rastladığım bir makale beni bir hayli tedirgin etti. Makale özetle bugün çok yaygın kullanılan Qt, MySql gibi yazılımların ileride bir anda ücretli olabileceğini savunuyor ve bunun ilk belirtilerine ait kanıtları sunuyor. Örneğin MySql´in ticari kullanımlar için ücretli olduğunu duymak beni epey şaşırttı. Bugün bu konuda herhangi bir yaptırım uygulanmıyor (aynı MS Windows´un ilk zamanları gibi) ama yarın ne olacağını kim bilebilir ki ? Makaleyi burada bulabilirsiniz. Ayrıca yine aynı konuda yazılmış bir başka makaleyi de bu adreste okuyabilirsiniz.

Beleş yazılımlara hayır !

sundance

Şaşırdınız değil mi ? En azından ilginizi çektim, fazlamesai'de beleş yazılımlara hayır gibi bir makale beklemiyordunuz herhalde ?

Beleş yazılımlara hayır, serbest yazılımlara sonuna kadar evet. Nasıl biraz daha aklınız karıştı mı ? Basitçe söylemek gerekirse kullanıcıların gözünde yazılımlar için para ödemeyi "gereksiz" veya "enayilik" olarak gören zihniyete hayır demek istediğim.

Ghost for Linux

LeChuck

Açık kaynak kodu ve özgür yazılım camiası gücünü bir kez daha gösterdi, Yıllardır kendi alanında rakipsiz lider olarak kabul edilen yazılımlardan biri olan Norton Ghost'a çok daha yetenekli, "bedava", açık kaynak kodlu bir rakip geldi. 5 MBlık bir bootable CD ISOsu halinde http://g4linux.tripod.com adresinden indirilebilecek Ghost for Linux geniş donanım desteği (özellikle GBit Ethernetler) ve ağabeyinde olmayan bazı özellikleriyle ön plana çıkıyor (bir ftp sunucuya image alabilmesi ya da bir ftp serverdaki imagedan restore yapabilmesi gibi.)

GNU Ekibinin .NETe cevabı: dotGNU

anonim

Bu ara her yer Microsoftun ".NET vizyonu" ile dolup taşıyor. Daha .NETin "way be işte bu" diyebileceğimiz bir ürününü göremedik ama şimdiden rakipleri kollarını sıvadı. SunAlliance yakın zamanda .NETe alternatif olacak yeni bir sistem üzerinde çalışmaya başladıklarını açıklamıştı. Ama onlardan önce geçtiğimiz temmuz ayında dotGNU ekibi faaliyete başlamış. Altyapılarını C# ve/veya Java üzerine kurmayı planladıkları yazıyor ancak görünen o ki Java ağırlıklı bir sistem olacak. Ayrıca Java altyapısı, Python, Eiffel, Smalltalk gibi dilleri de dotGNU içinde kullanma imkanı sunacak. dotGNUnun sitesine www.dotgnu.org adresinden ulaşabilirsiniz.

Open Source Efficiency

anonim

Fazla mesai'de pek böyle kişisel taleplerin olmadığını biliyorum ama bu sorumu ancak fazla mesai sakinleri cevaplayabilir diye düşündüm? Yani sorumun cevabı sadece sizde. Şimdi sorun şu: Open source economic efficiency konusunda bir rapor yazıyorum ve yazdığım bu raporda bağımsız kaynakların 1997'den beri yaptığı objektif kriterlere dayanan (open source olmayanlarla) karşılaştırmalarını arıyorum. Hani cnet'in yaptığı testler var ya, onlar gibi. Ama az kaynağa ulaşabiliyorum ve hangisinin güvenilir olduğundan emin değilim. Bu konuda fazla mesai sakinlarinden yardım isterim. Şimdiden teşekkürler.